bio-forum.pl Zaloguj Wyloguj Edycja Szukaj grzyby.pl atlas-roslin.pl
Chmiel - zastosowanie
« » bio-forum.pl « Rozmowy towarzyskie « Archiwum « starsze wątki (do 02 listopada 2013) «

#8
od czerwca 2012

Chmiel - zastosowanie

2013.09.12 12:12 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Michał Stagrowski (viragolo)
Witam

Wczoraj na wycieczce rowerowej znalazłem ładne wielkie krzaki dzikiego chmielu w całkiem odludnym miejscu daleko od drogi. Szyszki są tak ładne i duże, że pomyślałem, iż warto byłoby go jakoś wykorzystać.

Stąd moje pytanie. Czy znacie może jakieś przepisy na miksturki typu wyciągi lub nalewki, może wina, które można uzyskać z chmielu. Produkcja piwa jeszcze mnie nie interesuje gdyż stworzenie smacznego piwa w domu to trudne zadanie, kiedyś się za to zabiorę, ale jeszcze nie teraz.

W/g informacji w necie chmiel ma bardzo fajne właściwości i już kilka drobnych przepisów znalazłem, jednak głównie są to lekarstwa, a ja chciałbym stworzyć coś co można sobie wypić szklaneczkę będąc zdrowym by dostarczyć sobie składników które zawiera chmiel. Być może ktoś z Was zna jakiś fajny przepis.

Pozdrawiam

#7627
od września 2006

Chmiel - zastosowanie

2013.09.12 22:32 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Grzegorzek
Nie znam przepisów na sensowne zastosowanie chmielu, ale przesyłam pewne ostrzeżenie. Otóż powinieneś wiedzieć, że dodawanie go do piwa, uprzednio bez chmielowego miało na celu pohamowanie libido pijących go mnichów. Znaczy się może się zdarzyć, że będziesz miał problemy z usztywnieniem stanowiska w określonych okolicznościach.

(wypowiedź edytowana przez Piotr_Grzegorzek 13.września.2013)

#656
od listopada 2008

Chmiel - zastosowanie

2013.09.12 22:41 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
tak, mówił o tym pan na tegorocznej birofilii w Żywcu :)

#1344
od grudnia 2006

Chmiel - zastosowanie

2013.09.14 12:14 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jaroslaw Makowski (jmakowski)
http://www.kaesekessel.de/kraeuter/h/hopfen-rezepte.htm

Chmielowy likier;
150 g świeżych chmielowych szyszek
1 l wódki

Składnikami wypełnić dużą długoszyjkową(winopodobną) butelkę z zakrętką i trzymać przez 8 tygodni na słonecznym parapecie .Często co jakiś czas potrząsać butelką. Po tym czasie zmieszać z ciepłym ciekłym miodem ( ilość słodkości samemu dobrać) i rozlać w czyste mniejsze buteleczki .
Delikatnie gorzkawy likier musi jeszcze 6 miesięcy dojrzewać.

Tego nie piszą, ale czytałem ,że trzeba się znać kiedy szyszki są dobre do zbioru i lepsze są uprawne niż dziko rosnące. Zbyt stare smakują ponoć okropnie.Można by wypróbować najpierw na małej ilości.

#665
od listopada 2008

Chmiel - zastosowanie

2013.09.14 14:58 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
okropny smak to zapewne gorzkość wynikająca z zawartości lupuliny w szyszkach chmielu
uwaga! działa nasennie i uspokajająco

#7643
od września 2006

Chmiel - zastosowanie

2013.09.15 07:56 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Grzegorzek
I oczywiście uniemożliwia usztywnienie stanowiska - zresztą kiedy jesteśmy spokojni i senni to owo działanie uboczne nie ma już większego znaczenia.

#9
od czerwca 2012

Chmiel - zastosowanie

2013.09.16 08:40 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Michał Stagrowski (viragolo)
Dzięki za przepis :) faktycznie również wyczytałem, że szyszki należy zbierać w idealnym momencie, nie znalazłem tylko jeszcze informacji jak ten idealny moment rozpoznać.

Co do działania "niepożadanego", spróbuje zrobić ten likier deczko gęstszy, ze sporą ilością miodu, tak by piło się go w małych ilościach, w formie syropu, ziołowego lekarstwa. Nie mam zamiaru machnąć całej butelki naraz :)

#1347
od grudnia 2006

Chmiel - zastosowanie

2013.09.16 18:54 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jaroslaw Makowski (jmakowski)
Na jednej niem. stronie piszą;

Zbiera się jeszcze zielone szyszki chmielowe od połowy sierpnia do połowy września.Suszy się rozpostarte do momentu gdy będą brązowe.Wysuszone można też sproszkować.Przechowywać nie dłużej niż 3 miesiące w zamkniętym pojemniku w ciemnym i chłodnym miejscu.
Spożywany w dużych ilościach ma właściwości trujące.

#11
od czerwca 2012

Chmiel - zastosowanie

2013.09.20 08:15 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Michał Stagrowski (viragolo)
Thx za info
« » bio-forum.pl « Rozmowy towarzyskie « Archiwum « starsze wątki (do 02 listopada 2013) «
Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Kontakt Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji