bio-forum.pl Zaloguj Wyloguj Edycja Szukaj grzyby.pl atlas-roslin.pl
Skorzonera - ciekawe, smaczne warzywo.
« » bio-forum.pl « Ogród « Archiwum « Archiwum 2012-2018 « starsze wątki (do 15 lipca 2012) « Warzywnictwo «

#75

2004.09.30 13:44 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Przemek Nowicki (novik)
Niestety usunięto mój wątek o tej roślinie, który zamierzałem kontynuować jak zacznę zbierać korzenie tej rzadkiej bądź co bądź rośliny w naszych warzywnikach. W związku z tym zachęcam wszystkich do zakupu nasion i urawy w przyszłym sezonie. Jest naprawdę smaczna!!
P.S.
Może ktoś wie jak prawidłowo wymówić nazwę tego warzywa? Czy "rz" czytać jak w słowie "rzeka", czy też jak w słowie "erzac"? A może jeszcze inaczej?

#244

2004.09.30 17:45 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Bogusław Mazurek (bogdan)
Ja wymawiam jak "rzeka", ale nie mam pojęcia jak jest prawidłowo.

Jadłem ze dwa razy w życiu w dosyć prostej formie jako sałatkę (oliwa, ocet, sól itd), polecam - pyszne.
Robi się z niej jeszcze zupy, je z wody, zapieka samą i w cieście, dusi.

Bardzo podobna do niej jest też salsefia, tej jednak nie miałem okazji posmakować :-(, więc trudno mi o niej wyrażać opinie.

#0

2004.10.03 11:49 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

bosman1
Ze swojej działki skorzonere jem już od kilku tygodni.Ugotowaną na ciepło i polaną tłuszczem z bułką tartą lub na zimno pokrojoną w krążki z majonezem.Pycha!!!

#78

2004.10.05 12:57 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Przemek Nowicki (novik)
A ja robiłem z niej sos z grzybkami oraz zapiekałem owiniętą w plastry szynki w sosie beszamelowym. Paluchy lizać!

#79

2004.10.08 21:30 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Przemek Nowicki (novik)
Oto ona.

#0

2004.10.31 15:54 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

batler
Dzień dobry.
Mam w książce kucharskiej przepis na kardy. Domyślam się, że jest to warzywo. Nigdzie nie mogę zanaleźć co to jest. Może ktoświe i mi napisze.
Dziękuję

#641

2004.11.01 18:32 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Znalazłam tylko tyle:
"Kard i karczoch to rośliny blisko ze sobą spokrewnione. Są dość wymagające w uprawie i mają stosunkowo niską wartość odżywczą. Niemniej jednak - ze względu na doskonały smak - bardzo się je ceni. Kwitnące wyglądają, jak duże osty o dekoracyjnych liściach... Częścią jadalną kardów są duże, grube, mięsiste ogonki liściowe." Warzywa na działce i w kuchni".Łucja Zaborska i Zofia Zawistowska

#0

2004.11.02 14:11 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Woytty
A'propos wymowy nazwy - można i tak jak rzeka i tak jak Murzasichle ale jest jeszcze jedna, bardziej polska: "czarne korzonki" i ona chyba problem wyczerpuje.
Sporo o uprawie i sposobach przyrządzania można znaleźć w książce "Warzywa mało znane i zapomniane" praca zbiorowa pod red. prof.dr.hab. Mariana Gapińskiego PWRiL Poznań 1993 (są tu też przepisy dotyczące zarówno karczochów jak i kardów)

#0

2004.11.03 12:00 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Woytty
Jescze do kardów i karczochów: pierwsze to Cynara cardunculus L., drugie Cynara scolymus L.. Z kardów pozyskuje się w celach kulinarnych - uwaga - bielone ogonki liściowe (nie bielone są po prostu niesmaczne) podobnie jak seler naciowy czy cykoria. Proces bielenia trwa ok. 4-5 tygodni - a potem to już heja: jak kto lubi - na surowo, gotowane lub pieczone. A karczochy to można jeść i bielone ogonki liściowe i to co w kardach się nie da: pąki kwiatostanowe, a dokładniej mięsiste dno kwiatowe oraz dolne silnie zgrubiałe listki okrywy koszyczka (zbiór przed ukazaniem się kwiatów!). Spożywa się tylko gotowane ale za to na wiele sposobów. Samo jedzenie karczochów to też sztuka. Najlepsze są hiszpańskie lub francuskie, u nas lato jest zbyt zimne i krótkie przez co są znacznie mniejsze. Zarówno karczochy jak i kardy zawierają cynaryzynę, która wchodzi obok sylimaryny w skład "Sylicynaru" - leku pobudzającego czynności wątroby i woreczka żółciowego.

#0

2005.08.11 17:18 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Butterfly
Zastanawiałam sie co to jest ta Skorzonela, znalazłam smakowicie wygladający przepis w jednej z babskich gazet. cxy moge ją gdzies kupić??

#36

2005.08.12 08:26 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Sylwia Winiarska (alfa)
Hej, wita Was wasz osobisty specjalista od warzywnictwa. Skorzonera (wym. skor-zonera) lub inaczej wężymord uprawiana jest w naszym kraju raczej amatorsko, choć w Zachodniej Europie znana jest od dawna. Korzenie spichrzowe można kupić na targowiskach lub w lepiej zaopatrzonych marketach, można ją sobie także uprawiać na działce i w ogrodzie. W handlu dostępne są nasiona odmiany holenderskiej 'Lange Jan'. Spożywa się ją po ugotowaniu (jako tzw. szparagi dla ubogich), w zupach lub w sałatkach i surówkach. Zawiera cenny cukier- inulinę i znaczne ilości soli mineralnych. Warto zainteresować się także podobnie użytkowaną salsefią o jasnym korzeniu spichrzowym.

#1
od sierpnia 2009

Witajcie!
Scorzonera, z wloskiego, wymawia sie "skorconera". Wlasciwie pochodzi z Hiszpanii, z Katalonii, gdzie uzywana byla przeciw ukaszeniom zmij. A kardo, z wloskiego, to inaczej oset (ten akurat jadalny).
« » bio-forum.pl « Ogród « Archiwum « Archiwum 2012-2018 « starsze wątki (do 15 lipca 2012) « Warzywnictwo «
Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Kontakt Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji