bio-forum.pl

dobry przepis na przygotowanie czarcich jaj

bez logowania - można przeglądać

od gru.2005
#0

1. dobry przepis na przygotowanie czarcich jaj

całość ilustrowana obrazkami jest tu

czarcie jadłem tylko w świeżej postaci

tu skopiuję tylko tekst żeby nie zginął

===

Sam grzyb wyrasta z okrągłego 'jaja', które tuż przy powierzchni gleby przyczepione jest cienką nitką do większej podziemnej grzybni. 'Jaja' dość ławo jest jednak znaleźć i zgromadzić większą ilość. Po powrocie do domu warto włożyć je do szczelnego pudełka i do lodówki, żeby się nie rozwinęły i nie zasmordziły pozostałej żywności lub kuchni.

Same 'jaja' nie śmierdzą, pachną jakby rzodkwią. Są pokryte suchą skórką, pod którą jest pokład galaretowatego przezroczystego żelu, następnie jest zielona substancja, która zmieni się w smrodliwą maź, i twardy biały środek. Obróbka wbrew pozorom jest stokroć łatwiejsza niż np obieranie maślaków.

'Jaja' łatwo się kroi i wyłupuje biały chrupki rdzeń. Całą resztę się wyrzuca, no chyba, że ktoś szuka nieco mocniejszych wrażeń organoleptycznych.

Białe rdzenie są bardzo chrupkie i leciutko porowate. Śmiało można jeść je na surowo (smakują trochę jak rzodkiewka z orzechową nutą;) mają bardzo ciekawą teksturę - coś jak świeże porowate orzechy.

Podczas tradycyjnego smażenia grzyby niestety wyraźnie tracą na swoim specyficznym smaku. Co ciekawe, nie robią się flakowate i miękkie, jak większość innych grzybów, ale zachowują dużo ze swojej chrupkości. Zasmażone, delikatnie doprawione, mogą stać wieki w oliwie (tylko nie extra virgin, bo przygłuszy smak grzybów, ale lżejsza jest lepsza) i być dodawane do najróżniejszych potraw. Suszenie, marynowanie, czy jedzenie surowych również wchodzi w grę. Nie należy oczekiwać tradycyjnego grzybowego smaku. Smacznego!

od gru.2005
#0

2. dobry przepis na przygotowanie czarcich jaj

proszę moderatora o przeniesienie tego wątku do działu kuchnia

od paź.2005
#0

3. dobry przepis na przygotowanie czarcich jaj

Zobaczyłem tego linka.

Popatrzcie na ten przekrój. Skórka, masa galaretowata, znowu skórka, zielonkawy grzybek i biały trzon.

Dlaczego to wymieniam? Widzę zmarnowany kawał sromotnika. Wszystko jest jadalne pod drugą skórką. Nie tylko biały trzonek!!

od gru.2005
#0

4. dobry przepis na przygotowanie czarcich jaj

ale zawsze inne potraktowanie

od wrz.2006
#0

5. dobry przepis na przygotowanie czarcich jaj

kiedyś próbowałem sobie usmażyć sromotnika (oczywiście w fazie 'jaja') i niestety nie jestem zachwycony ani smakiem ani zapachem ani wyglądem. Natomiast teraz, po obejrzeniu tych zdjęć nabrałem znowu chęci na eksperymenty :)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji