bio-forum.pl Zaloguj Wyloguj Edycja Szukaj grzyby.pl atlas-roslin.pl
Opieńki miodowe
« » bio-forum.pl « Grzybobranie « starsze wątki (do 03 września 2017) « Archiwum « Archiwum 2006 «
i

#14
od października 2005

2006.05.16 08:14 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Michał Klisowski (flyjok)
Słyszałem, że opieńki miodowe w duzych ilościach mogą być szkodliwe. Słyszałem, że nie wszystkim ludziom one służą. Czy ma ktoś szersze informacje na ten temat, bo ja nie znajduję poparcia w tej tezie.
i

#15
od października 2005

2006.05.16 08:19 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Michał Klisowski (flyjok)
Za przykład mogę podać ogromne zbiory w Rudzie Śląskiej (Lasy Kochłowickie)-okres 10.2005. Zebrałem ich 34kg!!!. Z czego zrobiłem z rodzicami 63 duże słoiki !!! Grzyby zostały mi do dzisiaj. Jem je przy kazdej okazji, i jakoś nikt z rodziny nie odczuł ubocznych skutków. A nasza rodzina liczy 7 osób. Jeśni nikt nie odczuł żadnych skutków, to chyba można obalić tą tezę. Jeśli kogoś interesuje, gdzie to miejsce (a jest ich 6) się znajduję podam ich lokalizację (mapa).

#2978
od maja 2003

2006.05.16 08:29 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Wszystko jedzone w nadmiarze jest szkodliwe - nawet marchewka :-) Grzyby są ogólnie ciężkostrawne, więc ich jedzenie w dużych ilościach (na raz..) może skończyc się niestrawnością. Są również osoby, które mają kłopoty żołądkowe po ich zjedzeniu.
Niedogotowane lub surowe, mogą wywołać objawy lekkiego zatrucia - jeśli masz ochotę na ekseryment - ukiś opieńki tylko sparzone gorącą wodą... i zjedz..
i

#20
od października 2005

2006.05.16 08:38 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Michał Klisowski (flyjok)
Jeszcze tego nie próbowałem :-) Ale jem z nich sosy, opieńki w zalewie octowej i na patelni i jakoś nic mi nie ma.

#2979
od maja 2003

2006.05.16 08:49 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Ja i moja rodzina też jemy od lat - i też nic. To jest bardzo dobry grzyb jadalny. Pod warunkiem, że się nie ma indywidualnej wrażliwości na ten gatunek i że się go dogotuje (dosmaży).
i

#23
od października 2005

2006.05.16 08:51 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Michał Klisowski (flyjok)
Co fakt to fakt. Bo spotkałem się z sytuacją gdzie niosłem reklamówkę, jakaś pani w lesie podbiegła do mnie i ryczała, żebym je wyrzucił bo się potruję.
i

#2998
od kwietnia 2004

2006.05.16 14:37 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Jadam opieńki od lat - nigdy mi nie zaszkodziły. Nie obgotowuję ich i nie odlewam wody. Po prostu nie mogą być surowe.

#55
od października 2005

2006.05.16 14:49 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Michał Klisowski (flyjok)
Ja też nie ale mi chodzi, czy skórka może zaszkodzić?

#3004
od kwietnia 2004

2006.05.16 14:59 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Nie zdejmuję nigdy.
i

#61
od października 2005

2006.05.16 15:06 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Michał Klisowski (flyjok)
Bo ja trochę powalczyłem zrywając skurki z 4 dużych reklamówek tych grzybków. Ale dziękuje za radę. Spróbuję bez zdejmowania.

#72
od października 2004

Ja też nie zdejmuję. Nie stosuję się także do teorii o odlewaniu i zmianie wody oraz do opinii że niektóre gatunki należy gotować długo. Nigdy nie gotuję grzybów dłużej niż 10 minut, żadnego gatunku. Opieniek pochłaniam mnóstwo i nigdy mi nie zaszkodziły.

Pamiętam, że moja babcia i mama hołdowały teorii o dłuuuuuuuuuuuuuugim gotowaniu grzybów przed marynowaniem i jeszcze dłuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuższej późniejszej pasteryzacji. Niestety grzyby są wtedy bez smaku i szmatowate. Mnie Tadek Ruchlewicz nauczył obgotowywać 2-10 minut i pasteryzować tylko do chwili zagotowania - w tym momencie wyłączać gaz. Żyję i nigdy się nie podtrułem.

#94
od października 2005

2006.05.17 09:14 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Michał Klisowski (flyjok)
Ja też się nie podtrułem nimi, gotowałem je tylko raz
« » bio-forum.pl « Grzybobranie « starsze wątki (do 03 września 2017) « Archiwum « Archiwum 2006 «
Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Kontakt Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji