bio-forum.pl

Opieńki miodowe

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. Opieńki miodowe
16.maj.06 08:14
Michał Klisowski ("flyjok")

Słyszałem, że opieńki miodowe w duzych ilościach mogą być szkodliwe. Słyszałem, że nie wszystkim ludziom one służą. Czy ma ktoś szersze informacje na ten temat, bo ja nie znajduję poparcia w tej tezie.

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

2. Opieńki miodowe
16.maj.06 08:19
Michał Klisowski ("flyjok")

Za przykład mogę podać ogromne zbiory w Rudzie Śląskiej (Lasy Kochłowickie)-okres 10. 2005. Zebrałem ich 34kg!!!. Z czego zrobiłem z rodzicami 63 duże słoiki!!! Grzyby zostały mi do dzisiaj. Jem je przy kazdej okazji, i jakoś nikt z rodziny nie odczuł ubocznych skutków. A nasza rodzina liczy 7 osób. Jeśni nikt nie odczuł żadnych skutków, to chyba można obalić tą tezę. Jeśli kogoś interesuje, gdzie to miejsce (a jest ich 6) się znajduję podam ich lokalizację (mapa).

od maj.2003
#0

3. Opieńki miodowe
16.maj.06 08:29
Anna Kujawa "AniaK"

Wszystko jedzone w nadmiarze jest szkodliwe - nawet marchewka:-) Grzyby są ogólnie ciężkostrawne, więc ich jedzenie w dużych ilościach (na raz..) może skończyc się niestrawnością. Są również osoby, które mają kłopoty żołądkowe po ich zjedzeniu.

Niedogotowane lub surowe, mogą wywołać objawy lekkiego zatrucia - jeśli masz ochotę na ekseryment - ukiś opieńki tylko sparzone gorącą wodą... i zjedz..

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

4. Opieńki miodowe
16.maj.06 08:38
Michał Klisowski ("flyjok")

Jeszcze tego nie próbowałem:-) Ale jem z nich sosy, opieńki w zalewie octowej i na patelni i jakoś nic mi nie ma.

od maj.2003
#0

5. Opieńki miodowe
16.maj.06 08:49
Anna Kujawa "AniaK"

Ja i moja rodzina też jemy od lat - i też nic. To jest bardzo dobry grzyb jadalny. Pod warunkiem, że się nie ma indywidualnej wrażliwości na ten gatunek i że się go dogotuje (dosmaży).

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

6. Opieńki miodowe
16.maj.06 08:51
Michał Klisowski ("flyjok")

Co fakt to fakt. Bo spotkałem się z sytuacją gdzie niosłem reklamówkę, jakaś pani w lesie podbiegła do mnie i ryczała, żebym je wyrzucił bo się potruję.

od kwi.2004
#0

7. Opieńki miodowe

Jadam opieńki od lat - nigdy mi nie zaszkodziły. Nie obgotowuję ich i nie odlewam wody. Po prostu nie mogą być surowe. :)

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

8. Opieńki miodowe
16.maj.06 14:49
Michał Klisowski ("flyjok")

Ja też nie ale mi chodzi, czy skórka może zaszkodzić?

od kwi.2004
#0

9. Opieńki miodowe

Nie zdejmuję nigdy.

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

10. Opieńki miodowe
16.maj.06 15:06
Michał Klisowski ("flyjok")

Bo ja trochę powalczyłem zrywając skurki z 4 dużych reklamówek tych grzybków. Ale dziękuje za radę. Spróbuję bez zdejmowania.

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

11. Opieńki miodowe
17.maj.06 08:52
Józef Wissarionowicz Dżugaszwili ("smeagol")

Ja też nie zdejmuję. Nie stosuję się także do teorii o odlewaniu i zmianie wody oraz do opinii że niektóre gatunki należy gotować długo. Nigdy nie gotuję grzybów dłużej niż 10 minut, żadnego gatunku. Opieniek pochłaniam mnóstwo i nigdy mi nie zaszkodziły.

Pamiętam, że moja babcia i mama hołdowały teorii o dłuuuuuuuuuuuuuugim gotowaniu grzybów przed marynowaniem i jeszcze dłuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuższej późniejszej pasteryzacji. Niestety grzyby są wtedy bez smaku i szmatowate. Mnie Tadek Ruchlewicz nauczył obgotowywać 2-10 minut i pasteryzować tylko do chwili zagotowania - w tym momencie wyłączać gaz. Żyję i nigdy się nie podtrułem.

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

12. Opieńki miodowe
17.maj.06 09:14
Michał Klisowski ("flyjok")

Ja też się nie podtrułem nimi, gotowałem je tylko raz

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji