bio-forum.pl Zaloguj Wyloguj Edycja Szukaj grzyby.pl atlas-roslin.pl
Pieczarka - niejadalna? szkodliwa dla zdrowia???
« » bio-forum.pl « Grzybobranie « starsze wątki (do 03 września 2017) « Archiwum « Archiwum 2006 «

#0

2006.09.14 11:33 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

novalijka
Kupilam w zeszlym tygodniu Kieszonkowy atlas grzybów (autor: Pavol Skubla). Zamieszczam link do produktu - wylacznie w celach informacyjnych.(http://www.empik.com/showobject.jsp?objectId=103977&currentCategory=1241000).
Przeczytalam tam (juz we wstepie), ze ostatnie badania dowiodly, cala rodzina pieczarkowatych zawiera niebezpieczna substancje rakotworcza (nie pamietam jaka, sprawdze w domu i dopisze)! Autor zdecydowanie odradza spozywanie pieczarek, pomimo faktu, ze ta substancja w wyniku prawidlowej obrobki (gotowanie) ulega rozkladowi. Wszystkie pieczarki w atlasie zostaly oznakowane jako "niejadalne"!!!!! Co Wy na to? Czy ktos o tym slyszal? Jestem mocno zaniepokojona, bo pieczarki bardzo czesto figuruja w moim menu.
i

#499
od kwietnia 2006

2006.09.14 14:15 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Zychla (konik)
Słyszałem tylko o tym, że w Polsce radiacyjnie utrwala się: ziemniaki, cebulę, czosnek, pieczarki, przyprawy, suszone warzywa. Sądzona jakiś czas temu, że ta metoda jest szkodliwa i produkty takie są rakotwórcze (napromieniowanie, aby żywność nie zmieniła się-leżąc na półkach-wyglądu). Używa się promieniowania jonizującego i oprócz utraty w znacznym stopniu witamin, niczym innym nam to napromieniowywanie nie grozi. O tym, że pieczarki zawierają rakotwórcze substancje nie słyszałem. Czy autor wymienia jakie? Pozdrawiam.

#3913
od maja 2003

2006.09.14 14:27 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
i

#504
od kwietnia 2006

2006.09.14 15:05 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Zychla (konik)
Jednak na forum to już chyba o wszystkim, co dotyczy grzybów było J Dzięki Aniu.
i

#99
od lipca 2005

2006.09.15 13:53 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Sylwia Winiarska (alfa)
O matuchno!!! Zajmuję się pieczarkami zawodowo i bardzo fachowej literaturze nie spotkałam się z takimi teoriami o surowych pieczarkach nie spotkałam (albo czegóś nie doczytałam...). Przechodząc obok półki z takim rzutem pieczarki trudno się oprzeć i nie skubnąć jednej... A co z pracownikami przebywającymi w hali uprawowej ze świeżymi pieczarkami? Czy oni też są narażeni na jakieś "skażenie"?
i

#516
od kwietnia 2006

2006.09.15 17:05 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Zychla (konik)
Nie ma co panikować Sylwio. Nikomu niczym napromieniowywanie to (wg fizyków) nie może zaszkodzić. Poszukaj sobie na necie, napewno coś będzie "szerzej", niż ja napisałem. pozdrawiam.

#0

2006.09.15 17:11 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

P.
Tutaj jest trochę o toksyczności pieczarek, niestety po angielsku.
i

#518
od kwietnia 2006

2006.09.15 17:17 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Zychla (konik)
Zajrzyjcie także tutaj: http://www.portalmed.pl/xml/prawo/medycyna/medycyna/r2003/030327s
o napromieniowaniu
« » bio-forum.pl « Grzybobranie « starsze wątki (do 03 września 2017) « Archiwum « Archiwum 2006 «
Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Kontakt Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji