Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Pieprznik ametystowy
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Grzybobranie « starsze wątki (do 01 października 2016) «
i

#207
od czerwca 2009

2014.08.04 22:41 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marcin & Sylvia (dv6000)
Witam. Zastanawiam się ostatnio czy prócz popularnych kurek zbieracie też te ametystowe do spożycia, czy raczej tylko zwykłe ?
i

#297
od marca 2010

2014.08.06 18:36 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Beata Łyszkowska
Jak bym kiedyś znalazła, to bym chętnie zebrała, ale tam, gdzie ja zbiram, nigdy ich nie spotkałam. :-(

#11526
od grudnia 2003

Pewnie chodzi Ci o lakówki ametystowe a nie pieprzniki ametystowe :-)
i

#208
od czerwca 2009

2014.08.06 21:43 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marcin & Sylvia (dv6000)
O pieprznika chodzi. Właśnie u nas w rejonach rosną tylko te, będąc na wakacjach zbierałem kurki a u nas są tylko te ametystowe. Nie wiem czy są tak samo smaczne dlatego pytam czy ma sens je zbierać.
i

#765
od lipca 2013

Kilka razy udało mi się znaleźć te grzybki, takie kurki z fioletowym odcieniem, jednak o wiele rzadsze od p. jadalnego. W moich okolicach wszystkie pieprzniki (czy to żółte czy zabarwione fioletowo) są nazywane kurkami i zbierane bez zastanowienia. Sam osobiście żyję po spożyciu, ale jakoś nie zastanawiałem się specjalnie nad smakiem, według mnie smakuje jak p. jadalny. Więc zbierać!!! :)
i

#210
od czerwca 2009

2014.08.16 20:13 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marcin & Sylvia (dv6000)
Też ostatnio jadłem z jajkiem i był super, jest faktycznie troszkę twardszy od P. jadalnego. Byłem 2 dni na grzybobraniu w górach i wysyp, wysyp jeszcze raz wysyp P. Ametystowego :)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Grzybobranie « starsze wątki (do 01 października 2016) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji