Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
piękne coś pod wiśnią
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2005 styczeń-maj «

#49

Witajcie,

Podejrzewam jakiegoś gołąbka, ale jakiego???

foto 1

Rósł pod zdziczałą wiśnią, od strony łąki. W pobliżu były też młode dęby i akacje, liczne maliny. W tym miejscach w poprzednich latach znajdowałem też prawdziwki.

Kolor kapelusza winny, lecz trzon cały bialutki. Smak nieokreślony, lekko szczypie w język przez jakieś 5 minut. Zapach piękny, owocowy, intensywny.

Pokrój:

foto 2

Grzybek ma wielkość dłoni, obok rosły jeszcze 3 malutkie - nie ruszałem ich. Co ciekawe, blaszki były osłonięte mięsistą zasnówką, łatwo dającą się oddzielić. Zasnówka była wyraźnie ząbkowana.

foto 3

Blaszki gęste, kremowe (ciemniejsze od miąższu). Chciałem zrobić wysyp, nic się pod kapeluszem nie pojawiło.

foto 4

W atlasie Marka znalazłem fotkę przypominającą moje znalezisko, ze wskazaniem na gołąbka. Proszę Was o pomoc w przybliżeniu co to może być.

Dziękuję i pozdrawiam. Marek
i

#352

2005.05.21 14:19 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Snowarski (marek)
Wielce ciekawe. Wygląda jak gołąbekl, tyle że ta wyraźna osłona. Co prawda europejskie gołąbki mają czasami widoczne resztki osłony, ale nie aż tak, co najwyżej włókienka lub oprószenie na brzegu kapelusza i u podstawy trzonu.

Fajnie jakby te młode miały szanse podrosnąć i dało się je wtedy zfotografować i jeszcze zrobić wysyp zarodników.
Może to coś całkiem innego niż gołąbek?

#50

A jeśli kierować się osłoną, które gatunki mam mieć "na celowniku"?

#1

2005.05.21 20:41 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

sowa andrzej (sowa)
identyczna ząbkowana osłona (jak na trzecim zdjęciu)występuje u pierścieniaka uprawnego ale pierwsze zdjęcie przypomina TYLKO gołąbka .
Tydzień temu znalazłem pierścieniaka , więc może to też pierścieniak , tyle że młody, z białym trzonem i blaszkami?

#1217

2005.05.22 10:20 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Poza gołąbkiem nic nie przychodzi mi do głowy. Mimo osłony, której nie powinno tam być. Marku G. poobserwuj (jak masz taką możliwość) te grzybki i pokaz nam starsze.
i

#354

2005.05.22 15:52 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Snowarski (marek)
Z tym pierścieniakiem Stropharia rugosoannulata to cbyba strzał w 10. Jeszcze jakby ktoś w tym miejscu kiedyś go uprawiał.
Nawet odcień młodych blaszek i zażółcenia osłony by się zgadzały.

Nie znając tej sugestii, na zasadzie wolnych skojarzeń, myślałem jeszcze nad którymiś z fioletowych pieczarek (lub okolic) ale one raczej nie mają tak połyskującej powierzchni kapelusza u młodych owocników.

#51

To są pierścieniaki. Za chwilę umieszczę zdjęcia dojrzałych owocników, a później napiszę naj smakowały :)

#52

Dwa dni później te grzyby wyglądały już zupełnie inaczej, a co najważniejsze, nie było już wątpliwości co do gatunku.

Foto 1. Razem rosło ich kilkadziesiąt sztuk. Część wyrastała w miejscu, gdzie było sporo wiórów tartacznych. Wskazuje to raczej na wcześniejszą uprawę. Popytam jeszcze lokalnych :)

foto 1

Foto 2: Obok rosły tylko zdziczałe wiśnie. od drugie strony łąka.

foto 2

Foto 3 i 4: Okrojony pokrój :)

foto 3

foto 4

Foto 5: Triumfatorzy. Mamusia musiała zrobić fotkę, bo tatusiowi nie chciało się nosić statywu, a szkoda...

foto 5

Pozdrawiam Wszystkich. Zgadnijcie co dziś mamy na obiad.

Zdaje się, że najbliżej mnie mieszka Ania :) Godzinka jazdy i masz świeże pierścieniaczki :)

PS. Moja Ewcia dodaje że z garnka wydobywa się przyjemny zapach rzodkiewki "na ciepło" :)

#1222

2005.05.22 17:51 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Posypuję głowę popiołem za nierozpoznanie pierścieniaków :-(
Fajna zmyłka swoją drogą.
Tylko godzinka? Nie da rady :-( samochód z Krzysiem w Lesznie - Krzyś zakoszarowany - sprawdza matury :-((

Smacznego :-))

#53

A dziękuję serdecznie, już po obiadku :) Grzybów jest za dużo jak na naszą czwórkę, a z sąsiadami nie będziemy się dzielić, bo pomyślą, że chcemy ich otruć. Jeszcze jedną część (grzybów, nie sąsiadów) udusimy, a resztę do słoiczków. Najmłodsze egzemlarze zostawiliśmy na miejscu, jeśli więc Pan Krzysztof nie będzie zbyt umordowany czytaniem mądrości młodzieży, zaproszenie jest aktualne :)

#1223

2005.05.22 18:18 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
:-)
Dzięki za zaproszenie :-)
Może uda mi się Krzysia wyciągnąć na przejażdżkę - dam znać na priv :-)
I, Panie Marku, niechże da Pan spokój z tym "Pan" :-)))
i

#1299

2005.05.22 20:38 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Nacięłabym się na pewno, patrząc na pierwsze zdjęcie, że to gołąbek...Na następnych zdjęciach nie podobały mi się te beżowawe blaszki.
Pierścieniak w ogóle nie przyszedł mi do głowy. Nigdy nie widziałam go w naturze.
Gratulacje, Marek! Czy było smaczne?

#55

Jolu, smakował wyjątkowo, jak żaden inny grzyb :) Ewcia (moje kochanie) przyrządziła go w śmietance, według przepisu znalezionego w sieci. Miał miły posmak rzodkwi, ale puścił dość paskudny czarny sok. To dlatego, że zerwaliśmy zbyt dojrzałe owocniki. Prawde mówiąc, trzeba było wszamać tego gościa z pierwszej fotki u góry wątku :)

Teraz mam na oku coś innego, co zapowiada się również na gołąbki, ale na razie nie ruszam, nie kroję, tylko patrzę :)

foto

Przy okazji, nurtuje mnie jedna kwestia. Dlaczego grzyby do opracowań altasowych fotografuje się wtedy, gdy wyglądają okazale? Moim zdaniem bardzo przydatne byłoby załączenie fotek owocników poszczególnych fazach wzrostu, od bardzo młodych do obumierających. Amatorów, którzy podeślą fotki "za friko" znajdzie się zawsze sporo... Sam coś chętnie podeślę :) Chętnie posłucham fachowców w tej kwestii.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie
i

#1302

2005.05.22 21:07 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
To mi nie wygląda na gołąbki. Tyle, że nie potrafię w tej chwili zaskoczyć... Ja to przecież znam!!!
Swoją drogą lepiej będzie, jeżeli zrobisz z tego nowy wątek. Łatwiej szukać.

#57

Co racja, to racja. Tę fotę wstawiłem "ad hoc". Jak pomyszkuje trochę w tamtym miejscu, otworzę na pewno nowy wątek :) Dzięki
i

#466

Znalazłem dzisiaj jednego - tylko jednego pierścieniaka - był trochę zaczerwiony.
Czy ktoś jeszcze zauważył ciekawą rzecz - w pierścieniakach czasem siedzą chrząszcze z rodziny kusakowatych - najczęściej żarlinek pobrzeżnik i kusak cezarek.

#1225

2005.05.23 07:22 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Kusakowate siedzą (i jedzą chyba) też praktycznie zawsze w polówkach (Agrocybe). Często robią z nich wiórki po prostu :-(
i

#356

2005.05.26 17:50 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Snowarski (marek)
To co wyłazi nowego - o ile można z takiej małej fotki sie dopatrzyć - to proszę porównać ze strzępiakiem ceglastym (Inocybe patouillardii).

Jeśli to była jeszcze gliniasta ziemia z wyższą zawartością wapnia to szanse rosną na taką diagnozę.

(wiadomość edytowana przez marek 26.Maja.2005)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2005 styczeń-maj «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji