ta strona być może używa plików cookie, korzystając z niej zgadzasz się na użycie plików cookie — więcej informacji
mleczaj jodlowy?
Załóż konto | Edycja konta | Wyloguj się | Zaloguj się
Strona główna | Szukaj | Moderatorzy i Admin
i
2007.10.03 22:15 #79632
Zmień/Popraw · Usuń
Dominik Mowczko (natas) na forum od października 2005, wypowiedź #101
przydrozne 3 sztuki.







2007.10.03 22:36 #79636
Zmień/Popraw · Usuń
Małgorzata Przybyt (margo) na forum od lipca 2007, wypowiedź #130
Według mnie to mleczaj rydz, ale trzeba byłoby dokładnie poobserwować, jak sie przebarwia mleczko i ugniecione(uszkodzone) miejsca i to w okresie gdzieś godziny.
2007.10.03 22:43 #79638
Zmień/Popraw · Usuń
Piotr Chachuła (piotrekchacha) na forum od maja 2006, wypowiedź #1968
były jakieś drzewa w pobliżu?
2007.10.03 22:53 #79640
Zmień/Popraw · Usuń
Dominik Mowczko (natas) na forum od października 2005, wypowiedź #103
tak, sosny oraz swierki.
i
2007.10.03 23:42 #79648
Zmień/Popraw · Usuń
Marcin Fałdziński (grzybiorz) na forum od listopada 2006, wypowiedź #730
Pomimo świerków??? - rydz na 100%

Smacznego:-)

P.S. Pamiętaj zawsze o mleczku przy fotografowaniu mleczai. Trzeba je obserwować w sposób jaki pisze Margo - to konieczność u tych grzybów. Oznaczam Ci wyjątkowo bez cienia wątpliwości, ze względu na wieloletnie doświadczenia w zbieraniu tych mleczai. Inna sprawa to odróżnianie jodły od świerka (piszesz o występowaniu świerków, a poddajesz w wątpliwość mleczaja jodłowego).
i
2007.10.03 23:45 #79649
Zmień/Popraw · Usuń
Dominik Mowczko (natas) na forum od października 2005, wypowiedź #105
mleczko na blaszkach zmienilo kolor na zielony

2007.10.03 23:49 #79650
Zmień/Popraw · Usuń
Arek Andrzejewski (arek_andrzejewski) na forum od października 2005, wypowiedź #113
Marcin, nawet ja jestem pewien, że to mleczaj rydz. I jeszcze jedna uwaga, dobrze jest pokazać przekrój trzonu. Smardz ma w środku pusty trzon. Pytanie, czy w każdym stadium rozwoju?
2007.10.03 23:49 #79651
Zmień/Popraw · Usuń
Marcin Fałdziński (grzybiorz) na forum od listopada 2006, wypowiedź #732
Prawidłowo:-)

Zaobserwuj jeszcze kiedyś na świeżo mleczko po przekrojeniu trzonu czy kapelusza.
2007.10.03 23:53 #79652
Zmień/Popraw · Usuń
Arek Andrzejewski (arek_andrzejewski) na forum od października 2005, wypowiedź #114
Ale się wstrzeliliśmy, w tym samym czasie. Jednak ja byłem o kilka sekund wcześniej. Mam pytanie: czy znacie inne mleczaje, których mleczko przebarwia się na zielono?
i
2007.10.04 00:14 #79656
Zmień/Popraw · Usuń
Piotr Chachuła (piotrekchacha) na forum od maja 2006, wypowiedź #1970
Skoro już rozpoznaliście te powyżej, to może jeszcze mi pomożecie?
Rosły w lesie gdzie głównie sosny były, ale też pojedynczo trochę i modrzewia.
Suszyłem je w domu i sok całkiem zzieleniał, czy to rydz?
PS. Arek, SMARDZ faktycznie ma w środku pusty trzon :-)))




i
2007.10.04 00:17 #79657
Zmień/Popraw · Usuń
Marcin Fałdziński (grzybiorz) na forum od listopada 2006, wypowiedź #733
Arek - czy w każdym stadium rozwoju? Toś mi dał pytanie:-) Myślę, że nie. Młode okazy chyba mają jeszcze pełny trzon, który z upływem czasu i "nabierania rozmiarów" zaczyna robić się pusty. Niestety nie mam jeszcze na to "dowodów". Na dniach wyskoczę na rydze - więc będę je kroić:-)

Innych zmieniających barwy na zielono nie znam. U rydzów takie przebarwienie następuje po ok. +/- 30 minutach.
2007.10.04 00:18 #79658
Zmień/Popraw · Usuń
Arek Andrzejewski (arek_andrzejewski) na forum od października 2005, wypowiedź #118
według mnie rydz na 100%
2007.10.04 00:20 #79659
Zmień/Popraw · Usuń
Marcin Fałdziński (grzybiorz) na forum od listopada 2006, wypowiedź #734
Piotrek to perfekcyjnie sfocony rydz - tego mi brakowało:-)
2007.10.04 00:22 #79660
Zmień/Popraw · Usuń
Arek Andrzejewski (arek_andrzejewski) na forum od października 2005, wypowiedź #119
Piotrze, już czas na mnie. Ziewam okropnie, zaraz skrzyżuję czubajkę z opieńką. :)
Oczywiście, że chodziło mi o rydza. Rydz i smardz, oba smaczne, aż ślinka cieknie. Może dlatego mi się nałożyły? Dobranoc
2007.10.04 00:23 #79661
Zmień/Popraw · Usuń
Piotr Chachuła (piotrekchacha) na forum od maja 2006, wypowiedź #1971
Dziękuję, nawet nie wiesz jak się cieszę że to on :-)
2007.10.04 00:28 #79664
Zmień/Popraw · Usuń
Piotr Chachuła (piotrekchacha) na forum od maja 2006, wypowiedź #1973
Wiem, wiem, sam często mylę smardza ze sromotnikiem
2007.10.04 00:33 #79665
Zmień/Popraw · Usuń
Dominik Mowczko (natas) na forum od października 2005, wypowiedź #106
mleczko niezmienne, trzon pusty. na drzewach slabo sie znam a kolorystyka mi bardziej pasowala do jodlowego. juz zjedzone, pyszne byly:-)
i
2007.10.04 00:48 #79667
Zmień/Popraw · Usuń
Marcin Fałdziński (grzybiorz) na forum od listopada 2006, wypowiedź #735
Jeszcze jedno słówko o rydzu. Próbowałem go miesiąc temu na surowo i bez rewelacji.
Natomiast...., po usmażeniu z solą na patelni jest w.g. mnie najsmaczniejszym polskim grzybem (mimo,że nie raz się nim przejadłem), nawet drogocenna trufla letnia mu do pięt nie dorasta:-)

Piotrek następnym razem ich nie susz, tylko smaż przez +/- 8 minut na patelni. Czekam na Twoje obiektywne wrażenia kulinarne. Już się pewnie w życiu grzybów najadłeś, ale rycccccccc jest.................!!!!!!!!!

Dominik piszesz, że są pyszne. A czy są wg. Ciebie smaczniejsze? Chętnie takie spróbuję.

-----------------

Tak na marginesie. Kiedyś specjalnie poświęcę dużo więcej uwagi. Jak zakupię mikroskop polecą foty od ogółu do szczegółu. Jak to się mówi żargonem mykologicznym - "zajrzę mu w duszę":-)))
2007.10.04 00:53 #79669
Zmień/Popraw · Usuń
Arek Andrzejewski (arek_andrzejewski) na forum od października 2005, wypowiedź #121
No, jeśli mleczko sie nie przebarwiło na zielonkawo, to może to nie rydz? Dominik, a może tak szybko zjadłeś, że nie zdążyło?
Jeśli mleczko się nie przebarwiło, to jednak obstawiam mleczaja jodłowego. Tak czy siak, oba jadalne i smaczne... A tak z ciekawości: gdzie zbierałeś te mleczaje? W jakim rejonie Polski?
2007.10.04 00:57 #79670
Zmień/Popraw · Usuń
Piotr Chachuła (piotrekchacha) na forum od maja 2006, wypowiedź #1976
Pierwszy raz znalazłem rydze, zazwyczaj mam do czynienia z jodłowym bądź świerkowym. Tych jednak jeść nie mogę, zebrałem jedną sztukę by pokazać że w tym miejscu naprawdę są.
Były na terenie Parku Narodowego, gdzie liczba ich szybko spada m in. przez intensywny zbiór.
Nie mam nic do zbierających, sam mnóstwo grzybów zbieram, ale Park to Park...
2007.10.04 06:29 #79674
Zmień/Popraw · Usuń
Dominik Mowczko (natas) na forum od października 2005, wypowiedź #107
Marcin jadlem smazone na masle:-) smaczniejsze od czego?
Piotr w rydzu mleczko jest niezmienne pomarańczowe, uszkodzone blaszki zzielenialy, czyli wszystko sie zgadza:-) zebralem je w okolicach Szczecina. drugi raz w zyciu znalazlem i jadlem te grzyby, natomiast pierwszy raz w Polsce;-) szkoda ze nie znam innych siedlisk w swojej okolicy...
2007.10.04 11:23 #79709
Zmień/Popraw · Usuń
Małgorzata Przybyt (margo) na forum od lipca 2007, wypowiedź #132
Jodłowy rośnie pod jodłami. Praktycznie na trzonie nie ma tych dołkowań. Mleczko jest też pomarańczowe. Ale miejsca uszkodzone (ugniecione) po dłuższym czasie przebarwiają się na winno-ciemno-czerwonawo. Po usmażeniu w smaku czuć lekką goryczkę. Te lepiej jest marynować z tego względu.
2007.10.15 19:29 #81451
Zmień/Popraw · Usuń
Piotr Chachuła (piotrekchacha) na forum od maja 2006, wypowiedź #2049
Te rydze nie dają mi spać.
Znalazłem sporo w lesie sosnowym (brak innych drzew), ale ...
po około 2-3 godzinach sok i uszkodzone miejsca np. blaszki na kolor ciemnego wina (taka malaga),
Dopiero po 6-8 godzinach na kolor zielony. Co wy na to?? Czy to Lactarius deliciosus??
2007.10.15 20:43 #81466
Zmień/Popraw · Usuń
Małgorzata Przybyt (margo) na forum od lipca 2007, wypowiedź #158
A może to mleczaj zmienny (Lactarius semisanguilfluus) ? Wszystkie cechy się zgadzają, a szczególnie sekwencja zmian barwy w czasie.
2007.10.15 21:11 #81475
Zmień/Popraw · Usuń
Piotr Chachuła (piotrekchacha) na forum od maja 2006, wypowiedź #2050
hm...no właśnie Małgorzato, coś mi nie pasowało.
A czy mleczaj zmienny ma jeszcze jakieś cechy które by zapewniły mnie że to on?
2007.10.15 21:23 #81482
Zmień/Popraw · Usuń
Małgorzata Przybyt (margo) na forum od lipca 2007, wypowiedź #161
A czy smak był leciutko gorzkawy ? I czy miąższ był ścisły ? Bo w atlasie piszą, ze to cecy różnicujące go od rydza. Bo jak rydz rośnie przy sosnach. Dwa pozostałe wybierają świerk albo jodłę.
2007.10.15 21:33 #81486
Zmień/Popraw · Usuń
Piotr Chachuła (piotrekchacha) na forum od maja 2006, wypowiedź #2051
Mam owocnik nawet przy sobie, spróbowałem i nie wyczułem nic goryczki,
a czy ścisły... jest teraz jak taka twardsza gąbka, ugina się, ale nie jest twarda
2007.10.16 02:09 #81555
Zmień/Popraw · Usuń
Marcin Fałdziński (grzybiorz) na forum od listopada 2006, wypowiedź #781
No to zaskoczyliście Grzybiorza tym m.zmiennym :-)

Po raz pierwszy o nim słyszę. Dodatkowo podobnie jak rydz rośnie pod sosnami. Piotrek daj kiedyś fotki ze zmianą uszkodzonych miejsc w czasie. Dla mnie zupełna nowość!

Ważne, że jadalny :-) Tylko ciekaw jestem czy lepszy od rydza???

Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?
Wypowiedź:
Użytkownik: Jak wysłać wypowiedź:
Wysyłanie wypowiedzi w tym dziale wymaga założenia konta.
Maksymalna dopuszczalna waga obrazka to ok. 150kb a jego szerokość to max. 800 pikseli.
Hasło:
Opcje: Włącz kody HTML w wypowiedzi
Automatycznie aktywuj adresy WWW (URL) w wypowiedzi
Akcja: