ta strona być może używa plików cookie, korzystając z niej zgadzasz się na użycie plików cookie — więcej informacji
lactarius deliciosus , ale czy na pewno?
Załóż konto | Edycja konta | Wyloguj się | Zaloguj się
Strona główna | Szukaj | Moderatorzy i Admin
Bio-forum.pl » Jaki to grzyb? Mykologia » Archiwum - starsze wątki » Archiwum 2007 październik » lactarius deliciosus , ale czy na pewno?
2007.10.09 18:51 #80510
Zmień/Popraw · Usuń
Anamorf na forum od sierpnia 2005, wypowiedź #1642
w pierwszej chwili byłem pewny, ze to mleczaj późnojesienny, blisko widziałem jodły i dokładnie nie obejrzałem wszystkich drzew.
w domu zauwazyłem, że blaszki przebarwiają sie po pewnym czasie szarozielono.
mleczko w miąższu na przekroju pomarańczowe, długo nie zmienia barwy, potem ciemnieje do prawie winnoczerwonego, a nastepnie szarzeje i blednie.
mam wiec dwa pytania. czy u późnojesiennego możliwy jest szarozielone przebarwienie blaszek?
czy po strefowaniu kapelusza mozna cos stwierdzić?
1
2
3
i
2007.10.09 22:33 #80540
Zmień/Popraw · Usuń
Marcin Fałdziński (grzybiorz) na forum od listopada 2006, wypowiedź #751
Zdecydowanie mleczaj późnojesienny - Lactarius salmonicolor.

1. W tym roku go nie szukałem, stąd brak mojej jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie.
Z tego co pamiętam zielonego przebarwienia u nich nie spotkałem. Pamięć z przed roku może zawodzić. Masz fotografie z szarozielonym przebarwieniem?
2. Tak wg. mnie można po strefowaniu, ale zupełnie pewny jestem jak widzę jodły. Tu jednak potrzeba się dłuższego obycia z tymi mleczajami. Strefowanie kapelusza u m.późnojesiennego jest jaśniejsze i bledsze i tonacje są bardziej pomarańczowe, w przeciwieństwie do rydza o tonacjach rudych. To tak generalnie ujmując. Nie jest to łatwe, ale z czasem...

Najgorsze, że są wyjątki. Czasem spotykam rydze zupełnie blade (głównie na nasłonecznionych miejscach, ale zawsze są to sosnowe polany na piaskach)

Dla przypomnienia:

Mleczaj rydz - pod sosną
Mleczaj późnojesienny - pod jodłą

W jodłowo-sosnowych najczęściej rośnie późnojesienny, choć spotykałem też rydza, ale zdecydowanie rzadziej (głównie na leśnych ścieżkach)

No i na koniec smażony rydz pachnie i smakuje wyśmienicie, późnojesienny można jeść (najlepiej z marynaty), ale dla mnie pachnie wstrętnie. To taka moja subiektywna opinia.

Pewnie i tak nikogo do końca nie przekonam. Bla, bla, bla itp. niejasności nt rydzopodobnych będzie sporo, dopóki to nie zostanie wyłożone czarno na białym. Najchętniej bym zrobił fotograficzne porównanie, ale to mi się chyba nie uda już w tym roku.
2007.10.09 22:52 #80544
Zmień/Popraw · Usuń
Anamorf na forum od sierpnia 2005, wypowiedź #1645
szarozielonkawe przebarwienie jest tylko po czasie na skaleczonysch blaszkach
a chyba nie powinno byc u późnojesiennego
jodły były blisko, ale sosna tez gdzieś mogła być
1
2007.10.10 00:36 #80569
Zmień/Popraw · Usuń
Marcin Fałdziński (grzybiorz) na forum od listopada 2006, wypowiedź #753
Mimo wszystko późnojesienny.

No chyba, że jakiś "tęgi umysł" zaprzeczy:-)
2007.10.10 13:21 #80608
Zmień/Popraw · Usuń
Zygmunt Augustowski (zygmunt) na forum od grudnia 2005, wypowiedź #452
Mleczaj późnojesienny na 100% :) - występuje w mojej okolicy na prawdę hurtowo, a od czasu do czasu miewałem w koszyku z tego samego grzybobrania nieliczne u mnie Lactarius deliciosus i L. deterrimus, więc i one zdołały się dobrze opatrzeć :)))

(wypowiedź edytowana przez zygmunt 10.października.2007)

Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?
Wypowiedź:
Użytkownik: Jak wysłać wypowiedź:
Wysyłanie wypowiedzi w tym dziale wymaga założenia konta.
Maksymalna dopuszczalna waga obrazka to ok. 150kb a jego szerokość to max. 800 pikseli.
Hasło:
Opcje: Włącz kody HTML w wypowiedzi
Automatycznie aktywuj adresy WWW (URL) w wypowiedzi
Akcja: