Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
dziwny maślak
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2009 « Archiwum 2009 sierpień «
i

#329
od lipca 2007

Spieszyłam się już do domu i zebrałam te maslaczki bez fotografowania (zresztą i warunki były nie ku temu). Las mieszany, w tym miejscu akurat brzoza, troche młodych buków, sosny, dąb czerwony. Od razu biję się w piersi, że sosnom się nie przyjrzałam, a to istotne.

Maślak prawie biały, w zasadzie tylko sluz miał lekkie zabarwienie bezowe. Pierścienia brak. Miąższ biały, u starego lekko żóltawy w pobliżu rurek. Skórka bardzo źle schodziła.

Zdjęcia zrobione w domu.









Gdybym obejrzała te sosny w pobliżu i choć jedna byłaby wejmutką, to bym miała pewność ... że to Suillus placidus. A tak ... Dodam, że kiedyś dawno temu miałam z nim do czynienia, z tym ze tam była aleja obsadzona wejmutką i żadnych wątpliwości nie miałam.

No nic pójde za jakiś tydzień tam (teraz wyjeżdzam na tydzień).
i

#492
od grudnia 2005

widziałem takie na zlocie

chyba wejmutkowe

#333
od lipca 2007

Ja też już w swoim zyciu wejmutkowego widziałam. Tylko mi wejmutki brakuje. On zgłoszeniowy zdaje się ?

#6447
od grudnia 2003

Chyba ziarnisty
i

#336
od lipca 2007

Właśnie on mi na ziarnistego nie wygladał. Znam go dobrze, bo na Mazurach co roku kilogramami zbierałam i obierałam.

#6448
od grudnia 2003

Nie wiem...może Suillus viscidus

#7771
od maja 2003

2009.08.09 19:24 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
S. viscidus ma szare pory, pierścień i mikoryzuje z modrzewiami. Myślę, że to zmarnowany wejmutkowy.

#339
od lipca 2007

Sprawa wyjaśniona. Dotarłam dziś do tego miejsca. Rośnie jedna wejmutka ! A więc na pewno wejmutkowy.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2009 « Archiwum 2009 sierpień «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji