bio-forum.pl

Czy to twardziak lepki?

bez logowania - można przeglądać

od gru.2005
#0

1. Czy to twardziak lepki?

Jesień i zima, na kłodach i pniakach jodłowych. Wysyp biały.

2005-11-18

2005-12-31

Zdjęcia na ekranie 1024x768 w skali około 2: 1.

Czy to jest: Twardziak lepki - Lentinus adhaerens?

(wiadomość edytowana przez zygmunt 15. stycznia. 2006)

od kwi.2004
#0

2. Czy to twardziak lepki?

Zygmunt. Moim zdaniem masz rację, gdyż jest to chyba rzeczywiście Neolentinus adhaerens.

od gru.2005
#0

3. Czy to twardziak lepki?

Marku, dziękuję za potwierdzenie diagnozy. Mam jeszcze pytanie: Czy Neolentinus jest obecnie obowiązującą nazwą, bo w zagranicznym necie obie często można spotkać.

od maj.2003
#0

4. Czy to twardziak lepki?
15.sty.06 12:34
Anna Kujawa "AniaK"

Trudno mówić o obowiązujacej, bo to sią zmienia na tyle czesto w przypadku niektórych gatunków, że jako bieżące funkcjonuje kilka nazw (tak mamy np. z rodzajem Psilocybe - i włączonymi tam ostatnio Stropharia, Hypholoma i innymi). Opierając się na Index Fungorum - obowiązuje nazwa Neolentinus, opierając się na "Checklist" Wojewody - Lentinus.

od gru.2005
#0

5. Czy to twardziak lepki?

Psilocybe... już się trochę nad tym głowiłem... W przypadku twardziaka lepkiego po prostu zapamięta się obie nazwy łac. wraz ze wskazanymi źródłami. Aniu, dzięki:-)

od gru.2005
#0

6. Czy to twardziak lepki?

Znalazłem ten gatunek na polskiej Czerwonej Liście, jako rzadki (R)

Tam pod nazwą Neolentinus adhaerens (Alb. & Schw.: Fr.) Redh. & Ginns.

Mam eksykat, zgłoszę ten gatunek niebawem do kącika rzadkości:-)

od maj.2003
#0

7. Czy to twardziak lepki?
16.sty.06 11:04
Anna Kujawa "AniaK"

Zgłaszaj:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji