bio-forum.pl

Powitanie i pytanie

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. Powitanie i pytanie
29.sie.06 21:09
Darius Skowron ("dskovi")

Dobry wieczor, chce sie przedstawic, mam na imie Darek mam 33 lata, wpadlem w zbieranie grzybow i nawet nawet mi to wychodzi. Mieszkam w zachodniej czesci niemiec gdzie w tej chwili jest ogromny wysyp grzybow. Jak do tej pory zbieralem tylko te ktore znam czyli „podgrzybek zlotawy“ Mam z nich zrobione juz 15 sloikow w solance na zime. Nie wiem czy mozna je suszyc moze da mi ktos porade. Jest ich tyle w lasach ze mozna kosa kosic.

Uwielbiam grzyby takze od przybytku glowa nie boli. :)

Dzisiaj natomiast znalazlem jeszcze inne jak mi sie wydaje inna odmiana podgrzybka i maślaki.

Zdjecia ponizej pokazuja moje zbiory. Prosze jezeli mozna o podanie dokladnej nazwy tych grzybow i czy naprawde sa jadalne. Jest ich naprawde duzo ale wzialem tylko na probe.

Pozdrawiam serdecznie i dziekuje z gory za informacje

Darek

od sie.2002
#0

2. Powitanie i pytanie
29.sie.06 21:34
"pimpek"

Wszystkie super!

Witam Ciebie Darku, cieszę się, że do nas zawitałeś.

Pimpek

od kwi.2006
#0

3. Powitanie i pytanie

Cześć Darku!

Możesz suszyc podgrzybki. Jeżeli masz jednak wybór i od zatrzęsienia podgrzybka brunatnego, to bardziej go Ci polecam od złotawego. Ma bardziej "grzybowy" aromat.

Czekam z niecierpliwością na zdjęcia grzybów z Twoich terenów.

pozdrawiam

Konik (a co! Pimpek też się podpisał!:-)

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

4. Powitanie i pytanie
30.sie.06 06:47
Darius Skowron ("dskovi")

Witam, dzisiaj po pracy wybiore sie na male grzybobranie z aparatem, postaram sie zrobic pare ladnych fotek. Mam taki plus ze niemcy nie zbieraja zbytnio grzybow hehe i nie musze wstawac o piatej rano, wystarczy ze pujde popoludniu. Dziekuje za informacje

Darek

od kwi.2004
#0

5. Powitanie i pytanie

Witaj. Grzyby już oznaczyli Ci moi koledzy. Ja tylko dodam, że podgrzybek złotawy suszony ma taki lekko śledziowaty zapach. Jeżeli Ci to nie przeszkadza - susz. Nie wiem, czy wiesz, ale maślaki suszą się znakomicie i są wspaniałe potem w obróbce - bardzo szybko nabierają cech świeżego grzyba. Poza tym suszone dają się wkruszyć ręką w jajecznicę na przykład. Polecam.

podgrzybki, czy maślaki możesz też mrozić pokrojone w plasterki. Masz potem zimą świeże grzyby. :)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji