Dobry wieczor, chce sie przedstawic, mam na imie Darek mam 33 lata, wpadlem w zbieranie grzybow i nawet nawet mi to wychodzi. Mieszkam w zachodniej czesci niemiec gdzie w tej chwili jest ogromny wysyp grzybow. Jak do tej pory zbieralem tylko te ktore znam czyli „podgrzybek zlotawy“ Mam z nich zrobione juz 15 sloikow w solance na zime. Nie wiem czy mozna je suszyc moze da mi ktos porade. Jest ich tyle w lasach ze mozna kosa kosic.
Uwielbiam grzyby takze od przybytku glowa nie boli. :)
Dzisiaj natomiast znalazlem jeszcze inne jak mi sie wydaje inna odmiana podgrzybka i maślaki.
Zdjecia ponizej pokazuja moje zbiory. Prosze jezeli mozna o podanie dokladnej nazwy tych grzybow i czy naprawde sa jadalne. Jest ich naprawde duzo ale wzialem tylko na probe.
Pozdrawiam serdecznie i dziekuje z gory za informacje
Darek
[URL=www.fotosik.pl[fotosik.pl]] [IMG]images3.fotosik.pl
[URL=www.fotosik.pl[fotosik.pl]] [IMG]images2.fotosik.pl
[URL=www.fotosik.pl[fotosik.pl]] [IMG]images4.fotosik.pl
[URL=www.fotosik.pl[fotosik.pl]] [IMG]images3.fotosik.pl
1, 2 - podgrzybek brunatny
3, 4 - maślak żółty
Wszystkie super!
Witam Ciebie Darku, cieszę się, że do nas zawitałeś.
Pimpek
Cześć Darku!
Możesz suszyc podgrzybki. Jeżeli masz jednak wybór i od zatrzęsienia podgrzybka brunatnego, to bardziej go Ci polecam od złotawego. Ma bardziej "grzybowy" aromat.
Czekam z niecierpliwością na zdjęcia grzybów z Twoich terenów.
pozdrawiam
Konik (a co! Pimpek też się podpisał!:-)
Witam, dzisiaj po pracy wybiore sie na male grzybobranie z aparatem, postaram sie zrobic pare ladnych fotek. Mam taki plus ze niemcy nie zbieraja zbytnio grzybow hehe i nie musze wstawac o piatej rano, wystarczy ze pujde popoludniu. Dziekuje za informacje
Darek
Witaj. Grzyby już oznaczyli Ci moi koledzy. Ja tylko dodam, że podgrzybek złotawy suszony ma taki lekko śledziowaty zapach. Jeżeli Ci to nie przeszkadza - susz. Nie wiem, czy wiesz, ale maślaki suszą się znakomicie i są wspaniałe potem w obróbce - bardzo szybko nabierają cech świeżego grzyba. Poza tym suszone dają się wkruszyć ręką w jajecznicę na przykład. Polecam.
podgrzybki, czy maślaki możesz też mrozić pokrojone w plasterki. Masz potem zimą świeże grzyby. :)