Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Nawiązując do (raczej) Czubówki białawej.....
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2004 « Archiwum 2004 listopad «

#645

2004.11.13 11:38 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Perz (pimpek)
Będę chciał jeszcze przez chwilę pociągnąć mój stary wątek https://www.bio-forum.pl/messages/33/1037.html

Zapadło, że jest to raczej Leucoagaricus pudicus (Czubówka biaława).

Otóż grzybek wyrósł przed domem ponownie - tylko nieco dalej - na trawniku.

1
2
3

Takie (lepsze chyba niż poprzednio) fotki właśnie przed chwilą zrobiłem. Czy nadal najbliższa jest L. pudicus (Cz. biaława) ?
....no bo na przykład tutaj: http://www.marn.at/index%20fungorum/leucoagaricus%20pudicus%20i.html jest foto, które ma <b>całkiem inny</i> brzeg kapelusza.

Co o tym sądzicie?

#647

2004.11.13 11:48 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Perz (pimpek)
...a co do praktycznie identycznej Agaricus arvensis (Pieczarki polowej) - to racja! Grzybek jest praktycznie identyczny, ale kurde blaszki nie ciemnieją ani w starszych owocnikach, ani podczas suszenia!

#20

Dobrze byłoby poczekać aż kapelusz zupełnie się rozwinie, ale na 2 zdjęciu też widać delikatnie postrzępiony brzeg kapelusza.

#233

eeeeeeeeeeee...
Jak dla mnie czubówka biaława.
Opis z mojego atlasu się zgadza:
>blaszki wolne, szerokie i gęste
>trzon białawy, pusty w środku
>kapelusz biały, wypukły
>miąższ gruby, biały
>rośnie w trawie

#234

Miąższ pieczarki polowej pachnie anyżem (gorzkimi migdałami? [różnie podają]), przebarwia się na żółtawo.

#275

2004.11.13 12:22 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Maciej Malec (maciej_m)
To na pewno nie jest pieczarka polowa (Agaricus arvensis). Polowa ma inny pierścień, pełny trzon i po otarciu przebarwia się na żółto. Ma też gładkie ostrza blaszek. Wygląda na czubówkę.

#429

2004.11.13 13:18 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Snowarski (admin)
Tak Piotrku. Czubówka biała.
To co dla mnie w niej charakterystyczne to oczywiście wygląd pieczarki - powierzchnia kapelusza u młodych jest taka charakterystycznie drobno kłaczkowata (widać to na tych fotkach). Blaszki początkowo białawe, potem (ale raczej dopiero przy suszeniu przechodzą w miesnoróżowe - trochę tak jak u pieczarek - z tym że u pieczarek są takie niemal od początku i szybko robią się ciemnobrązowe.
To co łatwo rozstrzyga pieczarka-czubówka, to biały wysyp zarodników u czubówek.

#277

2004.11.13 13:45 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Maciej Malec (maciej_m)
A czy ta czubówka jest jadalna?

#235

Tylko raz...
Wywołuje dolegliwości żołądkowo-jelitowe.

#648

2004.11.15 08:51 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Perz (pimpek)
Dziękuję Wam - opisuję w związku z tym znalezisko :)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2004 « Archiwum 2004 listopad «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji