Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Muchomor i pieczarka
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2013 « starsze wątki (do 08 czerwca 2013) «

#72
od listopada 2012

2013.06.06 09:38 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Ewa (anna73)
Muchomor rósł w trawie obok buków i sosen. Początkowo sądziłam, że to biaława odmiana muchomora zielonawego. Nie ma jednak charakterystycznego zapachu dla tego gatunku muchomora. Nie jest to też jadalny muchomor czerwieniejący, bo jest za jasny i nie czerwienieje. Próby smakowej nie zrobiła, z obawy, że trujący.


Drugi grzyb to na pewno jakiś gatunek pieczarki. Cały owocnik po uszkodzeniu żółknie, ale nie ma brzydkiego zapachu. Blaszki były jasne, ale następnego dnia zrobiły się jasno brązowo-szare. Czy to niejadalna pieczarka karbolowa, czy jadalna-zaroślowa lub polowa? Po czym odróżnia się jadalne pieczarki o żółknącym miąższu od tej niejadalnej?

(wypowiedź edytowana przez Anna73 06.czerwca.2013)

#566
od sierpnia 2006

Jeśli blaszki w dojrzałym owocniku nie były brązowe to rozważ jeszcze rodzaj Leucoagaricus. Oczywiście mówię o drugim zdjęciu.

#4488
od maja 2009

2013.06.06 12:56 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Co do muchomorów to musisz podawać więcej cech, tym bardziej, że z dokumentacji zdjęciowej trudno cokolwiek wyczytać:-(
Przynajmniej:
- jaki pierścień (prążkowany, gładki, obrzeże przebarwione czy nie itd)
- brzeg kapelusza (karbowany czy nie)
- widok bulwki
- i wiele innych
bez tego ani rusz.

Przynajmniej podaj jaki był odcień kapelusza, na pewno jasny ale czy biały ?
- niestety ze zdjęcia nie widać.
Porównaj z cechami muchomora plamistego, potrafi być bardzo zmienny.

#73
od listopada 2012

2013.06.06 13:27 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Ewa (anna73)
Kapelusz u muchomora na pewno nie był biały, tylko taki jak na zdjęciu-bardzo jasny kremowy, różowy. Niestety o pierścieniu nic więcej nie powiem, bo grzyb został w lesie.

Mogę za to napisać coś o pieczarce, którą zabrałam do domu. Teraz grzyb jest trochę podsuszony i wygląda jak zwykła pieczarka. Jak był świeży, to żółknął, ale po kilku minutach odcień ten znikał.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2013 « starsze wątki (do 08 czerwca 2013) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji