bio-forum.pl

pokroju mleczaja, plamisto-brązowy, bez mleczka

bez logowania - można przeglądać

od cze.2006
#0

1. pokroju mleczaja, plamisto-brązowy, bez mleczka
świeżo po przecięciu
z boku
z góry

Witam.

Wiem, że jest to grzyb jadalny, nie mogę go znaleść w atlasach. Występujący w lasach sosnowych Te na zdjęciach zebrane w lesie mieszanym, z przwaga sosny. Osobniki młode.

Po przecieciu trzon na zewnątrz brudno biały, ku środkowi pojawia się coraz więcej szarawych kropek. Podobnie miązsz kapelusza. W konsystencji twardy, sztywny. Blaszki. Soku brak. Po pewnym czasie miejsce przecięcia zmienia kolor na czarno-brązowy.

Zebrane 26. 09. 06 w okolicach Skierniewic.

od gru.2005
#0

2. pokroju mleczaja, plamisto-brązowy, bez mleczka

od gru.2003
#0

3. pokroju mleczaja, plamisto-brązowy, bez mleczka

Russula adusta-gołąbek podpalany. Tak mi sie wydaje:-)

od kwi.2004
#0

4. pokroju mleczaja, plamisto-brązowy, bez mleczka

od cze.2006
#0

5. pokroju mleczaja, plamisto-brązowy, bez mleczka

Dziękuje za podpowiedzi.

Przejrzałem zdjecia i opisy gołabków z grupy Compaktae. Sądzę, że tem mój jest to gołąbek podpalany.

W smaku łagodny. Moi rodzice go zbierali do jedzenia. Nazywano go "świniakiem" (zw wzgledu na kolor?) Ja także czasem wrzucę go do koszyka.

od kwi.2004
#0

6. pokroju mleczaja, plamisto-brązowy, bez mleczka

Tak może być, że to Russula adusta

Zdjęcia są "poprzepalane" i bardzo zmienione w wyniku działania sztucznego światła.

od kwi.2006
#0

7. pokroju mleczaja, plamisto-brązowy, bez mleczka

Russula adusta raczej. Widać (chyba) początkowe lekkie różowienie (napisałeś kolor czarno-brązowy). Poza tym sosna i gęste blaszki (chociaz te wykluczają tylko niewspomnianego nigricans, a nie albonigra). Zapach wyczułeś?

od cze.2006
#0

8. pokroju mleczaja, plamisto-brązowy, bez mleczka

Obiecuję nastepnym razem robić zdjecia przy zwykłym, dziennym. Faktycznie nie wygląda to najlepiej.

Zapachu, musze przyznać, dokładnie nie sprawdzałem.

(wiadomość edytowana przez MirekN 27. września. 2006)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji