Witam.
Wiem, że jest to grzyb jadalny, nie mogę go znaleść w atlasach. Występujący w lasach sosnowych Te na zdjęciach zebrane w lesie mieszanym, z przwaga sosny. Osobniki młode.
Po przecieciu trzon na zewnątrz brudno biały, ku środkowi pojawia się coraz więcej szarawych kropek. Podobnie miązsz kapelusza. W konsystencji twardy, sztywny. Blaszki. Soku brak. Po pewnym czasie miejsce przecięcia zmienia kolor na czarno-brązowy.
Zebrane 26. 09. 06 w okolicach Skierniewic.
Gołąbek białoczarny - Russula albonigra. Porównaj grzyby.pl
Russula adusta-gołąbek podpalany. Tak mi sie wydaje:-)
Dziękuje za podpowiedzi.
Przejrzałem zdjecia i opisy gołabków z grupy Compaktae. Sądzę, że tem mój jest to gołąbek podpalany.
W smaku łagodny. Moi rodzice go zbierali do jedzenia. Nazywano go "świniakiem" (zw wzgledu na kolor?) Ja także czasem wrzucę go do koszyka.
Tak może być, że to Russula adusta
Zdjęcia są "poprzepalane" i bardzo zmienione w wyniku działania sztucznego światła.
Russula adusta raczej. Widać (chyba) początkowe lekkie różowienie (napisałeś kolor czarno-brązowy). Poza tym sosna i gęste blaszki (chociaz te wykluczają tylko niewspomnianego nigricans, a nie albonigra). Zapach wyczułeś?
Obiecuję nastepnym razem robić zdjecia przy zwykłym, dziennym. Faktycznie nie wygląda to najlepiej.
Zapachu, musze przyznać, dokładnie nie sprawdzałem.
(wiadomość edytowana przez MirekN 27. września. 2006)