Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Białawe gąsówki?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2013 « starsze wątki (do 19 sierpnia 2013) «

#130
od listopada 2012

2013.08.11 19:44 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Ewa (anna73)
Znalazłam 2 owocniki podobne do gąsówek rosnących jesienią, ale w odróżnieniu od nich te były o białawych kapeluszach i jasnych różowo-beżowych blaszkach. Grzyby rosły w parku, w trawie obok różnego rodzaju drzew liściastych i iglastych. Smak łagodny, zapach świeżych grzybów trochę dziwny (przypominający trochę grzyby smardzowate-piestrzycę kędzierzawą i piestrzenice). Owocniki podeschnięte są są prawie bez zapachu.

#4794
od maja 2009

2013.08.11 20:24 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Porównaj z Clitopilus prunulus.

#137
od listopada 2012

2013.08.11 21:11 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Ewa (anna73)
Opis pasuje, tylko ten dziwny zapach nie. Ale być może po prostu trzon był nadgniły? Owocnik przekrojony na pół prawie nie pachnie, a blaszki zrobiły się trochę ciemniejsze i przypominają blaszki młodych pieczarek. Miąższ w przekroju biały (oprócz blaszek) i nie zmienia koloru.

#4796
od maja 2009

2013.08.12 09:56 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Zrób wysyp, wyglada tak:


A zapach jej jest określany jako mączny, wiele grzybów taki posiada.

#141
od listopada 2012

2013.08.13 07:05 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Ewa (anna73)
Wysyp zarodników jest różowy

#4810
od maja 2009

2013.08.13 10:55 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Czyli wszystko pasuje... po makro, a zapach każdy odbiera nieco inaczej i w dużej mierze zależy od czynników zewnętrznych jak i od wieku owocników.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2013 « starsze wątki (do 19 sierpnia 2013) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji