Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Hebeloma radicosum?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2016 « starsze wątki (do 18 lutego 2016) «
GREJ276155
i

#3709
od lipca 2005

2016.01.21 21:14 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Grazyna Domian
28.10.2012 r. - Puszcza Bukowa - u podnóża bukowego stoku, przy łęgu, z bardzo długim trzonem/korzeniem
Hebeloma1
Hebeloma2
Hebeloma3
Czy dobrze myślę, że to Hebeloma radicosum?

#1714
od października 2006

2016.01.21 21:21 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Hreczka
Moim zdaniem - tak :-) Jeszcze zapach, nawet po wysuszeniu...
i

#1715
od października 2006

2016.01.21 21:27 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Hreczka
Kiedyś zrobiłam z niej twardziaka ;-) jaki?

#3710
od lipca 2005

2016.01.21 21:52 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Grazyna Domian
Wąchałam Aniu ale niestety dopiero teraz i... zapach jest bardzo niewyraźny, nie czuję w nim migdałów.
i

#1716
od października 2006

2016.01.21 22:12 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Hreczka
Jeśli się nie mylę Grażynko, to tylko blaszki pachną tak słodko... Ja czułam kakao :-) Spróbuj je odsłonić spod pierścienia.
i

#3711
od lipca 2005

2016.01.21 22:45 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Grazyna Domian
Zrobiłam, jak napisałaś Aniu i wnioski z tej sesji węchowej mam następujące:
1) na pewno grzybek pachnie przyjemnie,
2) na pewno grzybek nie pachnie typowo "grzybowo",
3) migdałów nadal nie czuję a kakao tak na +/- ;-)
4) być może słabe efekty tej sesji wynikają z długotrwałego leżakowania (ponad 3 lata).
Bardzo dziękuję za wskazówki - teraz już wryły mi się w pamięć na tyle, że każdą następną domniemaną H. radicosum będę obwąchiwac od razu :-)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2016 « starsze wątki (do 18 lutego 2016) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji