Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Wieruszka zatokowata-entoloma sinuatum?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2007 « Archiwum 2007 maj «
i

#3207
od grudnia 2003

Tak mi wygląda.Kapelusze i trzony grube,masywne,zapach raczej nieprzyjemny.Rosło kilkanaście sztuk w nadmorskim lesie łęgowym w prześwietlonym miejscu pod czarną olszą i klonem 5 m.od plaży.




Dodam jeszcze,że wszystkie ostro zaczerwione i zamiast zarodników wysypały robale :-(
i

#1095
od maja 2002

2007.05.14 18:59 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Darek Karasiński (olaras)
Moim zdaniem jest to majówka/gąśnica wiosenna (Calocybe gambosa).
Ciekawe, że piszesz o nieprzyjemnym zapachu bo majówka pachnie raczej przyjemnie - mącznie.
i

#3216
od grudnia 2003

...albo ogórkiem.Byłem 90%pewny,że to wieruszka.A wysyp mógłby być biały ale go nie zauważyłem na białej kartce:-(
A nieprzyjemny zapach?pewnie jest związany z bagnistym rozlewiskiem między plażą a skarpą spod której wypływają wody podskórne i tworzą taki ciekawy teren...


i

#228
od listopada 2006

To raczej majówki i w tym miejscu będzie ich więcej, bo tworzą charakterystyczne czarcie kręgi lub łuki. Zapach jest charakterystyczny i silny. U mnie na to mówią cierniówki lub cieżniówki (od cierni/cieżni tarniny pod którą też rosną). Najczęściej znajduję ją na brzegach wszystkich typów lasów (nie ważne czy to las sosnowy czy dębowy) do ok. stu metrów w głąb. Nigdy nie znajdowałem jej w głęboko w lesie, chyba że jest to jest polana. Grzyb ten lubi światło, w cienistych miejscach jest atakowany przez jakąś pleśń(?), która zmienia zapach i kształt tych grzybów.

Nie umiem przez internet Cię przekonać do spróbowania, gdyż nie jestem w stanie podać bardziej charakterystycznych cech różniących z trującą wieruszką zatokowatą, niż wysyp zarodników i zapach (za duże ryzyko i wielka odpowiedzialność). Majówki zbieram z dziada pradziada i nie mam wątpliwości gdy je powącham. Pewnie jak bym tam do Ciebie pojechał, to na 100% bym Cię przekonał. Być może, jak jej jeszcze na znajdujesz w dużych ilościach, to się może jeszcze przekonasz do niej. Wieruszki o tej samej porze znajduję w sadach owocowych. To tak żebyś miał więcej wątpliwości.

Osobiście mam identyczny problem z maślanką łagodną (której nawet nie daję do oznaczenia pomimo posiadania fotografii, bo wiem że raczej mnie to nie przekona), którą to (chyba - bo ma szare blaszki) już teraz znajduję na liściastych pniakach, a boję się pomyłki z trującą hełmówką. Mimo, iż wiem, że hełmówka rośnie później i na iglastych pniakach, to mam obawy przed ryzykiem i nie podejmuję go. Po prostu potrzebuję doświadczonego grzybiarza, który osobiście próbując, by mnie przekonał. Nawet mikroskop pewnie by tego nie zrobił.

Tak więc Mirki chyba nikt z piszących tu na forum Cię nie przekona, choćby wstawił porównawcze fotografie, do tego potrzebny jest człowiek który spróbuje grzyba osobiście przy tobie. Ja majówkę spokojnie mogę zjeść na surowo, gdyż przyrządzam z niej od dawien dawna (podobnie jak z pieczarek) kanapeczki.



(wypowiedź edytowana przez grzybiorz 15.maja.2007)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2007 « Archiwum 2007 maj «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji