Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Opieńkopodobne..
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2017 « starsze wątki (do 16 października 2017) «

#8
od września 2017

2017.10.15 07:23 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Patryk Krajewski (qwrty)
Wiem że są jadalne grzyby na pniach które nie są tylko opieńkami - i chyba coś podobnego trafiłem (łuszczak zmienny?) Ogólnie jakie macie doświadczenia zbieraczo-smakowe z tym grzybem - warto zbierać?

#15526
od września 2006

2017.10.15 07:28 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Grzegorzek
Tak, to jest łuszczak zmienny

#9
od października 2017

Te na zdjęciu są przemoczone, pewnie przez deszcz. Przy zbiorze trzeba bardzo, bardzo uważać, żeby nie pomylić z jakimś paskudztwem (maślanka, hełmówka). Jak się dojdzie do wprawy to już łatwiejsze. Jeśli chodzi o walory kulinarne, to porównywanie łuszczaka do opieńki, którą w moim spisie grzybów zaliczam do ledwo jadalnych jest nieporozumieniem. Łuszczak jest bardzo smaczny. Polecam zwłaszcza zupę. Uwaga. Przetestowałem na sobie i wiem, że łuszczaki mrożone nie są nawet w części tak smaczne jak świeże. Życzę udanych zbiorów i smacznego :)

#10
od września 2017

2017.10.16 07:59 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Patryk Krajewski (qwrty)
Brzmi zachęcająco, jak znajdę to tym razem ścinam:)
Czarny ogonek z pierścieniem oraz kapelusz z innym kolorem czubka i chyba z żadnym diabelstwem nie pomylę..
Mi marynowane opieńki wyjątkowo smakują - jak dla mnie najsmaczniejszy grzyb do marynowania, może łuszczak to przebije.
Z nazwą tematu to po zastanowieniu się do opieńki wcale to nie podobne - jedyna cecha wspólna to taka że można to spotkać na pniu..
Jako ciekawostkę zamieszczam zmutowane opieńki prze 5 litrowym wiadrze:)


#10
od października 2017

Łuszczaki tylko stare mają nóżki czarne. Takich nie warto zbierać. Przy rozpoznawaniu zwróć uwagę na trzon. U łuszczaków poniżej pierścienia są odstające od powierzchni łuseczki. Wbrew temu co może się wydawać mają one sporo groźnych sobowtórów. Zmiana wyglądu owocników w zależności od wieku o warunków pogodowych też jest niebezpieczna. Przeczytaj dokładnie opisy w atlasach i przyjrzyj się fotografiom. Uważaj zwłaszcza na hełmówkę jadowitą (obrzeżoną). Sprawdź dziesięć razy zanim coś włożysz do gara. Pozdrawiam i pomimo powyższych ostrzeżeń życzę smacznego :)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2017 « starsze wątki (do 16 października 2017) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji