Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Dziwny, jajowaty twór!
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2007 « Archiwum 2007 czerwiec «

#202
od grudnia 2006

Witam! Dzisiaj pojechałem na ryby, ale że nie brały to poszedłem poszwędać się po lesie... i znalazłem coś takiego:
hgf
jt

Zebrałem dwie sztuki i "posadziłem" na wacie w domu.
fsd

Co to może być? Śluzowiec, grzyb, a może coś zupełnie innego?
Proszę o sugestie na temat tego organizmu bo nie mam kompletnie pojęcia co to jet!!! :-)))

#1781
od kwietnia 2004

Te twory to są jaja Phallus impudicus - sromotnika smrodliwego.

#203
od grudnia 2006

Super! Jeszcze nie znalazłem tego grzybka. Zebrałem dwa jaja i umieściłem je na wilgotnej wacie. Może rozwinie się dorosły okaz.

#1342
od maja 2006

Tak, rozwinie się, a potem szybko go wyrzucisz :-)))

#204
od grudnia 2006

Pewnie tak, śmierdzi jak padlina :-((( Ale postaram się zamieścić poszczególne etapy rozwoju Phallusa, dopóki już nie będę mógł wytrzymać ze smrodu! :-)
i

#1343
od maja 2006

Na własne ryzyko :-)
mój znajomy trzymał te "jaja" przez tydzień w lodówce,
potem rozwój jest przyspieszony

#3
od czerwca 2007

Grzyb pod ochroną prawną!!!

#358
od grudnia 2005

Phallus impudicus był, ale już nie jest na liście grzybów chronionych :)

#5559
od maja 2003

2007.06.03 08:47 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Adrian, przekrój jest bardzo charakterystyczny - poświęć jedno jajo i zajrzyj do środka ;-)

Jadalny...

#205
od grudnia 2006

Zrobiłem przekrój, a właściwie to całą sekcję zwłok :-))) Fajny grzybek! Jak już nie jest pod ochroną to nie zgłaszać?

#5566
od maja 2003

2007.06.03 10:15 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Nie, nie zgłaszać - pospolity i na szczęście już wyjęty spod ochrony.

#5
od czerwca 2007

Dobra wiadomość nie wiedziałem. W smaku bardzo dobry, smakuje orzechowo. Oczywiście w postaci " czarciego jaja ", bo gdy dojrzały to straszny śmierdziel:)

(wypowiedź edytowana przez piter602 03.czerwca.2007)
i

#1351
od maja 2006

Piotrze
czyżbyś jadł ze świadomością, że chroniony?
Jak wtedy smakuje, inaczej?

:-))))

#6
od czerwca 2007

Jadłem w czasach gdy nie był jeszcze chroniony, mam parę latek:)Teraz znowu będę się zajadał.

#5581
od maja 2003

2007.06.06 07:31 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Jadłeś na surowo czy jakoś przyrządzony?

#7
od czerwca 2007

Smażony na masełku, oczywiście sam środek bez galarety i błonek. Pokrojony w cieniutkie plasterki. Naprawdę pychota.

#3869
od kwietnia 2004

2007.06.06 18:54 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Jadam z galaretką, bez skórki. Pokrojony w plasterki, smażony. Musi być młodziusieńki.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2007 « Archiwum 2007 czerwiec «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji