bio-forum.pl

Peziza 6.06.07 . mała. 3 cm. pojedyńcza.

bez logowania - można przeglądać

od sie.2005
#0

1. Peziza 6.06.07 . mała. 3 cm. pojedyńcza.
7.cze.07 00:08
Anamorf
1

od sie.2002
#0

2. Peziza 6.06.07 . mała. 3 cm. pojedyńcza.
7.cze.07 00:18
"pimpek"

Z tymi włoskami na brzegu??

Tarzetta, zapewne T. cupularis

od sie.2005
#0

3. Peziza 6.06.07 . mała. 3 cm. pojedyńcza.
7.cze.07 01:38
Anamorf

z Tarzettami mam niezwykle znikome kontakty...

od sie.2005
#0

4. Peziza 6.06.07 . mała. 3 cm. pojedyńcza.
8.cze.07 23:32
Anamorf

jak dużo cech trzeba rozpoznać żeby potwierdzić Tarzetta cupularis?

od maj.2003
#0

5. Peziza 6.06.07 . mała. 3 cm. pojedyńcza.
10.cze.07 08:55
Anna Kujawa "AniaK"

Zaobserwować obecność trzonka, wykluczyc barwienie szczytów worków w IKI i właściwie potwierdzić obecność gładkich zarodników z dwoma dużymi kroplami. To potwierdzi rodzaj.

od sie.2005
#0

6. Peziza 6.06.07 . mała. 3 cm. pojedyńcza.
10.cze.07 09:36
Anamorf

trzonek juz zaobserwowałem. czy po ewentualnym potwierdzeniu rodzaju są szanse na potwierdzenie gatunku?

od maj.2003
#0

7. Peziza 6.06.07 . mała. 3 cm. pojedyńcza.
10.cze.07 10:30
Anna Kujawa "AniaK"

Cechy mikro są bardzo różnie podawane w różnych kluczach, więc trudno rozstrzygnąć. Jeśli są to małe owocniki (do 2 cm), z wyraźnie zaznaczonym trzonem, z takim wyraźnym ząbkowaniem na brzegu to stawiałabym, jak Pimpek, na T. cupularis.

od sie.2005
#0

8. Peziza 6.06.07 . mała. 3 cm. pojedyńcza.
21.cze.07 18:44
Anamorf
1

w tym samym rejonie duży wysyp, chyba tego samego gatunku Tarzetta

maja trzonki, najwiekszy owocnik ma 2 cm

od maj.2003
#0

9. Peziza 6.06.07 . mała. 3 cm. pojedyńcza.
23.cze.07 08:21
Anna Kujawa "AniaK"

Tak, to ten sam gatunek.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji