Nalewka z kwiatów czarnego bzu
Załóż konto | Edycja konta | Wyloguj się | Zaloguj się
Strona główna | Szukaj | Moderatorzy i Admin
bio-forum.pl » W kuchni » Nalewka z kwiatów czarnego bzu
2018.09.06 10:56 #317091
Zmień/Popraw · Usuń
Teresa Filipowiak (tessa) na forum od lipca 2008, wypowiedź #470
Przepis na moją nalewkę ze zlotu

Składniki:
- 40-50 baldachów kwiatów czarnego bzu (na wagę 30 dkg)
- 2 cytryny
- 1 kg cukru
- 1 l wody
- 1 l spirytusu

Wykonanie:
Kwiaty należy odciąć od łodyżek jak najkrócej, bo są gorzkie (oczywiście łodyżki nie kwiaty).

Kwiaty wrzucamy do dużego słoja, dodajemy sparzone cytryny pokrojone w plastry.
Wodę zagotowujemy z cukrem i zaraz tym gorącym syropem zalewamy kwiaty i cytryny (wszystko musi być zakryte syropem). Słój przykrywamy gazą i pozostawiamy w jasnym i ciepłym miejscu na tydzień.
Gdyby nastaw zaczął fermentować trzeba przejść do drugiej części przygotowywania nalewki.
Po tygodniu zawartość słoja przecedzamy przez sitko wyłożone gazą, dodajemy spirytus, mieszamy i szczelnie zamykamy. Nalewkę odstawiamy na miesiąc w ciemne miejsce, ale co ok. 3 dni potrząsamy zawartością butelki.

SMACZNEGO
2018.09.06 10:59 #317092
Zmień/Popraw · Usuń
Teresa Filipowiak (tessa) na forum od lipca 2008, wypowiedź #471
Zapomniałam dodać, że kwiaty muszą być dobrze rozwinięte tzn. w takiej fazie rozkwitu, kiedy jest na nich żółty pyłek. I trzeba uważać, żeby go nie osypać.

Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?
Wypowiedź:
Użytkownik: Jak wysłać wypowiedź:
Wysyłanie wypowiedzi w tym dziale wymaga założenia konta.
Hasło:
Opcje: Włącz kody HTML w wypowiedzi
Automatycznie aktywuj adresy WWW (URL) w wypowiedzi
Akcja:
ta strona być może używa plików cookie, korzystając z niej zgadzasz się na użycie plików cookie — więcej informacji