ta strona być może używa plików cookie, korzystając z niej zgadzasz się na użycie plików cookie — więcej informacji
Lejkowiec dęty.
Załóż konto | Edycja konta | Wyloguj się | Zaloguj się
Strona główna | Szukaj | Moderatorzy i Admin
i
2005.08.15 19:59 #18011
Zmień/Popraw · Usuń
Mirosław Wantoch-Rekowski (mirki2) , wypowiedź #665
Pierwszy raz w życiu znalazłam te grzyby i powiem szczerze ,że nie bardzo wiem z czym to się je i jak smakuje.POMOCY!,


Aha,mam tego sporo.
2005.08.15 21:09 #18027
Zmień/Popraw · Usuń
Marek Snowarski (marek) , wypowiedź #596
Możesz ususzyć - w przeciwieństwie do kurek zachowują swój przyjemny aromat także w suszu.

I potem można dodawać jak prawdziwki, do sosów i gulaszów. Jak tak robiłem ze swoim zapasem ale już się skończył.
2005.08.15 21:22 #18035
Zmień/Popraw · Usuń
Mirosław Wantoch-Rekowski (mirki2) , wypowiedź #666
To super!To mój zapas się zacznie.A dorwałam je w...Kościerzynie w buczynie na ścieżce dydaktycznej-pewnie wiesz gdzie?
2005.08.15 21:50 #18043
Zmień/Popraw · Usuń
Marek Snowarski (marek) , wypowiedź #598
Toś się wyedukował na tej ścieżce :)

A w części po prawo, czy po lewo od szosy (wyjeżdzając z Kościerzyny).

Stawiam, że po lewo - ładniejsza buczyna.
i
2005.08.15 22:06 #18049
Zmień/Popraw · Usuń
Mirosław Wantoch-Rekowski (mirki2) , wypowiedź #667
Jasne ,że po lewo.Tam zaglądamy od czasu do czasu,ze względu na często spotykane,ciekawe grzybki.A w sumie najwięcej buszowaliśmy tu

wiadomo po co...
Nie jest to dobra pora na zwiedzanie rezerwatu-hałas,dużo ludzi,kompletna dezorientacja-jakieś dzikie objazdy z powodu budowy dwupasmówki asfaltowej do rezerwatu.B.K.
2005.08.16 21:36 #18218
Zmień/Popraw · Usuń
Jolanta Kozak (jolka) , wypowiedź #1731
https://www.bio-forum.pl/messages/34/8149.html. Do tej pizzy obgotowany, pokrojony, podsmażony z cebulą lejkowiec dęty.
Oprócz tego:
obgotować, przez maszynkę, albo posiekać, obsmażyć z cebulką i tym farszem nadziewać, co chcesz.
2005.08.17 11:56 #18287
Zmień/Popraw · Usuń
Dariusz Litwiński (alej) , wypowiedź #343
Lejkowca jeszcze nie spotkałem. A wywar z niego nadał by się chyba pod sos do dziczyzny ... gdzie mam sie skupić? Czy nie pod bukami?
2005.08.17 12:43 #18294
Zmień/Popraw · Usuń
Sebastian Pinczer (spinczer) , wypowiedź #986
Szukaj pod dębami i bukami. U nas dosyć pospolity grzybek, znalazłem na Obidzy i w Piątkowej, czyli na pewno kiedyś na niego trafisz :-)
2005.08.17 14:51 #18301
Zmień/Popraw · Usuń
Dariusz Litwiński (alej) , wypowiedź #344
Dąbrowy może mniej ale buczyny nie są mi obce. Musiałem (w poprzednich latach) nie zwrócic uwagi na te ciemne lejki lub po prostu ich nie zapamiętałem. Czy w tym sezonie już je znalazłeś?
2005.08.17 14:54 #18302
Zmień/Popraw · Usuń
Sebastian Pinczer (spinczer) , wypowiedź #988
Jeszcze nie, ale w zeszłym roku pojawiły się końcem sierpnia.
2005.08.17 17:47 #18318
Zmień/Popraw · Usuń
Jolanta Kozak (jolka) , wypowiedź #1733
Pod bukami. Nie muszą wcale być ciemne - mogą być jasne brązowe, taki ciemniejszy beż. Trzeba wypatrywać wśród tych ogromnych liści. Kochają być w tych suchych liściach, czasem nie wyróżniają się nawet kolorem. Mogłeś chodzić i nie zauważać ich. Jak wypatrzysz - może być bardzo dużo!!!
2005.08.18 09:38 #18391
Zmień/Popraw · Usuń
Dariusz Litwiński (alej) , wypowiedź #346
Skoro tak dobrze a optymistycznie o nich piszecie to mam nadzieję wkrótce się o nie potknąć ...
2005.08.18 09:58 #18394
Zmień/Popraw · Usuń
Jolanta Kozak (jolka) , wypowiedź #1735
Znajduję je w Tarnobrzegu, gdy jestem u Mamy. I tam występują setkami w jednym miejscu wśród suchych ogromnych liści. Trzeba sie nachylić i uważnie patrzeć, żeby je zobaczyć. Gdy zobaczysz jedną grupę natychmiast zauważasz więcej obok. Potem naklej jakiś plaster na pobliskim charakterystycznym drzewie i masz stałe miejsce. Powodzenia!
2005.08.18 11:15 #18400
Zmień/Popraw · Usuń195.117.192.70
siwy741 , wypowiedź #0
Lejkowiec dęty,chmmm...najlepszy grzyb do faszerowania pierogów lub krokietów(wydajniejszy).Jeślimasz ich naprawde sporo to najlepiej je ususzyć ale niedość,że jest to grzyb lekki to po ususzeniu zostanie Ci ok.10%Pozdrawiam.Artur Janik.
2005.08.22 17:57 #18811
Zmień/Popraw · Usuń
Bogusław Mazurek (bogdan) , wypowiedź #1280
Stanowczo, jednoznacze i niezaprzeczalnie najlepsze (wręcz wyśmienite) są jako nadzienie pierogów.

Co prawda (muszę przyznać), że w innych postaciach ich nie próbowałem, jak by nie patrzył NIE SKŁAMAŁEM ;-))
2005.08.24 14:52 #19004
Zmień/Popraw · Usuńdyn178.neoplus.adsl.tpnet.pl
romek! , wypowiedź #0
jak mozna przyrządzić KANIE??
i
2005.08.30 08:20 #19595
Zmień/Popraw · Usuń
Darek Litwiński (alej) , wypowiedź #377
... jak schabowego!

W niedzielę znalazłem w końcu lejkowce - na Makowicy - a jakie dęte! :-)Ususzyłem ...

2005.08.30 13:23 #19630
Zmień/Popraw · Usuń
Sebastian Pinczer (spinczer) , wypowiedź #1114
Też znalazłem, chyba w niedzielę, w tym lesie co zawsze :-)
2005.09.17 18:07 #21070
Zmień/Popraw · Usuń
Piotr Michalec (piotrm) , wypowiedź #3
Jadłem wiele grzybów, najróżniejszych, nawet takich co jeżyły włos na głowie obserwatorom, ale mogę jednoznacznie stwierdzić, że to chyba najgorsze grzyby jakie jadłem po uduszeniu na patelni...
i
2005.09.19 17:50 #21224
Zmień/Popraw · Usuń
Jolanta Kozak (jolka) na forum od kwietnia 2004, wypowiedź #1973
Spróbuj, jako farsz, albo w pizzie (pizzy?).
2006.09.10 19:56 #42122
Zmień/Popraw · Usuńbtt69.neoplus.adsl.tpnet.pl
pablo2 , wypowiedź #0
lejkowiec suszony jest extra ale czy ktoś próbował go marynowac?
2006.09.11 08:47 #42217
Zmień/Popraw · Usuń
Anna Kujawa (ania) na forum od maja 2003, wypowiedź #3843
Zamarynowałam kilka dni temu - na próbę. Jeszcze nie jadłam.
2006.09.11 10:41 #42241
Zmień/Popraw · Usuńbso72.neoplus.adsl.tpnet.pl
pablo 2 , wypowiedź #0
też spróbuję tylko muszę dozbierac bo to co miałem to ususzyłem a resztęzjadłem w jajecznicy pycha!!!!!!!!
2006.09.11 10:55 #42243
Zmień/Popraw · Usuń213.25.153.225
Tomek Janiszewski , wypowiedź #0
Lejkowiec w jajecznicy - jak najbardziej, w końcu to bardzo bliski krewny kurek.
Z jednym tylko zastrzeżeniem: po dodaniu grzybów jajecznica nabiera koloru... papieru toaletowego! ;-)

Smacznego!
Tomek Janiszewski
2006.10.08 15:11 #46348
Zmień/Popraw · Usuń
Szymon Pawłowski (amator) na forum od września 2006, wypowiedź #1
Dzisiaj nazbierałem 3 wiaderka tego grzybka na kaszubach.:D

Mam pytanie jak go przyrzadzic:p? Trzeba gotowac?
2006.10.22 12:22 #47607
Zmień/Popraw · Usuń83-145-180-190.cable-modem.tkk.net.pl
Basia S. , wypowiedź #0
Radzę spróbować jako farsz do pierogów. Obgotować umyte grzyby, przekręcić przez maszynkę, dodać sól, pieprz i usmażoną na oliwie cebulkę. Pycha!
2006.10.22 12:27 #47608
Zmień/Popraw · Usuń83-145-180-190.cable-modem.tkk.net.pl
aandy , wypowiedź #0
Zbieramy je w lasach między Kolbudami a Przywidzem (suche stoki lasu bukowo-dębowego) oraz w lasach Strzeleckich na wschodzie Polski w okolicach Hrubieszowa (zamojskie).

Tamtejsza ludność (zwłaszcza zabużańska) zwie je 'fajki' i uznaje tylko w pierogach.
2006.10.23 14:16 #47703
Zmień/Popraw · Usuń
piotr chybowski (piotr_chybowski) na forum od listopada 2005, wypowiedź #2
Najlepszy moj grzyb ze wszystkich!do wszystkiego i w kazdej postaci. koszę go na kaszubach wiadrami!własnie zamarynowałem i ukisiłem kilka słoików!kiszone lejkowce na kanapce z serem i majonezem albo w sałatce!mniam!
2006.10.24 09:25 #47763
Zmień/Popraw · Usuń
Anna Kujawa (ania) na forum od maja 2003, wypowiedź #4228
Jak je kisisz? U mnie jakoś nigdy nie było tradycji kiszenia grzybów i nie bardzo potrafię to robić.
2006.10.31 21:04 #48315
Zmień/Popraw · Usuń
piotr chybowski (piotr_chybowski) na forum od listopada 2005, wypowiedź #7
a tak jak ogórki, ładujesz dobrze opłukane lejkowce (płukanie jest tu bb ważne ) zostawiasz troche wolnego w słoiku tak zeby były wszystkie pod powierzchnią ewentualnie bierzesz taki słoik co jest mocno zweżony u góty(są takie czasem duze co nają mały otwór- przy kiszeniu wszystko musi być zakryte bo inaczej inne bakterie włążą jakieś "aerobowce" pewnie. robisz zalewę jeden litr wody/jedna łyżka soli.Wsadzasz do słoika poza grzybem czosnek , liśc laurowy , chrzan , koper i co ci przyjdzie do głowy i zalewasz gorącą zalewą. potem warto pogmerać tam w słoiku żeby nie było nigdzie powietrza , przy lejkowcach to ważniejsze pewnie niż przy innych bo one mają taką formę postrzepiono-kruchą ze tam sie bąble powietrza gdzieś łatwiej schowac moga.(dlatego też sie kapuste ugniata nogą obficie). no i szybko zakręcasz. Uwaga może syczeć sektać i wydawać z siebie ciecz spływającą po słoiku wiec nie chowaj tego od razu..
2006.10.31 21:08 #48317
Zmień/Popraw · Usuń
piotr chybowski (piotr_chybowski) na forum od listopada 2005, wypowiedź #8
a i zupa ze świeżego lejkowca jest pyszna i czarna jak lepik..
2006.10.31 21:18 #48318
Zmień/Popraw · Usuń
Anna Kujawa (ania) na forum od maja 2003, wypowiedź #4294
A toś mnie zaskoczył! Jak ogórki?? Z czosnkiem i koperkiem??? Wszelkie przepisy na kiszone grzyby nawet nie wspominają o takich przyprawach! Jak próbowałam kisić opieńki, to z dodakiem maślanki to robiłam, bez przypraw - wyszły takie sobie :-(( Tylko mi smakowały (hm... proszę to wziąć pod uwagę, jak ktoś mnie będzie pytał o smakowitość grzybów...). Inne grzyby też kisisz w ten sposób?
2006.11.01 17:46 #48348
Zmień/Popraw · Usuń
Jolanta Kozak (jolka) na forum od kwietnia 2004, wypowiedź #3608
Trzeba to wypraktykować. Koniecznie!
2006.11.02 19:05 #48420
Zmień/Popraw · Usuń
piotr chybowski (piotr_chybowski) na forum od listopada 2005, wypowiedź #9
nie tylko lejkowce kisiłem, też głównie (acz nie tylko) je jem, bo rzeczywiście smak mają intensywniejszy lecz nie kwasem a jakością. no i jak pisałem chyba, bardziej jako dodatek są super niż jako danie główne!
2006.11.02 19:08 #48421
Zmień/Popraw · Usuń
piotr chybowski (piotr_chybowski) na forum od listopada 2005, wypowiedź #10
tak jak marynowane grzyby to razem ze słoikiem można całe pochłonąć to tego raczej nie, to tak jakby pożrec w całości głowkę czosnku lub cebuli, choć w potrawie sa przecież super
2008.01.30 17:59 #90737
Zmień/Popraw · Usuń
Tomasz Nawrot (tomaszn84) na forum od czerwca 2007, wypowiedź #2
Witam mi tez sie udalo znalezc lejlowca detego.Ten grzyb jest super w smaku podobnym do borowikow.Polecam tego grzyba.
2008.10.13 11:15 #117711
Zmień/Popraw · Usuń
Grzegorz "Rapatang" (rapatang) na forum od grudnia 2005, wypowiedź #393
a czy ktos lejkowce (lejki, fajki) marynował w occie, wydaje mi sie żę to grzyb który konsystencją do octu sie nadaje.

Próbował ktoś z Was ?
2008.10.13 11:58 #117723
Zmień/Popraw · Usuń
Anna Kujawa (ania) na forum od maja 2003, wypowiedź #7086
tak
zachowują kolor - fajny element dekoracyjno-smakowy do sałatek i kanapek
2008.10.16 14:43 #118314
Zmień/Popraw · Usuń
Ryszard Szreter (old_rysiu) na forum od października 2005, wypowiedź #1502
Czy z moimi suszonymi lejkowcami jest coś nie tak? Nie maja przyjemnego zapachu niestety. Dostałem już gotowe na zlocie w plastikowych pojemniczkach. Przesypałem do szklanych słoików, ale ten zapach nadal mi się nie podoba. Nie stwierdziłem na nich śladów pleśni czy czegoś innego. Może te wspaniałe zapachy wychodza z nich dopiero w potrawach?
Jolka suszyła lejkowca - jak u Ciebie z tym zapachem, teraz a nie w potrawach?
i
2008.10.18 17:52 #118573
Zmień/Popraw · Usuń
Jolanta Kozak (jolka) na forum od kwietnia 2004, wypowiedź #4575
Śmierdzi, ale smak ma.
Nie jest to zapach borowikowy, ale nie jest nieprzyjemny. Jest intensywny i na pewno w kapuście, farszu, czy pasztecie będzie Ci smakował.
Jak nie - ja to zeżrę.
2008.10.30 15:23 #119760
Zmień/Popraw · Usuń
Wiesław Bąbik (pioll) na forum od stycznia 2007, wypowiedź #16
Na zasadzie prób i błędów spróbowałem tak: jajko roztrzepałem z proszkiem z lejkowców, w tej mieszaninie maczałem obrane plastry kabaczka (2 cm grubości), obtaczałem w bułce i na patelnię z rozgrzanym olejem (z pierwszego tłoczenia;)).
Po prostu pyszności (może przesadzę, ale przypominało to trochę smażone kanie)!!! Naprawdę
2008.11.01 12:08 #119887
Zmień/Popraw · Usuń
Ryszard Szreter (old_rysiu) na forum od października 2005, wypowiedź #1546
"... obrane plastry kabaczka ..."
Z czego obrałeś te plastry? Surowy kabaczek?
2008.11.03 06:48 #120026
Zmień/Popraw · Usuń
Wiesław Bąbik (pioll) na forum od stycznia 2007, wypowiedź #17
Surowe plastry obrane ze skóry (to był bardzo dojrzały kabaczek). Naprawdę było smaczne...
i
2008.11.06 09:55 #120209
Zmień/Popraw · Usuń
Arek Andrzejewski (arek_andrzejewski) na forum od października 2005, wypowiedź #239
Grześku, ja zamarynowałem lejkowce.

Przywiozłem ich z naszego zlotu kaszubskiego chyba ze 2 tysiące!
Znakomitą większość ususzyłem a jeden słoiczek zamarynowałem z kurkami.
Niezły efekt wyszedł. Nawet Ewa nie kazała mi wynosić tego słoiczka do piwnicy.
Cyknę fotkę to zobaczycie jak się fajnie komponują żółte kurki z ciemnymi lejkowcami.
A te zasuszone wsadziłem do dużego słoja 5-litrowego i chwalę się jak tylko ktoś przyjdzie w odwiedziny.
2009.07.20 14:47 #137948
Zmień/Popraw · Usuń
Shem na forum od września 2004, wypowiedź #64
Witam,

Zamierzam zrobić klasyczną chiszczyznę tylko zamiast chińskich grzybków zastosować lejkowca - czy to ma sens? Jak z jego konsystencję po obgototowaniu? JEst chrupki czy rozłazi się? No i ttroche się obawiam jak ze smakiem bo grzybki chińskie smaku nie mają za bardzo a lejkowiec jednak ma dość intensywny...
2009.08.16 23:24 #141077
Zmień/Popraw · Usuń
Konrad Mazurkiewicz (ruskie_pierogi) na forum od maja 2005, wypowiedź #207
hciszczyzna / :P / z lejkowcem nie ma sensu - lejkowiec jest słodkawy, rozłazić się nie rozłazi - "ciągnie" się - taki gumowaty jakby "

napchaj lepiej tym lejkowcem pierogi :) albo na pizze
2009.08.20 21:54 #141664
Zmień/Popraw · Usuń
Małgorzata Przybyt (margo) na forum od lipca 2007, wypowiedź #351
Ja lejkowca gotuję z innymi grzybami (co tam w ręce wpadnie), potem mielę i robię farsz albo do pierogów albo pasztecików z francuskiego ciasta.
i
2009.08.22 09:29 #141896
Zmień/Popraw · Usuń
Ryszard Szreter (old_rysiu) na forum od października 2005, wypowiedź #2074
U nas lejkowca raczej nie widziałem. Uczestnicy ostatniego zlotu na Kaszubach pokazali mi tego grzyba - strasznie duże ilości. Nie uwierzycie, ale ja ich nie widziałem :-) Dopiero Thirit pokazał mi palcem - ale mimikra!!!
Z racji uczestnictwa na tamtym zlocie, dostałem w prezencie od Kaszubów naszych, słoik suszonych lejkowców. Przyznam szczerze, że leżał sobie do teraz - jakoś nie byłem przekonany. Ostatnio w czwartek robiłem ładną łopatkę wieprzową a przy okazji zapiekam z mięsem jabłka - żona lubi a i sos smaczniejszy. No i coś mnię tknęło. Myślę sobie - zysk albo w pysk. Namoczyłem lejkowców - 1 łyżka stołowa. Jak już mięsko było prawie gotowe, ostatnie podlanie --> lejkowce z tą wodą. Przekonałem się, że te lejkowce będą u mnie wykorzystane :-) Nadają się do potraw mięsnych :-)
Ejj!! Mirki2, Woody, Gaborson!!! Zamawiam słoiczek lejkowca na sezon zimowy 2009-2010. :-)))
2009.09.02 11:37 #143442
Zmień/Popraw · Usuń
Marzena J. (borowka) na forum od października 2008, wypowiedź #77
U mnie lejkowce są raczej często spotykane... ale faktycznie, często bardzo trudno je zauważyć. Robię z nich pierogi - to najlepszy grzyb na pierogi! Lepszego nie ma.
2009.09.05 23:16 #143870
Zmień/Popraw · Usuń
Dorota Szwed (dotisz) na forum od października 2006, wypowiedź #98
Rysiu!!! Nabrałam na zlocie lejkowca dwa wiadra!!! Pół rodziny miało z nich farsze i inne cuda na Boże Narodzenie.Pierogi z grzybami ciotka zrobiła takie, że ...ma ktoś chusteczkę, bo mi pociekło? Zapas się kończy i chętnie bym go uzupełniła. Tak sobie myślę czy nie wybrać się do Mirków i Gaborsona w odwiedziny?
2010.12.08 10:08 #180097
Zmień/Popraw · Usuń
Jolanta Kozak (jolka) na forum od kwietnia 2004, wypowiedź #5265
Wrzucam do gara lejkowce, gdy robię duszone żeberka. Pyszności!

Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?
Wypowiedź:
Użytkownik: Jak wysłać wypowiedź:
Wysyłanie wypowiedzi w tym dziale wymaga założenia konta.
Maksymalna dopuszczalna waga obrazka to ok. 150kb a jego szerokość to max. 800 pikseli.
Hasło:
Opcje: Włącz kody HTML w wypowiedzi
Automatycznie aktywuj adresy WWW (URL) w wypowiedzi
Akcja: