Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Lekkostrawne dania z grzybów
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « W kuchni « Archiwum «

#0

2005.08.28 07:58 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr__
Czy znacie jakieś przepisy na lekkostrawne (tzn. bez smażonej cebuli, ostrych przypraw itd.) potrawy z grzybów? Czy też osoby z problemami gastrycznymi powinny sobie jednak jedzenie leśnych grzybów zupełnie odpuścić?

#25

2005.08.28 12:46 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jerzy Staroń (preskaler)
Moim zdaniem większość zup grzybowych spełnia takie właśnie wymagania!

#0

2005.08.28 12:59 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr__
To może jakieś sprawdzone przepisy podacie?

#1752

2005.08.29 09:28 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Wszystkie potrawy z grzybów są ciężkostrawne, bo same grzyby sa wlasnie takie :-)

Zupa? - Gotujesz wywar z jakiegoś kawałka mięsa (jeśli nie jesteś wegetarianinem) z warzywami (marchewka, pietruszka, seler, por). Podduszasz na maśle grzyby, dodajesz do wywaru. Doprawiasz. Zjadasz :-)

Podduszasz grzyby na maśle, wbijasz jajka... - mieszasz - masz jajecznicę, nie mieszasz, tylko czekasz, aż podsmaży się z jednej strony i przewracasz na drugą - masz omlet :-)

Podduszasz grzyby na maśle... osobno smażysz naleśniki. Nakładasz grzyby na placki naleśnikowe, posypujesz tartym, żółtym serem, zawijasz, podgrzewasz - zjadasz. Albo zawijasz, układasz w żaroodpornym naczyniu, polewasz śmietaną rozbełtaną z jajkami - zapiekasz :-)

Podduszasz grzyby na maśle... dolewasz słodką śmietankę, zagęszczasz (odparowujesz tyle ile Ci się chce) polewasz ugotowany makaron....

Podduszasz grzyby na maśle... dodajesz śmietankę jak wyżej, zjadasz z ziemniakami i jakąś surówką (pomidory??)

Podduszasz grzyby na maśle, kładziesz na kromkę chleba, miam, miam....

Podduszasz grzyby na maśle, kładziesz do wydrążonych bułeczek wysmarowanych masłem, posypujesz żółtym serem, zapiekasz w piekarniku...

itd...

A jeśli masz po tych potrawach kłopoty gastryczne a grzyby uwielbiasz, to suszysz je, mielisz na mączkę i dodajesz do wszystkiego, oprocz deserów :-)

#0

2006.01.22 12:19 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Iwna
Grzyby sa chyba najciezej strwanym jedzeniem jakie istnieje. Dzieci do 7 roku zycia w ogole ich nie strawia, gdyz maja za slaby zoladek. Wiec jesli masz problemy zoladkowo-jelitowe, to radze o grzybkach zapomniec, chyba ze szybko chcesz znalezc sie w szpitalu, a jeszcze szybciej w toalecie ;) Pozdrawiam!
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « W kuchni « Archiwum «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji