Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Borowik ceglastopory
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « W kuchni « Archiwum «

#16

2005.09.11 21:54 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

marek kopeć (marcos)
Mówiła mi moja dobra koleżanka, że wspaniałe są borowiki ceglastopore w marynacie. Czy potwierdzacie to. Nie wierzę dobrym koleżanką???. Ale ze mnie świnia. Ok. Wysyłąm. Hmm.
i

#1918

2005.09.12 09:04 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Borowiki ceglastopore są bardzo smaczne. Brązowy kapelusz, czerwone pory, żółte rurki, trzon bez siatki, punktowany gęsto na czerwono, smak łagodny. Sinieje. Możesz je jeść, jak chcesz.

#17

2005.09.12 12:47 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

marek kopeć (marcos)
Jolu
Wiem, że b. ceglastopore są bardzo smaczne, bo zbieram, smażę, susze, ale jeszcze nie marynowałem. Zrobię marynaty w tym roku o ile borowiki cegl. pozwolą mi na to.

#1923

2005.09.12 16:09 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Musi być dobry w marynacie. Jest twardy.

#0

2005.10.21 17:27 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

fred
borowik ceglastopory jest doskonałym grzybem do marynowania najlepiej jest jednak przedtem dobrze go wygotować około 30 minut robi się wtedy żółty

#0

2006.08.23 21:13 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Daniel-Zamość
borowik ceglastopory-bardzo mi smakuje, zbieram od lat.Może z powodu nieatrakcyjnego wyglądu po przyrządzeniu niema powodzenia.Lepiej dlamnie wtym roku nazbierałem już ich duzo. Pozdrawiam

#22
od grudnia 2008

Dodam, że dobrze jest ugotować ceglastporego w całości, potem pokroić na odpowiednie kęsy nastepnie zalać zaprawą octową. Efekt będzie taki, ze grzybek po gotowaniu nie sinieje i w przekroju jest żółty.
Próbowałem również gotować dłużej niż pół godz. tak jak radzil fred,w tym przypadku żółty się nie zrobił
i

#1979
od października 2005

Ceglaka gotować normalnie - kilka minut.
Informacja aby go nie kroić - bardzo ciekawa. Sam spróbuję. Ceglak w marynacie jest super, bo ( jak napisała Jolka ) twardy i chrząstki. Jest jeszcze coś - ceglaki nie rozwalają się po obgotowaniu jak inne większe grzyby. Mimo swoich sporych rozmiarow, nadal jest twardy i nadaje się do marynaty. Borowiki ceglastopore marynuje dopiero jak miejsce w zamrażarce jest już wyczerpane. Na pierwszym miejscu, ceglak idzie do zamrażarki.

#31
od października 2008

2009.06.21 22:49 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Ola Foremska (olinka)
ja z borowikow głownie robię sosy
sa wspaniałe do makaronów
do kotletów mielonych
a równiez do wszelkiego rodzaju mięs
uwielbiam sosy z borowików - szcezgólnie ceglastoporych
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « W kuchni « Archiwum «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji