Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Kolczak obłączasty
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « W kuchni « Archiwum «

#37
od sierpnia 2004

2005.09.24 18:58 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

marek kopeć (marcos)
Czy kolczak nadaje się do marynowania, czy lepiej go spałaszować w innej formie. A może w ogóle go nie tykać. hej
i

#2005
od kwietnia 2004

2005.09.24 19:17 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Nadaje się do jedzenia na pewno, bo jest jadalny. Jadam go, gdy jestem w górach, ale w masie z innymi grzybami, więc nie znam jego walorów smakowych. Nie marynowałam - w sumie nie wiem, dlaczego. Pewnie z lenistwa. Nie chce mi się na wczasach nic robić ponad duszenie i suszenie grzybów. Pimpek na pewno marynował. Jak się pojawi na forum - odpowie Ci.

#38
od sierpnia 2004

2005.09.24 19:55 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

marek kopeć (marcos)
Dzieki Jolu !!!
Na Ciebie zawsze można liczyć. Nikt chyba nie odpowiada na zadany temat tak szybko jak Ty. Jesteś w tym MISTRZYNIĄ. Moje kolczaki już się gotują, zalewę mam już gotową, wiec do dzieła. O walorach napiszę później jak spróbuję. A może o wadach???? :-). hej
i

#2007
od kwietnia 2004

2005.09.24 20:22 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Pewnie dlatego, że inni są bardziej ode mnie zapracowani. Taki los. Nie z wyboru - zapewniam. Dziękuję za miłe słowa.
Opowiedz o marynowanych kolczakach obłączastych, gdy już je spróbujesz.
i

#1783
od sierpnia 2002

2005.09.25 21:24 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Perz (pimpek)
Kolczaki obłączaste nadają się do marynoania jak najbardziej. Również do sosów od razu, oraz do zblanszowania i zamrożenia.
Właściwie robię z nimi dokładnie to samo co z kurkami. Po prostu :)

pozdrawiam

ps. w słoiczku potem pływa całkiem sporo kolców, ale się tym nie przejmuj.
i

#133
od lipca 2004

2005.09.26 12:47 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Robert Małyszka (indigo)
Ja ostanio zamarynowałem sporo kolczaków z 12 słoiczków i po testowaniu - smakują tak samu jak kurki, obróbka także taka sama.
polecam
i

#212
od września 2004

2009.09.13 12:27 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Grzegorz Zynek (zyniu)
Ja w zeszłym roku też zamarynowałem słoiczek na próbę. postał sobie rok w szafeczce, goście byli zachwyceni że takie coś można jeść:) prawie jak kurka. Dziś za to, znalazłem kilkanaście, i razem z kurkami chyba je zblanszuję i zostawię na później.
i

#112
od października 2008

2009.09.14 09:47 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marzena J. (borowka)
Kolczaki zaczęłam zbierać dopiero w tym roku. Nie marynowałam, no ja w ogóle nie marynuję grzybów - wyjątek stanowią jedynie gąski. A kolczaka mieszam z innymi grzybami i jest ok. W stosunku do kurki, to on nawet po dłuższym gotowaniu jest twardszy, taki chrupiący i kruchy. Nawet mi się spodobał.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « W kuchni « Archiwum «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji