bio-forum.pl

Kolczak obłączasty

bez logowania - można przeglądać
kuchnia

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. Kolczak obłączasty
24.wrz.05 18:58
marek kopeć ("marcos")

Czy kolczak nadaje się do marynowania, czy lepiej go spałaszować w innej formie. A może w ogóle go nie tykać. hej

od kwi.2004
#0

2. Kolczak obłączasty

Nadaje się do jedzenia na pewno, bo jest jadalny. Jadam go, gdy jestem w górach, ale w masie z innymi grzybami, więc nie znam jego walorów smakowych. Nie marynowałam - w sumie nie wiem, dlaczego. Pewnie z lenistwa. Nie chce mi się na wczasach nic robić ponad duszenie i suszenie grzybów. Pimpek na pewno marynował. Jak się pojawi na forum - odpowie Ci.

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

3. Kolczak obłączasty
24.wrz.05 19:55
marek kopeć ("marcos")

Dzieki Jolu!!!

Na Ciebie zawsze można liczyć. Nikt chyba nie odpowiada na zadany temat tak szybko jak Ty. Jesteś w tym MISTRZYNIĄ. Moje kolczaki już się gotują, zalewę mam już gotową, wiec do dzieła. O walorach napiszę później jak spróbuję. A może o wadach????:-). hej

od kwi.2004
#0

4. Kolczak obłączasty

Pewnie dlatego, że inni są bardziej ode mnie zapracowani. Taki los. Nie z wyboru - zapewniam. Dziękuję za miłe słowa.

Opowiedz o marynowanych kolczakach obłączastych, gdy już je spróbujesz. :)

od sie.2002
#0

5. Kolczak obłączasty
25.wrz.05 21:24
"pimpek"

Kolczaki obłączaste nadają się do marynoania jak najbardziej. Również do sosów od razu, oraz do zblanszowania i zamrożenia.

Właściwie robię z nimi dokładnie to samo co z kurkami. Po prostu :)

pozdrawiam

ps. w słoiczku potem pływa całkiem sporo kolców, ale się tym nie przejmuj.

od lip.2004
#0

6. Kolczak obłączasty

Ja ostanio zamarynowałem sporo kolczaków z 12 słoiczków i po testowaniu - smakują tak samu jak kurki, obróbka także taka sama.

polecam

od wrz.2004
#0

7. Kolczak obłączasty
13.wrz.09 12:27
Grzegorz Zynek "zyniu"

Ja w zeszłym roku też zamarynowałem słoiczek na próbę. postał sobie rok w szafeczce, goście byli zachwyceni że takie coś można jeść :) prawie jak kurka. Dziś za to, znalazłem kilkanaście, i razem z kurkami chyba je zblanszuję i zostawię na później.

od paź.2008
#0

8. Kolczak obłączasty
14.wrz.09 09:47
Marzena J. "mj"

Kolczaki zaczęłam zbierać dopiero w tym roku. Nie marynowałam, no ja w ogóle nie marynuję grzybów - wyjątek stanowią jedynie gąski. A kolczaka mieszam z innymi grzybami i jest ok. W stosunku do kurki, to on nawet po dłuższym gotowaniu jest twardszy, taki chrupiący i kruchy. Nawet mi się spodobał.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji