ta strona być może używa plików cookie, korzystając z niej zgadzasz się na użycie plików cookie — więcej informacji
Sałatka grzybowa z Rusałki
Załóż konto | Edycja konta | Wyloguj się | Zaloguj się
Strona główna | Szukaj | Moderatorzy i Admin
Bio-forum.pl » W kuchni » Sałatka grzybowa z Rusałki
i
2008.10.02 11:37 #116580
Zmień/Popraw · Usuń
Jolanta Kozak (jolka) na forum od kwietnia 2004, wypowiedź #4520
Podaję Wam przepis na tę sałatkę, która Wam smakowała na zlocie:

1 durszlak ugotowanych opieniek
4 czerwone papryki
1/2 kg cebuli
1 szkl. oleju
4 ziarna ziela angielskiego
10 łyżek cukru
1/3 litra wody
1 1/2 łyżki soli
10 łyżek octu 10%
1 1/2 łyżeczki papryki ostrej
1 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Udusić pokrojoną cebulę na oleju, dodać pokrojoną paprykę.
Zrobić zalewę z reszty produktów, oprócz grzybów i koncentratu pomidorowego.
Grzyby pokroić w kostkę.
Wymieszać wszystko razem dodając koncentrat pomidorowy. Ewentualnie będzie potrzebne więcej wody.
Zagotować.

Pasteryzować 10 minut.
2008.10.02 15:50 #116613
Zmień/Popraw · Usuń
Ryszard Szreter (old_rysiu) na forum od października 2005, wypowiedź #1450
Teraz OK. Tylko czekam na opieńki :-)
i
2008.10.18 07:07 #118480
Zmień/Popraw · Usuń
Ryszard Szreter (old_rysiu) na forum od października 2005, wypowiedź #1504
Mam już opieńki ugotowne i przecedzone. Jest tego połowa porcji. No i pytanie - jak wielki ma być ten durszlak? No, ale to są drobiazgi, z którymi każdy kucharz sobie poradzi. Wiem jakie składniki - ilości dodam do smaku. Papryka czerwona - i tu zmniejszę dawkę - za bardzo będzie pachniało papryką. Opieniek nie pokroję - niech będą duże kawałki w takim egzotycznym sosie. Nie zrobię tego na słodko, lecz raczej pikantnie - zmniejszam ilość cukru i zamiast papryki ostrej milonej, wkroję paprykę ostrą całą - mam taką. Nie dam ziela angielskiego - dwa smaki : ziele i papryka - to za dużo.
Zaraz biegnę na targowisko po świeżą paprykę czerwoną :-) Jak Marysia nie będzie krzyczeć ( wkurza się jak widzi statyw w kuchni ), zrobię fotorelację, ale nie obiecuję :-)

(wypowiedź edytowana przez old_rysiu 19.października.2008)
i
2008.10.18 11:21 #118503
Zmień/Popraw · Usuń
Ryszard Szreter (old_rysiu) na forum od października 2005, wypowiedź #1507

Nie trzeba zbyt dużo miejsca. Opieńki już przegotowane. Widać jeszcze potrzebne produkty. Maggi jest przypadkowe, ale kto wie, może ktoś lubi przyprawiać maggi? Jajka też nie są potrzebne ( mowa o kurzych, bo inne - jak najbardziej :-) )



Pokrojona cebulka i papryka na tłuszczu ( olej rzepakowy pierwszego tłoczenia ). Papryka ostra - jedna sztuka cała z pestkami pokrojona w drobne krążki. Patelnia - moja ulubiona ze szklanym wiekiem ( wielkim wiekiem :-) ).


Zamykamy i czekamy, aż się zeszkli - jednym słowem - twardość cebulki opadnie i zrobi się wiotka.


Pierwszy etap gotowy. Łatwe prawda?


Teraz do patelki dołaczyły opieńki. I chociaż nie jest on maleńki to nie kroiłem go na kawałki. Wspominam słowa Gaborsona na zlocie - '' lubie jak w potrawie są wielkie kawałki grzybów ''.
W sumie miał trochę racji. Kto nie lubi?
Ale do pracy!! Teraz razem wszystko dusimy.


Ostatni czas, aby potrawę dosmaczyć. Trzeba spróbować, czy aby nie za słodkie - cebulka daje sporą dawkę słodkości i koniecznie trzeba posolić do smaku. Nie dodawałem pieprzu - moja papryczka ostra zrobi swoje i chociaż tego jeszcze nie można wysmakować, dojdzie w słoikach. Na patelni widać bąblującą już zalewę - tak, po dosmakowaniu zalałem ( podlałem - tak powinienem napisać ) calość zalewą. Tutaj też modyfikacja. Kto czytał zalewa Old-rysia w tutejszej kuchni, wie o czym piszę. Tym razem zmieniłem stosunek woda:ocet 10% tak jak 4:1.


Wszystko gotowe? No nie! Trzeba jeszcze koncentratu pomidorowego. Najlepszy Pudliszki :-)


Wszystko razem jeszcze gotować, dobrze wymieszać koncentrat. Jak już jest dobrze wymieszany, można wyłączyć kuchenkę. Gotowe? Nie!!!
Do wysokiej szklanki nalewamy piwa. Tak - dobrego piwa np: Tyskie Gronie. Poczekamy, aż w szklanicy usiądzie pianka. Teraz można piwo powoli wlewać do własnego brzuszka. Ten zabieg jest potrzebny, bo zaraz zacznie się próbowanie gotowej sałatki z Rusałki. Co prawda troche przerobiona, ale nazwa jest opatentowana i nie wolno mi jej zmieniać :-) piwo wyostrza apetyt i sprawia, że kubki smakowe są teraz bardziej wyostrzone. No to próbujemy - tfuu ... pyszne!! :-)

Teraz ładujemy sałatkę w słoiki. Upychałem jak można, niestety, pory powietrza ze środka nie da się zlikwidować. To nie jest konsystencja płynna lub półpłynna. Czy produkt wytrzyma? Do grudnia pewno nie, bo już dawno będzie po sałatkach. Oby tylko wytrzymała 2-3 tygodnie, to będzie sukces. Słoiki pasteryzowałem pół godziny. Jeśli ktoś z doświadczeniem, zauważy tutaj błąd i będzie chciał coś podpowiedzieć ( np - trzeba otworzyć słoik i jeszcze raz pasteryzować ... ), będę niezmiernie wdzięczny.
Wszystkim odważnym, którzy nigdy niczego nie gotowali, którzy dopiero stawiają pierwsze kroki przy piecu kuchennym, życzę odwagi!!! Nie bójcie się gotować! Jak będzie nie do zjedzenia - wywalicie do śmietnika :-) Jak zjecie, z pewnością się nie zatrujecie :-) W końcu mój dziadek mówił : wołna nie wołna, byle kiszka była połna :-)))
i
2008.10.18 17:43 #118569
Zmień/Popraw · Usuń
Jolanta Kozak (jolka) na forum od kwietnia 2004, wypowiedź #4574
Rysiu Słoneczko
To my Z Panem Kozakiem już lecimy do Ciebie. Czy możemy z Mamusią?
Studź piwko.
PS. Mamusia nie pije.
2008.10.18 18:25 #118581
Zmień/Popraw · Usuń
Jolanta Kozak (jolka) na forum od kwietnia 2004, wypowiedź #4578
Rysiu kochanie! Żyjesz???
2008.10.19 06:29 #118657
Zmień/Popraw · Usuń
Ryszard Szreter (old_rysiu) na forum od października 2005, wypowiedź #1509
Żyję. Tylko od 17:00 już mnie nie ma w domku :-(
2008.10.20 08:51 #118797
Zmień/Popraw · Usuń
Teresa Filipowiak (tessa) na forum od lipca 2008, wypowiedź #22
Wczoraj pierwszy raz w życiu nazbierałam dwa wiadra opieniek. Obgotowałam kilka minut, niestety nie wiedziałam o kwasku cytrynowym. Czy on jest dla bezpieczeństwa, smaku, czy po to, żeby grzybki nie traciły koloru? Czy 4-5 minut gotowania wystarczy, czy gotowac je jeszcze raz dłużej?
2008.10.20 09:15 #118804
Zmień/Popraw · Usuń
Mirella Kanik (mikuska) na forum od września 2008, wypowiedź #13
Tereska wystarczy ja jem bez obgotowania i nic mi jeszcze nie było a najlepsze są
suszone warto spróbować - rewelacja przynajmniej jak dla mnie, a jestem ich smakoszem.
2008.10.20 15:08 #118874
Zmień/Popraw · Usuń
Ryszard Szreter (old_rysiu) na forum od października 2005, wypowiedź #1516
Teresko - i bardzo dobrze, że nie dałaś kwasku - a fuj z taką chemią!
Opieńka jest normalnym grzybkiem jadalnym. Takim samym jak podgrzybek czy borowik. Tutaj możesz przeczytać i zobaczyć ( tylko foto ) jak powstaje sałatka z opieniek pod nazwą " Z Rusalki". Jeśli chcesz tylko zamarynować opieńki jak podgrzybka, zrób to tak samo jak z podgrzybkiem. Ja dodaję do opieniek niewielką ilość kosteczek papryki czerwonej surowej słodkiej. Na słoik pół litrowy grzybków około 7-10 sztuk kosteczek 0,5 X 0,5 cm papryki.
2008.10.20 15:49 #118877
Zmień/Popraw · Usuń
Teresa Filipowiak (tessa) na forum od lipca 2008, wypowiedź #23
Na suszenie za późno, opieńki już ugotowane. Ale w sobotę miałam troche i też udusiłam surowe na masełku + sól, pieprz i papryka ostra = palce lizać.
Dzisiaj zrobię wg Rysia w pomidorach i w occie, ale też bardziej na ostro, jako że ostra ze mnie kobitka, ha, ha.
2008.10.20 17:11 #118882
Zmień/Popraw · Usuń
Jolanta Kozak (jolka) na forum od kwietnia 2004, wypowiedź #4583
Zrobiłam dziś tę sałatkę.
2008.10.21 07:13 #118955
Zmień/Popraw · Usuń
Teresa Filipowiak (tessa) na forum od lipca 2008, wypowiedź #24
Ja też, ale tak bardziej po swojemu, bez octu i cukru. Z przypraw tylko sól, pieprz, bardzo ostra papryka i suszony lubczyk, trochę więcej koncentratu, bo tez grzybków miałam więcej. Dawno nie jadłam czegoś tak dobrego, mniam, mniam.
2008.10.21 08:15 #118961
Zmień/Popraw · Usuń
Ryszard Szreter (old_rysiu) na forum od października 2005, wypowiedź #1517
Tylko nie piszcie - wg Rysia. To zastrzezona receptura pod nazwa " Sałatka z Rusałki". Każdy jednak może trochę ją zmodyfikować wg swojego gustu/smaku.
Szkoda, że nie daliście opisu foto z tych Waszych sałatek. :-(
2008.10.21 11:14 #118969
Zmień/Popraw · Usuń
Teresa Filipowiak (tessa) na forum od lipca 2008, wypowiedź #25
Moja wyglądała tak samo jak Twoja Rysiu, tylko papryka była bardziej w paseczki niż w kostkę. Kiedys robiłam w pomidorach podgrzybki, ale opieńki nie mają sobie równych. Boje sie tylko czy z taką ilością cebuli sałatka się szybko nie zepsuje? Chciałabym ją zachowac do zimy, kiedy innych grzybków nima.
2008.10.21 11:27 #118972
Zmień/Popraw · Usuń
Jolanta Kozak (jolka) na forum od kwietnia 2004, wypowiedź #4586
Cierpię znowu na chroniczny brak czasu, a i samopoczucie coraz fatalniejsze.
Dlatego nie ma zdjęć.
Próba będzie w sobotę - imieniny męża, ale już po przygotowaniu na ciepło była znakomita.
2008.10.21 14:18 #118984
Zmień/Popraw · Usuń
Ryszard Szreter (old_rysiu) na forum od października 2005, wypowiedź #1524
Moje słoiczki już zjedzone :-( Mam tylko nadzieję, że jeszcze trafię na opieńki. Nie boje się cebulki a tylko tych baniek powietrza. Myślę, że następne słoiki muszą być napełnione bardziej wodnistą sałatką - więcej zalewy. Nie boję się o cebulkę, bo jest tam niewielka ilość octu. Podobno i koncentrat pomidorowy ma właściwości konserwujące. Suma sumarum, powinno to wytrzymać do zimy. Oj, żeby tylko mi się trafiły jeszcze opieńki.
2008.10.22 07:17 #119087
Zmień/Popraw · Usuń
Teresa Filipowiak (tessa) na forum od lipca 2008, wypowiedź #26
W mojej nie ma ani grama octu, oby ten koncentrat zadziałał, ale chyba nie będę ryzykować czekając do zimy. Czy opieńki suszone i potem namoczone w wodzie są takie jak świeże?
2008.10.22 15:28 #119125
Zmień/Popraw · Usuń
Ryszard Szreter (old_rysiu) na forum od października 2005, wypowiedź #1528
Grzybek suszony i moczony już nie będzie jak świeży. Podobno takie zabiegi robi się z czubajkami. Raz wysuszylem czubajkę - cały kapelusz. Był tak lekki i kruchy, że strach go było wziąść do ręki. Oczywiście został dodany do innych suszonych grzybów :-)
2008.10.23 07:34 #119198
Zmień/Popraw · Usuń
Teresa Filipowiak (tessa) na forum od lipca 2008, wypowiedź #29
Suszone czubajki mam jeszcze od zeszłego roku. Moczyć je trzeba w mleku, są prawie jak świeże. Wiem, że "prawie" robi wielką różnicę, ale z braku laku...
2008.10.23 11:28 #119223
Zmień/Popraw · Usuń
Ryszard Szreter (old_rysiu) na forum od października 2005, wypowiedź #1532
Jak Ty je przechowujesz? Przecież one są tak kruche, że strach do ręki zabrać.
2008.10.23 11:39 #119228
Zmień/Popraw · Usuń
Teresa Filipowiak (tessa) na forum od lipca 2008, wypowiedź #33
W plastikowym pudełku. Moje nie są tak bardzo kruche i trzymają się całkiem nieźle.
2008.10.23 11:53 #119230
Zmień/Popraw · Usuń
Jolanta Kozak (jolka) na forum od kwietnia 2004, wypowiedź #4594
Rysiu, masz rację, że to nie to samo. Próbowałam. Ja przechowuję grzyby w szklanych słoikach i słojach. Czubajki szły w całości, albo w połówkach do wielkich słojów. Już się w to nie bawię.
2010.08.28 10:07 #171741
Zmień/Popraw · Usuń
Małgorzata Przybyt (margo) na forum od lipca 2007, wypowiedź #507
No to u mnie ta sałatka nie przejdzie, bo z papryką. TZ nie jada raczej papryki z wyjątkiem faszerowanej mięskiem.
2010.10.03 22:12 #176615
Zmień/Popraw · Usuń
Jolanta Kozak (jolka) na forum od kwietnia 2004, wypowiedź #5132
Tereska. I wytrzymały te Twoje bez octu?
2010.10.03 22:57 #176633
Zmień/Popraw · Usuń
Teresa Filipowiak (tessa) na forum od lipca 2008, wypowiedź #203
Musiały wytrzymać, bo nie pamiętam, żebym je wyrzucała, ale też nie pamiętam, jak długo stały przed zjedzeniem. Teraz robię inaczej, pasteryzuję same opieńki w słonej wodzie, a całą resztę dodaję przed jedzeniem.
2010.10.05 10:45 #176884
Zmień/Popraw · Usuń
Jolanta Kozak (jolka) na forum od kwietnia 2004, wypowiedź #5152
No tak, ale papryka zimą kosztuje 30 zł za kilogram. Cokolwiek za dużo
2010.10.06 07:52 #176962
Zmień/Popraw · Usuń
Teresa Filipowiak (tessa) na forum od lipca 2008, wypowiedź #216
Matko jedyna, gdzie są takie ceny????
2010.10.06 09:22 #176966
Zmień/Popraw · Usuń
Jolanta Kozak (jolka) na forum od kwietnia 2004, wypowiedź #5163
U nas w Knurowie w tamtym roku zimą kosztowała 27 złotych za kilogram.
2010.10.06 13:06 #176976
Zmień/Popraw · Usuń
Teresa Filipowiak (tessa) na forum od lipca 2008, wypowiedź #217
Rozbój w biały dzień. To rzeczywiście przy takich cenach trzeba robić sałatkę kiedy papryka jest w miarę tania.
2010.10.06 14:05 #176979
Zmień/Popraw · Usuń
Maciek (mc7777) na forum od czerwca 2009, wypowiedź #106
Sałatka wyśmienita !!!
2010.10.06 16:40 #176984
Zmień/Popraw · Usuń
Jolanta Kozak (jolka) na forum od kwietnia 2004, wypowiedź #5165
Cieszę się, że Ci smakuje, Maciek.
2010.10.07 07:14 #177038
Zmień/Popraw · Usuń
Teresa Filipowiak (tessa) na forum od lipca 2008, wypowiedź #218
Mnie wczoraj też skusiło i sałatka była na kolację, mniam, mniam
2010.10.07 10:13 #177050
Zmień/Popraw · Usuń
Jolanta Kozak (jolka) na forum od kwietnia 2004, wypowiedź #5170
Też dziś jadłam na śniadanko i zjem na obiadek, jako jarzynkę.
2010.10.10 07:29 #177323
Zmień/Popraw · Usuń
Maciek (mc7777) na forum od czerwca 2009, wypowiedź #108
Sałatka z Rusałki
bardziej smakuje mi konsumowana na gorącą, niż zimna.
Wczoraj dorobiłem jeszcze z 1 1/2 durszlaka.
Opieńki dalej są w prawie mega-ilościach.
Pozdrawiam Grzybo-ów
2010.10.10 11:45 #177335
Zmień/Popraw · Usuń
Ryszard Szreter (old_rysiu) na forum od października 2005, wypowiedź #3081
Jeśli opieńki, to i taka sałatka, którą pokazywałem na bio-kuchnia. Aby były razem, wklejam tu linka:
https://www.bio-forum.pl/cgi-local/board-auth.cgi?file=/34/213588.html
2013.10.02 23:18 #224365
Zmień/Popraw · Usuń
Maciek (mc7777) na forum od czerwca 2009, wypowiedź #133
Bobek ty sie tak nie podniecaj, jeszcze nie wiesz co dobre.
2015.10.07 22:48 #269182
Zmień/Popraw · Usuń
Maciek (mc7777) na forum od czerwca 2009, wypowiedź #140

nikt juz nie robi sałatki Rysia??????
2015.10.07 22:50 #269183
Zmień/Popraw · Usuń
Beata Łyszkowska (beata_lyszkowska) na forum od marca 2010, wypowiedź #1320
Wszyscy robią, nikt nie pisze, że robi ;-)
2017.03.28 10:43 #297974
Zmień/Popraw · Usuń
Jarek Lubisz (mpire) na forum od marca 2017, wypowiedź #1
Pyszne! Znalazłem ostatnio nieco inny przepis (na sałatkę, którą spożywa się tuż po przygotowaniu). Znajduje się pod adresem: http://www.przepisy.pl/przepis/salatka-pieczarkowa-z-gotowanym-jajkiem-i-serem-zoltym :-). Czy myślicie, że jeśli pieczarki zamienię na dobrze ugotowane, a następnie podsmażone opienki, to będzie dobra?

Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?
Wypowiedź:
Użytkownik: Jak wysłać wypowiedź:
Wysyłanie wypowiedzi w tym dziale wymaga założenia konta.
Maksymalna dopuszczalna waga obrazka to ok. 150kb a jego szerokość to max. 800 pikseli.
Hasło:
Opcje: Włącz kody HTML w wypowiedzi
Automatycznie aktywuj adresy WWW (URL) w wypowiedzi
Akcja: