bio-forum.pl Zaloguj Wyloguj Edycja Szukaj grzyby.pl atlas-roslin.pl
Pieprznik Trabkowaty - Zupa
« » bio-forum.pl « W kuchni « Archiwum «
i

#47
od września 2008

Jest kilka grzybów, które wybitnie nadają sie na zupę ze świeżych grzybów
Pieprznik trąbkowaty i zółtawy właśnie do nich należy
A właśnie zaczał sie na niego sezon. Wodnichy jadalne tez sie nadają choć krócej dusic, bo to bardzo delikatne grzybki



sposób:
zeszklić cebulę w ilości wagowej 1:2 w stosunku do grzybów
dodać nap tymianku lub innej zapachowej przyprawy
( cebula wtedy tez tak nie daje po kuchni )
nalepiej na oleju z dodatkiem masła
ja dodaję jeszcze dla koloru kurkumy, która niespecjalnie wpływa na smak zupy
dorzucić grzyby niezadrobno poszatkowane
wegeta + pieprz ziele ang laur (ew. lubczyk czy co tam kto lubi )
udusić pod przykryciem ok 10 min
mamy bazę
jeśli dodaje wegetę to zykle nie dodaje już soli (rosołek jest słony)
dodac rosołek i odpowiednią ilośc wody (ew. wywar mięsny)
krótko zagotowac i gotowe doprawic sobie do smaku

dodac smietanę i zieleninę do smaku przed podaniem
przy odgrzewaniu nie zaleca sie powtórnie zagotowywać
przechowywać bez śmietany w lodówce
może wytrzymać kilka dni


Dodatkowo do zupy tej na zdjęciu
dodałem zeszkloną dynie ozdobną z dodatkiem wegety ( może byc dynia lub cukinia , kalarepa pokrojona w drobna kostkę )
i ścięte drobno kwiatostany ugotowanych brokuł



Można tez taką zupe zrobić jako ziemiaczaną

Dodając przygotowana baze można wzbogacić wiele innych zup
np zurek z grzybami świetna sprawa
krupnik wielce sie do tego nadaje
fasolową też kiedys wbogaciłem

Specjalność polskiej kuchni to własnie między innymi zupy

i

#1552
od października 2005

Małe te fotki!! Troche ślepawy już jestem.
Otworzymy może wątek ''Zupy - fotoprzepisy''??
Bardzo potrzebne chyba będzie otwarcie '' Grzyby suszone ''. Oczywiście przepisy na różne różności :-)
« » bio-forum.pl « W kuchni « Archiwum «
Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Kontakt Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji