Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
doświadczonych proszę o pomoc :)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « W kuchni « Archiwum «

#0

2005.10.11 14:04 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

agraffka
Znalazłam ostatnio wspaniałe miejsce, gdzie rośnie całe dzikie mnóstwo czernidłaków kołpakowatych. Będzie tego naprawdę sporo. Nie mam tylko pojęcia jak je przyżądzić, żeby nie straciły walorów smakowych. Będę wdzięczna za każdą radę :-).

ps. podoba mi się to forum, dzięki wam dowiedzialam się, że czernidłaki są jadalne :) teraz tylko czekam na przepis

Z góry dziękuję
Magda

#2054
od maja 2003

2005.10.11 14:37 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
usmaż na maśle i poszperaj po wątkach "kuchennych" (wyszukiwarka jest w górnym prawym rogu :-) - znajdziesz pewnie coś fajnego - Jola podawała kiedyś przepis na flaczki - o ile dobrze pamiętam :-)
i

#95
od sierpnia 2004

2005.10.11 14:56 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

marek kopeć (marcos)
Nie jestem biegły w przepisach na czernidłaki, ale ostatnio przyżądziłem je w najbardziej prosty sposób tzn. usmażyłem (aż się przyrumieniły) na patelni z odrobiną masła lekko soląc i pieprząc. Dla mnie były wyborne. Oczywiście wybieraj tylko młode osobniki.

Smacznego! :-)))

#96
od sierpnia 2004

2005.10.11 14:58 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

marek kopeć (marcos)
Ach, to rude na patelni to uchówka ośla.

#2156
od kwietnia 2004

2005.10.11 15:28 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Smak migdałowy nie zepsuł Ci smaku potrawy?

#2157
od kwietnia 2004

2005.10.11 15:29 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Flaki z czernidłaków robi się, jak flaki z kani.

#0

2005.10.11 15:48 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

agraffka
dziękuję bardzo :-) aż mi w brzuchu zaburxczało na widok tych grzybków. Już się nie mogę doczekać kiedy będę mogła je zjeść.

A tak przy okazji jakby ktoś jeszcze chciał podzielić się dościadczeniami to byłoby miło :).

#63
od października 2004

Ja swoje zbiory w piątek zamarynowałem. Nie próbowałem jeszcze, ale wyglądają wyjątkowo zachęcająco :)

#2158
od kwietnia 2004

2005.10.11 16:43 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Spróbujemy razem, Olo?

#64
od października 2004

Nie widze przeszkód :)

Trza by się jakoś ustawić.

Podobno są podgrzybki w "naszym" lesie.
i

#97
od sierpnia 2004

2005.10.11 17:00 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

marek kopeć (marcos)
Jolu. Nie zepsuł, bo ośle ucho jakoś słabo pachniało (może to nie to) hm..., ale smakował dobrze. Przede wszystki dał się wyczuć wspaniały delikatny zapach kołpaczków. W tym roku jadłem ten gatunek po raz pierwszy (dzięki forum) i zakochałem się w nim od pierwszego smażenia :-).
Kiedyś w Genewie na polu golfowym (pracowałem tam) potraktowałem tego grzybka jednym z kiji. Okaz był już bardzo stary i już lało się z niego, więc zemściło sie to na mnie , bo kija myłem, myłem i myłem aż go w końcu wymyłem. hej.:-)))
Ach, dzięki Forum w tym roku jadłem jeszcze muchomora czerwonawego. Pycha - przyżądziłem go podobnie jak kołpaczki.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « W kuchni « Archiwum «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji