bio-forum.pl

doświadczonych proszę o pomoc :)

bez logowania - można przeglądać
kuchnia

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. doświadczonych proszę o pomoc :)
11.paź.05 14:04
"agraffka" (b/log.)

Znalazłam ostatnio wspaniałe miejsce, gdzie rośnie całe dzikie mnóstwo czernidłaków kołpakowatych. Będzie tego naprawdę sporo. Nie mam tylko pojęcia jak je przyżądzić, żeby nie straciły walorów smakowych. Będę wdzięczna za każdą radę:-).

ps. podoba mi się to forum, dzięki wam dowiedzialam się, że czernidłaki są jadalne :) teraz tylko czekam na przepis

Z góry dziękuję

Magda

od maj.2003
#0

2. doświadczonych proszę o pomoc :)
11.paź.05 14:37
Anna Kujawa "AniaK"

usmaż na maśle i poszperaj po wątkach "kuchennych" (wyszukiwarka jest w górnym prawym rogu:-) - znajdziesz pewnie coś fajnego - Jola podawała kiedyś przepis na flaczki - o ile dobrze pamiętam:-)

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

3. doświadczonych proszę o pomoc :)
11.paź.05 14:56
marek kopeć ("marcos")

Nie jestem biegły w przepisach na czernidłaki, ale ostatnio przyżądziłem je w najbardziej prosty sposób tzn. usmażyłem (aż się przyrumieniły) na patelni z odrobiną masła lekko soląc i pieprząc. Dla mnie były wyborne. Oczywiście wybieraj tylko młode osobniki.

Smacznego!:-)))

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

4. doświadczonych proszę o pomoc :)
11.paź.05 14:58
marek kopeć ("marcos")

Ach, to rude na patelni to uchówka ośla.

od kwi.2004
#0

5. doświadczonych proszę o pomoc :)
11.paź.05 15:28
Jolanta Kozak "jolka_bf"

Smak migdałowy nie zepsuł Ci smaku potrawy?

od kwi.2004
#0

6. doświadczonych proszę o pomoc :)
11.paź.05 15:29
Jolanta Kozak "jolka_bf"

Flaki z czernidłaków robi się, jak flaki z kani.

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

7. doświadczonych proszę o pomoc :)
11.paź.05 15:48
"agraffka" (b/log.)

dziękuję bardzo:-) aż mi w brzuchu zaburxczało na widok tych grzybków. Już się nie mogę doczekać kiedy będę mogła je zjeść.

A tak przy okazji jakby ktoś jeszcze chciał podzielić się dościadczeniami to byłoby miło :).

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

8. doświadczonych proszę o pomoc :)
11.paź.05 16:41
Józef Wissarionowicz Dżugaszwili ("smeagol")

Ja swoje zbiory w piątek zamarynowałem. Nie próbowałem jeszcze, ale wyglądają wyjątkowo zachęcająco :)

od kwi.2004
#0

9. doświadczonych proszę o pomoc :)
11.paź.05 16:43
Jolanta Kozak "jolka_bf"

Spróbujemy razem, Olo?

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

10. doświadczonych proszę o pomoc :)
11.paź.05 16:57
Józef Wissarionowicz Dżugaszwili ("smeagol")

Nie widze przeszkód :)

Trza by się jakoś ustawić.

Podobno są podgrzybki w "naszym" lesie.

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

11. doświadczonych proszę o pomoc :)
11.paź.05 17:00
marek kopeć ("marcos")

Jolu. Nie zepsuł, bo ośle ucho jakoś słabo pachniało (może to nie to) hm..., ale smakował dobrze. Przede wszystki dał się wyczuć wspaniały delikatny zapach kołpaczków. W tym roku jadłem ten gatunek po raz pierwszy (dzięki forum) i zakochałem się w nim od pierwszego smażenia:-).

Kiedyś w Genewie na polu golfowym (pracowałem tam) potraktowałem tego grzybka jednym z kiji. Okaz był już bardzo stary i już lało się z niego, więc zemściło sie to na mnie, bo kija myłem, myłem i myłem aż go w końcu wymyłem. hej.:-)))

Ach, dzięki Forum w tym roku jadłem jeszcze muchomora czerwonawego. Pycha - przyżądziłem go podobnie jak kołpaczki.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji