Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
"Gruzdy"
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « W kuchni « Archiwum «

#0

2006.08.29 18:31 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jarosław .Ł
Proszę o podanie poprawnej polskiej katalogowej nazwy grzybów "gruzdy", nazywanych tak na Mazurach.

#3362
od kwietnia 2004

2006.08.29 18:52 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Nie wiem, masz może zdjęcie? Opisz je.
i

#3363
od kwietnia 2004

2006.08.29 18:56 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
<- Czy ktoś wie jaki to grzyb o nazwie potocznej Gruzda.Wygląda jak duży biały rydz z kremowymi plamkami na kapeluszu?
....
- Sądzę, że mleczaj biel (Lactarius piperatus). U nas niejadalny. W dawnym Związku Radzieckim krojony na grube plasterki, żeby nie wyciekło mleczko i smażony na maśle albo słoninie z cebulą, pieprzem i odrobiną soli. Wówczas piekący smak ponoć zanika.>
To się nazywa skleroza. Było na forum.

#0

2006.08.29 21:29 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jarosław .Ł
Zdjęcia nie posiadam, jest to grzyb cały biały, osiąga dość pokaźne rozmiary, z nieregularnym kapeluszem. Przypomina trochę grzyby z rodzaju "gołąbki". Niektórzy marynują je, są smaczne i chrupiące.

#157
od grudnia 2005

Próbowałem smażyć plastry mleczaja biela na słonince - rzeczywiście palący smak zanika, da się jeść w niewielkich ilościach, ale pozostaje rodzaj żywicznego, "mleczajowego" posmaku. Może to uchodzi właśnie za główny walor smakowy biela? Jednak bez porównania wolę smażone rydze... Słyszałem też o kiszeniu "gruzdów", też w krajach Europy Wschodniej.

#3609
od maja 2003

2006.08.30 10:01 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Mam jakąś książkę bez okładki i nie mogę dojść kto ją napisał, ale jest tam przepis na mleczaje chrząstki (i wełnianki) kiszone przemysłowym sposobem radzieckim :-)))))
i

#3377
od kwietnia 2004

2006.08.30 14:28 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Daj! Ania! Proszę! Ja jadłam chcrząstkę. Mnie smakuje. w tym roku też zrobię potrawę - tym razem dla rodziny.

#3616
od maja 2003

2006.08.31 07:47 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
zeskanuję w wolnej chwili (i przy wolnym dostępie do skanera) kilka interesujących stron i tu zamieszczę :-)

#36
od maja 2007

2012.09.20 12:07 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jurek Szypuła (jurekli)
Gruzdy???
Wyciągam ten stary wątek bo zaczyna mnie ten grzybek intrygować!
W innym wątku Piotr Marciniak (piotrek81)napisał:

"Ten biały mleczaj do złudzenia przypomina mi chętnie zbieranego na suwalszczyźnie (sejneńszczyzna) grzyba o nazwie "gruzd". Sam też tam go zbieram ( nie spotkałem się takim gatunkiem nigdzie indziej). Z tego co czytałem mleczaj chrząstka po przekrojeniu wydziela białe, bardzo gorzkie mleko. "Gruzdy" są praktycznie identyczne, nie wydzielają jednak mleka. Ich smak i zapach są bardzo intensywne, grzybowe. Najczęsciej zostaje solony a potem podawany z cebulką i śmietaną. Smak naprawdę bardzo charakterystyczny, przyjemny."

Dzisiaj na innym forum trafiłem na wątek o tym grzybku:

http://www.forum.nagrzyby.pl/viewtopic.php?t=8383

Tam również pojawia się informacja o tym że jadane na suwalszczyźnie gruzdy nie wydzielają mleczka. Czy ktoś ma wiedzę o jaki rodzaj tu chodzi???
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « W kuchni « Archiwum «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji