Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Gołąbek zielonkawy
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « W kuchni « Archiwum «
i

#759
od czerwca 2005

2006.09.09 21:22 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jacek Kalisiak (phalops)
Wiem gdzie zebrać jakąś niedużą porcję. Podobno są smaczne? Jak polecacie przyżądzić?
Jakiś odsyłacz do przepisu?

#3821
od maja 2003

2006.09.09 21:34 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Są PRZEPYSZNE!!! To jedne z najsmaczniejszych gołąbków. Najlepsze ponoć malutkie (takie jak ze zdjęć w Twoim wątku) położone na rozgrzanej płycie kuchennej (patelni?) blaszkami do góry. Blaszki sie lekko soli i tak sie smaży. W zagłębieniu wydziela sie smakowity sok. Pycha po prostu.
Mozna także "normalnie" usmażyć. A można traktować je też jak wszystkie inne grzyby i robić z nich sosy, nadzienia do czegoś tam, dodawać do zupy itd, itp....

Ale Ci zazdroszczę :-)) Ja ostatnio miałam tylko jednego :-(((
i

#760
od czerwca 2005

2006.09.09 21:42 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jacek Kalisiak (phalops)
Pomijając fakt, że nie mam pod ręką kuchennej płyty (ale z dzieciństwa jak przez mgłe pamiętam chyba smak tak pieczonych gołąbków u rodziny na wsi), to sam jestem zielony jak ten gołąbek w przyrządzaniu potraw.
Te kilkanaście co mam wstawię do lodówki i będę szukał prostego przepisu ;)

#3822
od maja 2003

2006.09.09 21:45 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Oj, roztop trochę margaryny lub masła na patelni, obsmaż z obu stron na rumiano, posól i wcinaj :-)

Patelnia bez tłuszczu nieźle zastępuje płytę kuchenną ..... gdybyś chciał poeksperymentować :-)
i

#761
od czerwca 2005

2006.09.09 21:58 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jacek Kalisiak (phalops)
OK, poeksperymentuję ;-))
Dzięki :)

#2239
od września 2004

Hmmm... a ja dzisiaj znalazłem kilka stratowanych...
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « W kuchni « Archiwum «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji