Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Boczniak
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « W kuchni « Archiwum «
i

#232
od października 2005

W kuchni znajdziemy wszystko. Szukam boczniaka i nie znalazłem. Czy znacie ciekawe sposoby przyżądzania tego grzybka? Jak długo w stanie surowym może być przechowany w zamrażarce?
i

#98
od grudnia 2005

2006.11.20 16:18 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

rapatang
przepisy pobrane z internetu:

Smaczne potrawy z boczniaka

Sałatka z boczniaka
30-40dag boczniaka
2-3 cebule
zielenina
przyprawy
Grzyby opłukać, wrzucić do wrzacej posolonej wody. Gotować około 10 minut. Następnie wodę odcedzić i grzyby pokroić w plasterki.
Dodać drobno posiekana cebulę i pieprz. podawać na zimno z majonezem, posypane zielenina.

Flaczki z boczniaka
50dag boczniaka
2 marchewki (16dag), 1 pietruszka (8dag), 5dag selera, 6dag białej częsci pora, 1 cebula (8dag)
4 szklanki bulionu z kostki warzywnej
2 i pół łyżki masła
1 łyżka maki pszennej
1/3 szklanki smietany (12%)
pół łyżki majeranku i tymianku
1 lisć laurowy, 6 ziaren pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego
1/2 łyżki słodkiej papryki
po szczypcie imbiru i gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Marchewki, seler i pietruszkę obrać, umyć, osaczyć i pokroić w słupki. Cebulę obrać, pokroić w pióra. Por oczyscić, umyć, osaczyć,
pokroić w talarki. Boczniaki umyć, osaczyć i pokroić w plasterki. Warzywa i boczniaki smażyć 5min na 2 łyżkach masła, stale mieszajac.
Wlać bulion, włożyć lisć laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu i gotować około 20 min. Z maki oraz z pozostałego masła ugniesć kulkę
i włożyć do zupy. Dodać majeranek, tymianek, imbir, gałkę muszkatołowa, słodka paprykę, pieprz i sól do smaku. Wymieszać, zagotować i
dodać smietankę. Podawać z pieczywem. (4 porcje)

Boczniak smażony a la schabowy
5 dużych kapeluszy boczniaka
4 łyżki maki
2 jajka
4 łyżki tartej bułki
3 łyżki masła
2 szklanki mleka
sól, pieprz
Kapelusze umyć, namoczyć kilka minut w mleku, posolić i przyprawić pieprzem. Po 15 minutach obtoczyć z obu stron w mace, następnie w
roztrzepanych jajach, panierować w bułce. Smażyć na goracym tłuszczu na rumiano z obu stron. potem na małym ogniu dosmażyć jeszcze 10 minut.

Zupa z boczniaków
20dag boczniaka swieżego lub 5dag zmielonego suszonego
20dag różnych jarzyn
1/2 szklanki wywaru mięsnego lub wody z kostka bulionowa
1 łyżka maki
4 łyżki smietany
przyprawy
Boczniak i jarzyny umyć i pokroić w kostkę lub paseczki. Grzyby z jarzynami ogrzewamy pod przykryciem przez 2 minuty. Następnie dodajemy
pozostałe składniki i po wymieszaniu gotujemy całosć około 10 minut kilkakrotnie mieszajac. Na koniec doprawiamy do smaku.

Placek z boczniakami
30dag boczniaków
4 jajka
2 łyżki maki pszennej
1/2 zabka czosnku
4 łyżki masła
2 łyżki szczypiorku
1/2 łyżki słodkiej papryki, sól
Grzyby umyć, osaczyć i pokroić w paski. Jajka ubić ze smietana i sola, a następnie wymieszać z maka. Czosnek obrać, pokroić w plasterki,
zarumienić na masle i zdjać z patelni. Włożyć boczniaki i smażyć 5min, stale mieszajac, następnie zalać jajkami, oprószyć papryka, posypać
szczypiorkiem i wstawić na 3min do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C. Podawać z pieczywem. (4 porcje)

czy dlugo mozna przechowywac w lodowce

to grzyb odporny zapewne kilka m-cy, ale lepiej w zamrazarce, schowany tak by nie wysychał

#238
od października 2005

Serdecznie dziękuję. Czas pomyśleć o grzybkach :-)
i

#7
od listopada 2006

W załączniku udostępniam kilka, róznych przepisów na dania z boczniaka znalezione przeze mnie w Internecie.
Pozdrawiam
application/mswordPrzepisy
Przepisy kulinarne z boczniaka.doc (87.0 k)

#84
od maja 2005

co do flaczków- proponuję flaczki z boczniaka na pozostałym wywarze z golonki /wcześniej obsmażonej i podlanej wodą/ - do tego "paseczki z kotletów sojowych" - ojejejej ... mniam mniam
i

#176
od sierpnia 2006

Właśnie dziś zrobiłem eksperyment. Narwałem wczoraj boczniaków (trochę za dużo), część zamroziłem, część usmażyłem, a z reszty zrobiłem rzecz następującą: kupiłem mrożone flaki, ugotowałem pokrojone w cieniutkie paseczki boczniaki w wywarze warzywnym (jak na rosół), dodałem flaki, doprawiłem całość curry, pieprzem, rozbitym w moździerzu jałowcem i zielem angielskim (po cztery owoce każdego), do tego szczypta ziół prowansalskich, sól i... po prostu pychota.
Jutro idę narwać świeżych i chyba spróbuję tego waszego przepisu w panierce. Tak robiłem i twardzioszki, i gąsówki, i pieczarki, i nawet zimówki. Jutro zrobię tak boczniaki, choć trochę się obawiam, że ta część grzybka przy trzonie może być twarda i łykowata. Chociaż może smażenie zmienia ten stan rzeczy. Zobaczymy.

#56
od listopada 2006

2007.01.02 21:17 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Tomasz Pachlewski (upir)
W sylwestra zrobiliśmy sobie boczniaki panierowanei w cieście. Na zdjęciu: Na godzinie dziewiątej - surowy (zdjęcie trochę ciemne, pozatym zboczniak swoje przeleżał w lodówce) Na dwunastej w panierce i na piętnastej w cieście. Pyyycha :) Jedynie starsze osobniki, nieco łykowate przy trzonie, mają taki specyficzny, nieco mniej atrkcyjny smak ;)

zbocz
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « W kuchni « Archiwum «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji