Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Mleczaj wełnianka - ktoś robił, jadł?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « W kuchni «

#4394
od lipca 2004

2017.12.24 07:46 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Bogusław Mazurek (bogdan)
O tym, że na wschód od naszej granicy konsumpcja tego gatunku jest na porządku dziennym, słyszał prawie każdy.
Jednak po lekturze poniższego artykułu zaciekawiło mnie, czy ktoś z Was miał fizyczny kulinarny kontakt z tym grzybem?
W szczególności ten urywek o łagodnej pieprzności i wódeczce ;-)
...gdzie długo się go gotuje, odlewa wodę, a następnie kisi w beczułkach i spożywa jako znakomitą przekąskę do wódeczki, bo ostro-gorzki smak tak potraktowanego grzyba przemienia się w łagodną pieprzność."...

"Włoch zje muchomora, Anglik nie tknie prawdziwka. Jak grzyb narody podzielił" – Ludwik Dorn (20 grudzień 2017)

"...
Ale my, Polacy, pozostajemy także w tyle za naszymi wschodnimi sąsiadami. Każdy grzybiarz, który "dybał na rydza" (czyli mleczaja smacznego), wie, jakim przekleństwem jest bardzo do niego podobny mleczaj wełnianka – widzimy tego chwasta, uderzenie adrenaliny, schylamy się, a tu – zonk! Mleczaj wełnianka jest trujący, ma przy tym odstręczająco ostry smak, w Polsce nie jest dopuszczony do obrotu. Ale inaczej traktują go na bardziej wschodnim Wschodzie, gdzie długo się go gotuje, odlewa wodę, a następnie kisi w beczułkach i spożywa jako znakomitą przekąskę do wódeczki, bo ostro-gorzki smak tak potraktowanego grzyba przemienia się w łagodną pieprzność. Według zestawienia opracowanego przez FAO mleczaj wełnianka jest uznawany za grzyba jadalnego i dopuszczony do obrotu w Rosji, na Ukrainie, Białorusi i w Bułgarii.
..."

https://www.tvn24.pl/magazyn-tvn24/wloch-zje-muchomora-anglik-nie-tknie-prawdziwka-jak-grzyb-narody-podzielil,131,2328
https://www.bio-forum.pl/messages/33/396029.html
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « W kuchni «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji