Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Żółciak siarkowy - gulasz
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « W kuchni « Archiwum «
i

#100
od sierpnia 2006

2007.06.10 16:40 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marcin Theman (makitheman)
1. Zbieramy żółciaka :)
2. Moczymy w wodzie (zimnej) przez minimum 2 godziny,
3. Obieramy źółciaka,
4. Przysmażamy cebulkę (w żądanej ilości, ja uważam, że im więcej tym lepiej),
5. Ściągamy skórkę z pomidorów, kroimy w ósemki,
6. Paprykę myjemy i kroimy w paseczki,
7. 1 szklanka bulionu ląduje w rondelku, tak jak i pomidory i papryka, no i podsmażona cebula,
8. Do całości dodajemy pokrojonego w kostkę żółciaka, można dodać przecieru pomidorowego
9. Całość solimy, pieprzymy, pietruszkujemy bazyliujemy i ewentualnie oreganujemy, jak kto lubi to można dodać chili, będzie wtedy na ostro.
10. Rondelek przykrywamy i dusimy przez 30 minut,
11. Wykładamy na talerze i szamamy!!!!
To jest gulasz raczej oszczędny, podejrzewam, że można tam dodać w zależności od podniebienia, różne smakołyki, które lubicie.
Żółciak smakuje jak dobre mięsko...

#2
od czerwca 2007

2007.06.14 19:58 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

mira kapitanska (kropka)
nigdy nie jadłam żółciaka :(
wygląda bardzo apetycznie,
jeśli będę miala możliwość "pozyskania"w/w napewno spróbuję :)
(czy aby napewno nie trzeba wcześniej spisać testamentu ?)

#3881
od kwietnia 2004

2007.06.15 08:04 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Na pewno. Zajrzyj do pierwszego lepszego atlasu grzybów.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « W kuchni « Archiwum «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji