Tak, jest to gołąbek. Jaki? - trudno powiedzieć bez mikroskopu ale być może Russula claroflava.
Wszystkie gołąbki o łagodnym smaku są jadalne!
EDIT: ten jednak wydaje się być już zbyt stary żeby go konsumować.
(wypowiedź edytowana przez mirek63 19. września. 2018)
Powinien mieć podwinięty brzeg kapelusza. Nic się nie stanie, po prostu jest niesmaczny.
Proszę pamiętać, że zasada iż można zjadać grzyba o łagodnym smaku dotyczy WYŁĄCZNIE gołąbków, więc trzeba się najpierw nauczyć je rozpoznawać wśród innych grzybów.
Dzięki Beatko za uzupełnienie mojej wypowiedzi :)
Znów jestem w pracy więc zbytnio nie rozpisuję się ale jeszcze muszę w kontekście pytania o wiek grzybów wtrącić jedno zdanie.
Na starszych owocnikach bardzo szybko rozwijają się inne grzyby, między innymi pleśnie które praktycznie nie są widoczne w początkowym stadium rozwoju gołym okiem a niestety moga być bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia (niektóre wręcz toksyczne).
No widzisz, Ty w pracy, a ja właśnie sobie smażę mleczaja smacznego, za którym nie przepadasz, a którego ja uwielbiam.:-) Ale to w przerwie pakowania gratów przed malowaniem pokoju, więc nie trzeba mi zazdrościć:- (
To chyba nie jest claroflava, ona nie ma zaróżowionego trzonu
Któryś z nas musi skalibrować monitor :)
A to czemu, mój ma nieźle ustawione kolory, ja tylko powtarzam to co napisała Justyna, a napisała że trzon lekko zaróżowiony i że nie ciemnieje po przekrojeniu, a claroflava ciemnieje
Faktycznie nie doczytałem: (... przecież pisałem, że w pracy byłem :)
Ale powiem tak:
po pierwsze; różu to ja tu nie widzę???
po drugie: miąższ czarnieje ale już nie tak od razu. Najlepiej to widać na starszych skaleczeniach i za takie wziąłem ciemne plamy na kapeluszu.
A po trzecie: gołąbek to dla mnie tylko gołąbek i nic poza tym więcej dopóki Ala nie sprawdzi.
W ocenie z kolei sugerowałem się wyglądem owocnika z fotki oraz info "Grzyb rósł w brzozach. Ma łagodny smak i zapach"... co by pasowało do tego gatunku.
A jaki gatunek inny byś typował???
No wiesz Mirku, siedlisko, kolor kapelusza, pokrój, ciemne przestrzenie międzyblaszkowe to claroflava, mnie tylko zastanawia opis Justyny