bio-forum.pl

Czy to jest gołąbek?

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. Czy to jest gołąbek?
19.wrz.18 14:35
Justyna Wieczorkowska ("justyna_wieczorkowska")

Witam. Proszę o informację czy ten grzybek to gołąbek i czy jest jadalny. Grzyb rósł w brzozach. Ma łagodny smak i zapach. Nóżka jest lekko różowa. Nie ciemnieje po przekrojeniu.

od maj.2009
#0

2. Czy to jest gołąbek?

Tak, jest to gołąbek. Jaki? - trudno powiedzieć bez mikroskopu ale być może Russula claroflava.

Wszystkie gołąbki o łagodnym smaku są jadalne!

EDIT: ten jednak wydaje się być już zbyt stary żeby go konsumować.

(wypowiedź edytowana przez mirek63 19. września. 2018)

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

3. Czy to jest gołąbek?
19.wrz.18 16:21
Justyna Wieczorkowska ("justyna_wieczorkowska")

A jak można rozpoznać czy gołąbek jest jeszcze na tyle młody żeby go zjeść? I co się stanie gdy zje się starego gołąbka?

od mar.2010
#0

4. Czy to jest gołąbek?

Powinien mieć podwinięty brzeg kapelusza. Nic się nie stanie, po prostu jest niesmaczny.

Proszę pamiętać, że zasada iż można zjadać grzyba o łagodnym smaku dotyczy WYŁĄCZNIE gołąbków, więc trzeba się najpierw nauczyć je rozpoznawać wśród innych grzybów.

od maj.2009
#0

5. Czy to jest gołąbek?

Dzięki Beatko za uzupełnienie mojej wypowiedzi :)

Znów jestem w pracy więc zbytnio nie rozpisuję się ale jeszcze muszę w kontekście pytania o wiek grzybów wtrącić jedno zdanie.

Na starszych owocnikach bardzo szybko rozwijają się inne grzyby, między innymi pleśnie które praktycznie nie są widoczne w początkowym stadium rozwoju gołym okiem a niestety moga być bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia (niektóre wręcz toksyczne).

od mar.2010
#0

6. Czy to jest gołąbek?

No widzisz, Ty w pracy, a ja właśnie sobie smażę mleczaja smacznego, za którym nie przepadasz, a którego ja uwielbiam.:-) Ale to w przerwie pakowania gratów przed malowaniem pokoju, więc nie trzeba mi zazdrościć:- (

od paź.2009
#0

7. Czy to jest gołąbek?

To chyba nie jest claroflava, ona nie ma zaróżowionego trzonu

od maj.2009
#0

8. Czy to jest gołąbek?

Któryś z nas musi skalibrować monitor :)

od paź.2009
#0

9. Czy to jest gołąbek?

A to czemu, mój ma nieźle ustawione kolory, ja tylko powtarzam to co napisała Justyna, a napisała że trzon lekko zaróżowiony i że nie ciemnieje po przekrojeniu, a claroflava ciemnieje

od maj.2009
#0

10. Czy to jest gołąbek?

Faktycznie nie doczytałem: (... przecież pisałem, że w pracy byłem :)

Ale powiem tak:

po pierwsze; różu to ja tu nie widzę???

po drugie: miąższ czarnieje ale już nie tak od razu. Najlepiej to widać na starszych skaleczeniach i za takie wziąłem ciemne plamy na kapeluszu.

A po trzecie: gołąbek to dla mnie tylko gołąbek i nic poza tym więcej dopóki Ala nie sprawdzi.

W ocenie z kolei sugerowałem się wyglądem owocnika z fotki oraz info "Grzyb rósł w brzozach. Ma łagodny smak i zapach"... co by pasowało do tego gatunku.

A jaki gatunek inny byś typował???

od paź.2009
#0

11. Czy to jest gołąbek?

No wiesz Mirku, siedlisko, kolor kapelusza, pokrój, ciemne przestrzenie międzyblaszkowe to claroflava, mnie tylko zastanawia opis Justyny

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji