bio-forum.pl

pomarańczowa gąbka na drzewie?? śluzowiec ??

bez logowania - można przeglądać

od lip.2007

1. pomarańczowa gąbka na drzewie?? śluzowiec ??
2.lip.07 21:00
Maciej Mokros "atreyu"

Witam!

Kilka tygodni temu zauważyłem taki dziwny twór na ściętym pniu starego drzewa. Las bukowy na wzgórzach morenowych. Chciałem jakoś to opisać w moim albumie ale nie mam pojęcia co to za grzyb. A może to jakiś sluzowiec?? Pozdrawiam...

od wrz.2006

2. pomarańczowa gąbka na drzewie?? śluzowiec ??

Tak, to jest śluzowiec. Ale w tym stadium dokładne oznaczenie gatunku może być trudne

od lis.2005

3. pomarańczowa gąbka na drzewie?? śluzowiec ??

Jeśli nie można do takiego śluzowca dochodzić, by obserwować jego dojrzewanie, dobrze jest pobrać go razem z podłożem i dokończyć obserwcji w domu.

Gorąco zachęcam - doskonała nauka...

od lip.2007

4. pomarańczowa gąbka na drzewie?? śluzowiec ??
8.lip.07 13:26
Maciej Mokros "atreyu"

Witam!

Niestety mimo usilnych poszukiwań nie odnalazłem tego śluzowca w tym miejscu. Następnym razem na pewno skorzystam z rady i przyjrzę mu sie bliżej: D

Pozdrawiam...

od lip.2007

5. pomarańczowa gąbka na drzewie?? śluzowiec ??
13.lip.07 21:34
Maciej Mokros "atreyu"

Witam!

Przepraszam za ciągnięcie dalej tego tematu ale znalazłem coś co mocno przypomina wcześniejsze znalezisko ale chyba w późniejszym stadium rozwoju. Czy ktoś mógłby potwierdzić tę hipotezę??

(wypowiedź edytowana przez atreyu 13. lipca. 2007)

(wypowiedź edytowana przez atreyu 13. lipca. 2007)

od wrz.2005

6. pomarańczowa gąbka na drzewie?? śluzowiec ??
13.lip.07 21:48
Robert Puciata "puciu"

Jest to śluzowiec, Zlepniczek walcowaty.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji