bio-forum.pl

2018-12-11 Chrzanów w śniegu

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2018-12-11 Chrzanów w śniegu
11.lut.19 14:14
Piotr Grzegorzek

To był prawdopodobnie pierwszy poważniejszy grudniowy opad śniegu. Inaczej bym go nie dokumentował. Tak wyglądał park od zachodniej strony Muzeum.

A to już fragment kościelnego muru od strony ulicy Matejki i wietrzejący dolomit diploporowy.

Jest tam także taki wapień muszlowy.

Następnie udałem się przed Miejski ośrodek sportu i Rekreacji gdzie posadzono klon Bartka. Znaczy się pęd z pędu, gałąź z gałęzi a nie siewka z żołędzia, który mógłby być plonem zapylenia przez jakiegokolwiek sąsiada. Mówiąc prościej 100% Bartka w Bartku.

Teraz zerkam w stronę kościoła. Pod tym świerkiem kłującym - Picea pungens stała lokomotywa Ryś. Teraz jest w renowacji.

Wchodzę teraz w Osiedle Tysiąclecia kierując się ku szkole nr. 1. Zerkam za siebie.

Przy szkole wyrastają robinie akacjowe - Robinia pseudoacacia.

Opuszczam osiedle kierując się ku linii kolejowej.

Przeszedłem pod linią kolejową. Zerkam w stronę ulicy Trzebińskiej.

Na pobliskim nasypie wyrastała nawłoć kanadyjska - Solidago canadensis. Teraz jest w stanie zdecydowanie zejściowym.

Oto nieużytek za Kauflandem. Dominują zielone pędy nawłoci kanadyjskiej - Solidago caadensis.

Moim celem jest II LO.

Po drodze pstryknąłem bylicę pospolitą - Artemisia vulgaris.

Oto widok spod budynku II LO w kierunku Kauflandu.

Tutaj też stoi okolicznościowy kamień.

Ponadto rośnie tutaj świerk biały - Picea glauca "Conica".

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji