bio-forum.pl

łuszczak zmienny

bez logowania - można przeglądać

od wrz.2006

1. łuszczak zmienny
1
2
3
4

Znaleziony wczoraj (świadomie po raz pierwszy). Bardzo ładnie pachniał, grzybowo. Przywieziony do domu z zamiarem zjedzenia, ale pod naciskiem rodziny poszedł do kosza. Proszę o potwierdzenie gatunku i podpowiedź jak odróżnić od podobnych trujących, głównie hełmówki, której jeszcze nie znalazłem. Warto próbować?

Gdyby nie naciski domowników już bym zjadł.

od maj.2003

2. łuszczak zmienny
9.lip.07 09:38
Anna Kujawa "AniaK"

Zerknij tu:

[bf#15032]

i tu:

[bf#5768]

I powiedz, co przesądziło o tym, ze uważasz, że to łuszczak (bo według mnie to jest łuszczak).

od wrz.2006

3. łuszczak zmienny

Pasował mi obraz jaki pamiętam z atlasów.

Potem wygląd trzonu, "czubki" kapelusza, no i śliczny zapach (wiem, z atlasów, że hełmówka pachnie nieprzyjemnie), no i rósł w kępkach. W domu po porównaniach

też jakoś na nic innego nie wygląda. Ale do smażenia chyba jeszcze trochę, chociaż w lesie było to oczywiste.

od kwi.2004

4. łuszczak zmienny

Nie bój się. Smacznego :). To on.

od maj.2003

5. łuszczak zmienny
10.lip.07 07:55
Anna Kujawa "AniaK"

:-) wiosną możliwośc pomyłki jest dużo mniejsza niż jesienią. Na tym pieńku, na którym go znalazłeś powinien dawać owocniki kilka razy w roku. Zwróć szczególną uwagę na dość solidny pierścień na młodych owocnikach i brązowe łuseczki poniżej niego (hełmówka ma białe, przylegające włokienka). No i te cechy, o których piszesz - zapach (hełmowka ma nie tyle nieprzyjemny, co mączny raczej), sposób wyrastania. No i charakterystyczny wygląd kapeluszy. Smacznego:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji