bio-forum.pl

2019-09-08 Nowiny, Bagno Serebryjskie - część 3

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2019-09-08 Nowiny, Bagno Serebryjskie - część 3
30.wrz.19 06:19
Piotr Grzegorzek

W dalszym ciągu wracając zwracamy uwagę na prawą stronę drogi. Teraz mijamy płat chabra łąkowego - Centaurea jacea.

Nieco dalej trafił się ostrożeń lancetowaty - Cirsium vulgare.

Teraz zerknęliśmy na bagno, gdzie ciekawy plastyczny efekt dawało to martwe drzewo.

Ponownie jesteśmy w osi drogi.

Nieco dalej trafił nam się zejściowy kruszczyk błotny - Epipactis palustris.

Z kolei w osi drogi trafiła się koniczyna rozdęta - Trifolium fragiferum.

Oto jej liść porażony przez grzyba niedoskonałego. To Polythrincium trifolii. do tej pory notowałem go wyłącznie na koniczynie białej - Trifolium repens.

Oto jej charakterystyczny owocostan.

Kolejny gatunek, na który zwróciliśmy uwagę to len przeczyszczający - Linum catharticum.

I kiedy tak kontemplowaliśmy sobie w rezerwacie piękne okoliczności przyrody wpadła tutaj wataha takich dzików.

Bohaterką dłuższej sesji zdjęciowej jest gąsienica z bylicy polnej - Artemisia campestris.

Kolejny gatunek rośliny to oman łąkowy - Inula britannica.

Oto ciekawy jak dla mnie chrząszcz. To przedstawiciel rodzaju Larinus.

Bohaterem kolejnej długiej sesji zdjęciowej był traganek pęcherzykowaty - Astragalus cicer. Liczyłem na coś innego.

Gnamy dalej. Czas wracać na pożegnalny obiad.

I jeszcze dereń biały - Cornus alba.

I jeszcze barszcz zwyczajny - Heracleum sphondylium oraz jego mączniak - Erysiphe heraclei.

I to już koniec. Gdyby nie tamte dziki było by pięknie.

(wypowiedź edytowana przez piotr_grzegorzek 30. września. 2019)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji