bio-forum.pl

Wilczomlecz, miodniki półksiężycowate z dwoma rożkami.

bez logowania - można przeglądać

od sty.2007

1. Wilczomlecz, miodniki półksiężycowate z dwoma rożkami.

Dwa tygodnie już fotografowałam tego wilczomlecza (przy torach z Gniezna w kier. Poznania) i w domu, zaocznie, tylko na podstawie fotek, próbowałam go oznaczyć. Podczas oglądania zdjęć zachwyciła mnie budowa kwiatków z charakterystycznymi miodnikami, które opisałam w tytule wątku. Dziś powtórzyłam focenie i oznaczanie w terenie, zresztą w deszczu, który się w międzyczasie rozpadał. Ale, od czego parasol i odrobina wytrwałości....

Nadal nie jestem pewna swego oznaczenia, więc opiszę obserwacje i załączę fotki z prośbą o pomoc.

wilczomlecz2
wilczomlecz3
wilczomlecz4
wilczomlecz6
wilczomlecz7
wilczomlecz8
wilczomlecz9

Wysokość mojej rośliny - 60 cm.

Ulistnienie - skrętoległe.

Wszystkie liście siedzące, bez przylistków.

Łodyga od dołu do połowy wysokości brązowo cętkowana.

Liście z jednym nerwem głównym, nerwy boczne odchodzą pod kątem ostrym.

Liście po obu stronach podobnie zabarwione i nagie. Liście na odcinku do połowy łodygi mają długość ok. 7 cm, a szerokość 7 mm, wyższe liście krótsze. Liście ostro zakończone.

Przysadki nie są zrośnięte nasadami.

Szczytowy kwiatostan ma 6 gałązek, na każdej gałązce dwie podsadki i dwa kwiatki. Podsadki żółtozielone do zielonych.

Poniżej kwiatostanu szczytowego aktualnie z 8 kątów liściowych wyrastają boczne kwiatostany, niżej 5 rozgałęzień na boczne gałązki liściowe.

od sty.2007

2. Wilczomlecz, miodniki półksiężycowate z dwoma rożkami.

Wciąż frapuje mnie pytanie - jaki to gatunek wilczomlecza spotkałam wówczas prz torach - czy może ktoś mi pomóc? :)

od sty.2008

3. Wilczomlecz, miodniki półksiężycowate z dwoma rożkami.
29.mar.08 22:55
Staszek K. "stku"

Może to być Euphorbia virgata wilczomlecz rózgowaty.

Popatrz jeszcze na ciekawy kluczyk do wilczomleczy blumeninschwaben.de

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji