Kolejna wizyta spowodowana między innymi z potrzebą dogrania kilku wideoklipów. Za pierwszym razem warunki atmosferyczne były mniej sprzyjające. Teraz jestem już w okolicy ulicy Botaniczna i zerkam za ogrodzenie.
Teraz biegam tu i ówdzie. Oto miejsce, gdzie rośnie tutejsza celebrytka czyli marsylia czterolistna - Marsilea quadrifolia.
Ponownie przyglądam się pniu wierzby przyciętej tam, gdzie atakuje żółciak siarkowy - Laetiporus sulphureus. Grzybowi zostawiono male co nieco, ale będzie bezpieczniej.
Mijam różanecznika fioletowego - Rhododendron catawbiense.
Ciąg dalszy nastąpi
(wypowiedź edytowana przez piotr_grzegorzek 18. lutego. 2020)
(wypowiedź edytowana przez piotr_grzegorzek 18. lutego. 2020)
Początkowo ten fotoreportaż podzieliłem na dwie części, ale postanowiłem nie mnożyć bytów ponad potrzebę. Zatem kontynuujemy spacer. Oto ciemiernik wschodni - Helleborus orientalis.
Mijam gruszę wierzbolistną - Pyrus salicifolia.
Kolejne kwiatki to oczar japoński - Hamamelis japonica. Starsze krzewy zakwitły już w grudniu. Te młode dopiero co.
Oto stroigła chińska - Cunninghamia lanceolata. Ma zawiązane kwiaty. To bardzo iglaste drzewo iglaste.
Przy kolekcji żurawek podałem błędną lokalizację pierwszej miejscówki. To nie była Dąbrowa Narodowa.