bio-forum.pl

2020-04-24 Mysłowice - przy ulicach Wielka Skotnica i Kormoranów - część 1

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2020-04-24 Mysłowice - przy ulicach Wielka Skotnica i Kormoranów - część 1
7.maj.20 18:36
Piotr Grzegorzek

Po raz pierwszy byłem tam w 2018 roku. Jest kilka fotoreportaży. Potem zajrzałem tutaj w 2019 roku. To okolica, gdzie wówczas zamierzano wyciąć sporo drzew aby powstały kolejne wielkopowierzchniowe sklepy. Obecnie budowa trwa, drzew wycięto tyle ile potrzeba, to i owo zostało w tym szczególnie bronione dęby na skarpie. Teoretycznie mógłbym już inwestora pochwalić, ale przecież nie chwali się dnia przed zachodem słońca. Dla mnie symboliczny zachód słońca w tej okolicy nastanie w dwa lata po uruchomieniu tutaj handlu. Na razie dokumentuje co jest a może nie być.

Zatem budowa trwa.

Przy ulicy Kormoranów mamy pierwsze ocalałe drzewo. To tylko topola holenderska - Populus x canadensis "Marylandica".

Przy południowej krawędzi placu budowy stoi sobie brzoza brodawkowata - Betula pendula. Było tutaj więcej drzew, w tym wiśnie - Cerasus x eminens. Miały zostać przesiedlone, ale czy tak się stało nikt nie wie.

Na skraju ulicy Kormoranów zauważam łopian - Arctium.

A to już ulica Wielka Skotnica i dojazd do stacji paliw. Teraz będę obchodził plac budowy od północy.

Tutaj zwróciłem uwagę na bardzo purpurową jabłoń purpurowa - Malus x purpurea.

Klon jesionolistny - Acer negundo już rozwija owoce.

Zielone drzewa to topola berlińska - Populus x berolinensis.

Opuszczam okolicę stacji paliw, ruszam dalej.

W drzewostanie widać suche drzewa. Od 2018 roku tu nie zaszła zmiana.

Teraz patrzę pod nogi. Widać trzy bardzo żywotne zielska. Jest mniszek - Tsaraxacum sp. sp., jest rdestowiec japoński - Reynoutria japonica, jest podagrycznik pospolity - Aegopodium podagraria.

Kolejne drzewo w tej okolicy to śliwa wiśniowa - Prunus cerasifera.

I tak osiągnąłem początek wschodniego skraju placu budowy.

Idąc dalej w obrębie osiedla wypatruję agresywnie przycięte wierzby - Salix alba "Tristis".

Oto stopnie prowadzące do najbardziej newralgicznego miejsca w tej okolicy.

Na początku natrafiam na dęba czerwonego - Quercus rubra.

Oto pierwszy z tutejszych dębów szypułkowych - Quercus robur.

Oto większa grupa tutejszych dębów szypułkowych - Quercus robur. Na razie nie wróżę im długiego życia.

Jeden z nich akurat puszcza zielone listki.

Oto kolejne drzewo i jego zielone listki.

Oto kolejne drzewo.

Najciekawsze jest z drugiej strony.

Do tej pory były tylko dęby szypułkowe - Quercus robur. Oto ostatni dąb czerwony - Quercus rubra.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji