bio-forum.pl

Suillellus mendax - podejście nr 3 - z bardzo dużym prawdopodobieństwem

bez logowania - można przeglądać

od kwi.2019

1. Suillellus mendax - podejście nr 3 - z bardzo dużym prawdopodobieństwem

Szukałem go długo, bardzo długo, 3 lata...

I w końcu chyba się udało?

Błażeju!

Prośba do Ciebie!

Jeśli zechcesz się pochylić?

W micro - różnice między tym gatunkiem a S. lurdius są w zasadzie znikome - na pewno doczytasz.

Po macro pewnie można więcej wyczytać...

Gdybyś miał wątpliwości w oznaczeniu lub itp., zostaw go proszę na genetykę - myślę, że warto - ten gatunek nie był publikowany z Polski.

Sierpień 2020

Świetlisty, ciepły las grądowy na Wyżynie Śląskiej

Podłoże zasadowe z dużą zawartością węglanu wapnia - w najbliższym sąsiedztwie rosły Borowiki ciemnobrązowe.

Partner mikoryzowy - najprawdopodobniej dąb, w bliskiej okolicy także grab i lipa.

2 dorosłe owocniki wielkości: trzon do 7cm, kapelusz 3cm - książkowy mendax

Charakterystyczna dla niego siateczka w górnej części trzonu- dolna połowa bez siateczki - książkowy mendax

1
2
3
4
44
6
7
8

Na podstawie cech macro moje oznaczenie potwierdził Ryszard R., oraz 5 osób z najlepszej europejskiej facebookowej gruby Boletales. 5: 1 mendax-lurdius

(wypowiedź edytowana przez SlavoYo24 01. września. 2020)

od wrz.2005

2. Suillellus mendax - podejście nr 3 - z bardzo dużym prawdopodobieństwem

Tak, poproszę. Nie wiem skąd powyższa opinia o podobieństwie, w wielu grupach grzybów za tak wyraźne różnice mikro między gatunkami oznaczający poszliby na kolanach do Częstochowy..

od kwi.2019

3. Suillellus mendax - podejście nr 3 - z bardzo dużym prawdopodobieństwem

Hehe... Ty tu w micro rzadzisz... ok:-)

od wrz.2005

4. Suillellus mendax - podejście nr 3 - z bardzo dużym prawdopodobieństwem

niestety owocnik niedojrzały, ale jeśli pojedyncze zarodniki w preparacie są reprezentatywne, to wykluczają Twoje typowanie; skórka kapelusza nieczytelna (za późne lub za długie suszenie)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji