bio-forum.pl

Neoboletus xanthopus - ze znakiem zapytania?

bez logowania - można przeglądać

od kwi.2019

1. Neoboletus xanthopus - ze znakiem zapytania?

Sierpień 2020

Świetlisty, ciepły las grądowy.

Pod dębami, w dużej odległości także graby - kilkadziesiąt metrów. Innych drzew brak.

2 młode owocniki wielkości 5-7cm- niestety pewnie bez zarodników.

Neoboletus xanthopus (Klofac & A. Urb.)

To taki trochę "naciągany" gatunek - pochodna Neoboletus erythropus (Borowika ceglastoporego).

Najważniejsze 3 punkty:

Ma rosnąć w ciepłej dębinie - mój rósł

Na podłożu wapiennym - mój rósł

Ma różnić się od ceglastoporego pewnymi detalami, nie zawsze jednoznacznymi... kolor kapelusza - ceglak też to ma, żółte tony na trzonie - ceglak też to ma

żółte, żółtawe, ale mogą być też czerwonawe pory - ceglak też to ma.

Mikroskopowo te dwa gatunki nie różnią się niczym.

Ps.

Na eksperckiej grupie borowikowej nie odezwał się nikt, ani Miksik, ani Simonini - tzn. że sami nie wiedzą, co to jest?

1//
2//
3//
4//
7
bffot 1164700 jpg 117 800 600 133 100 8
bffot 1164701 jpg 117 800 600 133 100 9

No cóż...

Na razie mam, cieszę się i mogę się pochwalić kolejnym znalezionym gatunkiem borowika w PL.

Jeśli Błażej zechce się pochylić, to być może potwierdzi lub zaprzeczy mojej tezie.

od wrz.2004

2. Neoboletus xanthopus - ze znakiem zapytania?
5.wrz.20 19:01
Marcin Piątek

Molekularnie się różnią dość dobrze te dwa gatunki

od kwi.2019

3. Neoboletus xanthopus - ze znakiem zapytania?

tak wiem Marcin, ale to trzeba zrobić genetykę...

od maj.2019

4. Neoboletus xanthopus - ze znakiem zapytania?
1
3
4

Dzisiaj znalazłem pod dębem bezszypułkowym też, jak sądziłem ceglastoporego. Na grupie FB specjalista oznaczył mi go jako Neoboletus xanthopus! Z dużym prawdopodobieństwem że to on, w sumie był pewien. Zacytuję:

"Cechy N. xanthopus: habitat liściasty, głównie dąb, kapelusz brązowy z żółtymi odcieniami, trzon żółto czerwony, czasem delikatnymi włoskami, zazwyczaj gładki, bez tak wyraźnych kropek/włosków jak erythropus. Mikroskopowo ma krótsze podstawki." - Tomasz Sobczak

Wrzucę jeszcze moje zdjęcia.

od kwi.2019

5. Neoboletus xanthopus - ze znakiem zapytania?

No, Tomek jest dobry i dobrze Ci oznaczyl... z duzym prawdopodobienstwem to ten gatunek, na 100% tylko genetyka.

(wypowiedź edytowana przez SlavoYo24 05. września. 2020)

od wrz.2005

6. Neoboletus xanthopus - ze znakiem zapytania?

poproszę

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji