Sierpień 2020
Świetlisty, ciepły las grądowy.
Pod dębami, w dużej odległości także graby - kilkadziesiąt metrów. Innych drzew brak.
2 młode owocniki wielkości 5-7cm- niestety pewnie bez zarodników.
Neoboletus xanthopus (Klofac & A. Urb.)
To taki trochę "naciągany" gatunek - pochodna Neoboletus erythropus (Borowika ceglastoporego).
Najważniejsze 3 punkty:
Ma rosnąć w ciepłej dębinie - mój rósł
Na podłożu wapiennym - mój rósł
Ma różnić się od ceglastoporego pewnymi detalami, nie zawsze jednoznacznymi... kolor kapelusza - ceglak też to ma, żółte tony na trzonie - ceglak też to ma
żółte, żółtawe, ale mogą być też czerwonawe pory - ceglak też to ma.
Mikroskopowo te dwa gatunki nie różnią się niczym.
Ps.
Na eksperckiej grupie borowikowej nie odezwał się nikt, ani Miksik, ani Simonini - tzn. że sami nie wiedzą, co to jest?
No cóż...
Na razie mam, cieszę się i mogę się pochwalić kolejnym znalezionym gatunkiem borowika w PL.
Jeśli Błażej zechce się pochylić, to być może potwierdzi lub zaprzeczy mojej tezie.
Molekularnie się różnią dość dobrze te dwa gatunki
tak wiem Marcin, ale to trzeba zrobić genetykę...
Dzisiaj znalazłem pod dębem bezszypułkowym też, jak sądziłem ceglastoporego. Na grupie FB specjalista oznaczył mi go jako Neoboletus xanthopus! Z dużym prawdopodobieństwem że to on, w sumie był pewien. Zacytuję:
"Cechy N. xanthopus: habitat liściasty, głównie dąb, kapelusz brązowy z żółtymi odcieniami, trzon żółto czerwony, czasem delikatnymi włoskami, zazwyczaj gładki, bez tak wyraźnych kropek/włosków jak erythropus. Mikroskopowo ma krótsze podstawki." - Tomasz Sobczak
Wrzucę jeszcze moje zdjęcia.
No, Tomek jest dobry i dobrze Ci oznaczyl... z duzym prawdopodobienstwem to ten gatunek, na 100% tylko genetyka.
(wypowiedź edytowana przez SlavoYo24 05. września. 2020)
poproszę