bio-forum.pl

masywna brązowa gąska spod świerków i sosen

bez logowania - można przeglądać

od sie.2020

1. masywna brązowa gąska spod świerków i sosen
11.paź.20 01:01
Michał Plakwicz "mplak"

Witam. Znalazłem masywne grzyby, prawdopodobnie gąski, do których nie potrafię dopasować znanych mi opisów i zdjęć. Z cech niewidocznych bądź niewyraźnych na zdjęciach:

- wilgotne kapelusze lepkie, błyszczące, brązowe, część odbarwia się miejscowo do jaśniejszych odcieni, do 10cm średnicy

- blaszki białawe do szarokremowych, nie zauważyłem, aby ich ostrza brązowiały

- trzony początkowo jasne, później ich powierzchnia brązowieje, masywne (do 3cm średnicy) i pełne

- miąższ w kapeluszu białawy, w trzonach silnie brązowieje u większości egzemplarzy (może w miejscach nadpsutych bądź uszkodzonych przez owady), wolniej brązowieje miąższ w kapeluszu oraz zdrowe trzony

- zapach i smak słabe, jakby lekko mączne, na pewno nie gorzkie

Przypuszczam, ze mogą to być: T. batschii, albobrunneum, pessundatum?

od paź.2009

2. masywna brązowa gąska spod świerków i sosen

Moim zdaniem Russula adusta, początkowo powinien bardzo krótko zaróżowieć, potem robi się ciemno szary.

Nie można też wykluczyć R. densifolia.

od sie.2020

3. masywna brązowa gąska spod świerków i sosen
11.paź.20 11:14
Michał Plakwicz "mplak"

Masz rację - to musi być któryś z nich. Odrzucałem rodzaj gołąbek, bo grzyby miały bardzo zwarty, niełamliwy miąższ, ale akurat w sekcji Compactae gołąbki mają takie cechy. Dzięki!!

od sie.2020

4. masywna brązowa gąska spod świerków i sosen
11.paź.20 11:23
Michał Plakwicz "mplak"

Po sprawdzeniu opisów obu gatunków skłaniam się zdecydowanie w kierunku R. adusta (łagodny smak, niezbyt gęste blaszki)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji