W tym roku Muzeum w Chrzanowie wkracza w kolejne dziesięciolecie swego istnienia. Minęło 60 lat i w związku z tym postanowiłem, że na tę okoliczność nakręcę 60 różnej długości filmików. Jeden z nich będzie poświęcony brioflorze parku. Teraz po konsultacjach podaję wszystkie wykonane przy tej okazji zdjęcia.
Na początku fałdownik nastroszony - Rhytidiadelphus squarrosus. Zajmuje spore połacie trawiastych przestrzeni.
Teraz oglądam omszała podstawę pnia grabu pospolitego. Tutaj są dwa gatunki.
Teraz przeszedłem na drugą stronę ulicy Mickiewicza. Tutaj zwróciłem uwagę na bardzo omszały od strony północnej pień jesionu wyniosłego - Fraxinus excelsior.
Z tego towarzystwa wybrałem trzy gatunki. Jako szósty z kolei pojawia się widłoząb miotłowy - Dicranum scoparium.
Teraz będzie dłuższa sesja z rokietem cyprysowatym - Hypnum cupressiforme. To siódmy gatunek. W tle między innymi pojawia się szurpek - Ortotrichum.
Najważniejszy jest tutaj rozetnik rozmnóżkowy - Rosulabryum laevifilum. To ósmy w tym fotoreportażu gatunek.
Tym sposobem gatunkiem dziesiątym stał się jak nam się wydawało szroniak wydłużony - Niphotrichum elongatum. W dniu 25 lipca 2023 materiał został oznaczony przez Ochyrów i złożony do zielnika IB PAN w Krakowie. Okazało się, że to tylko Niphotrichum canescens.
Gatunek jedenasty to trywialny zęboróg purpurowy - Ceratodon purpureus.
Teraz jestem przed szkoła muzyczną. Oto pniak po zwłokach świerka białego - Picea glauca.
W tej okolicy wyrasta pokrzywa - Urtica dioica.
Następnie skręcam ku ulicy Mickiewicza gdzie na pniu czeremchy amerykańskiej wyrasta dwunasty w tym fotoreportażu gatunek mchu. To kędzierzawiec wąsaty - Dicranoweisia cirrata.
Jako gatunek trzynasty został sfilmowany szurpek przeźroczysty - Ortotrichum diaphanum.
Na wysokości placu zabaw dokumentuję stokrotkę pospolitą - Bellis perennis. Będzie blisko, coraz bliżej.
Wracam do domu. Po przejściu skrzyżowania z ulicą Słowackiego zwracam uwagę na glistnika - Chelidonium majus.
Tutaj zauważam bluszczyka kurdybanka - Glechoma hederacea.
Zauważam również bodziszka drobnego - Geranium pusillum.
Wkrótce będzie więcej o mchach z tej miejscówki. Gromadzę materiał do filmu i znajduję coraz więcej ciekawych gatunków. Z drugiej strony nie jestem zadowolony z pewnych ujęć i poluję na lepsze światło i co oczywiste brak śniegu.