bio-forum.pl

2021-01-06 Chrzanów - pierwsze polowanie na mchy

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2021-01-06 Chrzanów - pierwsze polowanie na mchy
8.sty.21 19:49
Piotr Grzegorzek

W tym roku Muzeum w Chrzanowie wkracza w kolejne dziesięciolecie swego istnienia. Minęło 60 lat i w związku z tym postanowiłem, że na tę okoliczność nakręcę 60 różnej długości filmików. Jeden z nich będzie poświęcony brioflorze parku. Teraz po konsultacjach podaję wszystkie wykonane przy tej okazji zdjęcia.

Na początku fałdownik nastroszony - Rhytidiadelphus squarrosus. Zajmuje spore połacie trawiastych przestrzeni.

Trzeci gatunek to żurawiec falisty - Atrichum undulatum.

Teraz oglądam omszała podstawę pnia grabu pospolitego. Tutaj są dwa gatunki.

Czwarty z kolei to krótkosz szorstki - Brachytecium rutabulum.

Piąty z kolei gatunek to płaskomerzyk kończysty - Plagiomnium cuspidatum.

Teraz przeszedłem na drugą stronę ulicy Mickiewicza. Tutaj zwróciłem uwagę na bardzo omszały od strony północnej pień jesionu wyniosłego - Fraxinus excelsior.

Z tego towarzystwa wybrałem trzy gatunki. Jako szósty z kolei pojawia się widłoząb miotłowy - Dicranum scoparium.

Teraz będzie dłuższa sesja z rokietem cyprysowatym - Hypnum cupressiforme. To siódmy gatunek. W tle między innymi pojawia się szurpek - Ortotrichum.

Najważniejszy jest tutaj rozetnik rozmnóżkowy - Rosulabryum laevifilum. To ósmy w tym fotoreportażu gatunek.

Następnie poszedłem obejrzeć omszały daszek budynku przy szkole muzycznej.

Tutaj sfilmowałem gatunek dziewiąty, czyli szurpka odrębnego - Ortotrichum anomalum.

Oto druga strona tego daszku.

Tutaj znalazły się dwa gatunki.

Tym sposobem gatunkiem dziesiątym stał się jak nam się wydawało szroniak wydłużony - Niphotrichum elongatum. W dniu 25 lipca 2023 materiał został oznaczony przez Ochyrów i złożony do zielnika IB PAN w Krakowie. Okazało się, że to tylko Niphotrichum canescens.

Gatunek jedenasty to trywialny zęboróg purpurowy - Ceratodon purpureus.

Teraz jestem przed szkoła muzyczną. Oto pniak po zwłokach świerka białego - Picea glauca.

W tej okolicy wyrasta pokrzywa - Urtica dioica.

Zerkam teraz ku ulicy Śląska.

Następnie skręcam ku ulicy Mickiewicza gdzie na pniu czeremchy amerykańskiej wyrasta dwunasty w tym fotoreportażu gatunek mchu. To kędzierzawiec wąsaty - Dicranoweisia cirrata.

Jako gatunek trzynasty został sfilmowany szurpek przeźroczysty - Ortotrichum diaphanum.

Gatunkiem czternastym jest strzechwowiec poduszkowy - Dryptodon pulvinatus.

A teraz kilka widoków parku jako takiego.

Wychodzę na ulicę Oświęcimska, ale zerkam za siebie.

Na wysokości placu zabaw dokumentuję stokrotkę pospolitą - Bellis perennis. Będzie blisko, coraz bliżej.

W tym samym stylu dokumentuję wiechlinę roczną - Poa annuua.

Wracam do domu. Po przejściu skrzyżowania z ulicą Słowackiego zwracam uwagę na glistnika - Chelidonium majus.

Mijam skrzyżowanie z ulicą Grunwaldzka.

Tutaj zauważam bluszczyka kurdybanka - Glechoma hederacea.

Zauważam również bodziszka drobnego - Geranium pusillum.

Zauważam babkę lancetowatą - Plantago lanceolata.

od cze.2010

2. 2021-01-06 Chrzanów - pierwsze polowanie na mchy
10.sty.21 13:07
Piotr Grzegorzek

Wkrótce będzie więcej o mchach z tej miejscówki. Gromadzę materiał do filmu i znajduję coraz więcej ciekawych gatunków. Z drugiej strony nie jestem zadowolony z pewnych ujęć i poluję na lepsze światło i co oczywiste brak śniegu.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji