bio-forum.pl

Pepino Gold-proszę o pomoc

bez logowania - można przeglądać

od wrz.2007

1. Pepino Gold-proszę o pomoc

Witam wszystkich! 1, 5 miesiąca temu nabyłem pepino gold roślna wyglądała ok choć miała pare liści jakby zeschnietych ale sie tym nie przejmowałem sądziłem ze to może przez transport, a teraz ta (choroba) postępuje do tego niektore liście wiodczeja! gdzieś czytałem ze ta roślina zrzuca liście na zimę czy to prawda? to chyba raczej nie możliwe prawda? proszę tez o kilka wskazówek co do uprawy, temperatura gleba podlewanie i nawozenie? proszę o szybka odpowiedz jeżeli to możliwe. z góry wielkie dzięki pozdrawiam

od lip.2006

2. Pepino Gold-proszę o pomoc
15.wrz.07 22:19
Ola M "hola"

A co to za roślinka? Bo pepino to znaczy ogórek;-)

od wrz.2007

3. Pepino Gold-proszę o pomoc

Witaj. Roślina należy do Psiankowatych a więc jest spokrewniona z popularnym pomidorem. pochodzi z tropikow a owoce są bardzo ładne pomaranczowo-żółte z fioletowymi pasami w smaku mieszanka melona i gruszki. sama roślina przypomina krzaczastego bakłażana ale ładnie sie prezentuje. niestety mam mało wiadomości na temat jej uprawy podobno nie ma z nią kłopotow ale u mnie już sie zaczęły: (pozdrawiam

od sie.2006

4. Pepino Gold-proszę o pomoc

Podejrzewam przelanie lub ew. przenawożenie, proszę o zdjęcie.

Jeżeli chodzi o uprawę myślę, że roślina wymaga całorocznej temperatury pokojowej, klasycznie podłoże powinno być stale lekko wilgotne ale nie przelane. Jeżeli chodzi o nawożenie można poleca się nawozy z przewagą azotu w niewielkich dawkach.

od wrz.2007

5. Pepino Gold-proszę o pomoc

Witam Alabercie! niestety nie mam możliwości zrobienia zdjęcia ale chyba masz racje z przelaniem bo nawoz dopiero pierwszy raz użyłem. Przesuszylem podłoże i roślina wraca do zdrowia i szybko rosnie a porazone liście usunołem. Z tego co sie dowiedziałem to roślina musi zimowac w temp. powyżej 10 stopni a co do nawozenia to dzięki za porade. pozdrawiam

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji