bio-forum.pl

Mleczaj rydz ?

bez logowania - można przeglądać

od lis.2006
#0

1. Mleczaj rydz ?

Do tej pory nie zbierałem rydzy. Wiem, że jest to wyśmienity grzyb w potrawach kuchennych.

Dzisiaj zaryzykowałem. Zerwałem w pewnym miejscy trzy sztuki. I teraz prosiłbym Was koleżanki i koledzy o potwierdzenie, że to co mam zamiar wkrótce zrywać i spożywać jest napewno rydzem.

od mar.2006
#0

2. Mleczaj rydz ?

Mleczko niezmiennie pomarańczowe, to główna cecha rozpoznawcza jadalnych i smacznych LACTARIUS'ów!!

Najwyżej "natniesz się" na m. świerkowego lub m. późnojesiennego, ale są prawie tak smaczne jak mleczaj rydz i też trzeba się CIESZYĆ, bo smaczne!

(wypowiedź edytowana przez grzegorzww 30. września. 2007)

od sie.2006
#0

3. Mleczaj rydz ?

Wiesz, przetnij tam gdzie kapelusz z trzonem się zbiega ( trzonków i tak się nie je) i ja będzie mleczko pomarańczowe, to rydz... Na patelkę, masełko i mniam... :)

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

4. Mleczaj rydz ?
30.wrz.07 20:45
Jarosław Włodarczyk ("tyrystor")

M. rydz (L. deliciosus) - pod sosnami - mleczko żywo marchwiowo czerwone, długo zachowujące ten kolor.

M. świerkowy (L. deterrimus) - pod świerkami - mleczko marchwiowo czerwone, po ok. 15min winnoczerwone, po kilku godzinach zielone.

M. późnojesienny (L. salmonicolor) - pod jodłami, jedlicami - mleczko pomarańczowe, później miniowoczerwone.

M. zmienny (L. semisanguifluus) - pod sosnami - mleczko czerwonopomarańczowe, po kilku minutach winnoczerwone, następnego dnia zielone.

Wszystkie z pomarańczowym mleczkiem są jadalne. Różnią się zawartością "substancji gorzkich", skutkiem czego świerkowy czy późnojesienny nie wszystkim smakuje.

wszystko z: E. Gerhardt - "Grzyby - wielki ilustrowany przewodnik", Wa-wa 2006.

od paź.2007
#0

5. Mleczaj rydz ?

A podobno te z mlecznobiałym sokiem też są jadalne [sok jest słodkawy]. Nigdy ich nie zbieram, bo tych z pomarańczowym mleczkiem jest tyle, że nie trzeba szukać tych z białym;) Tylko wełnianka jest podobno niejadalna. Ale ją łatwo poznać po kosmatym kapeluszu.

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

6. Mleczaj rydz ?
1.paź.07 21:14
Agnieszka Hryniewicka ("frecklis")
rydz

Mam pytanko o moje rydze (rosły pod sosną) - mianowicie po kilku godzinach od obcięcia mleczko zmieniło kolor z pomaranczowego na zielonkawy - czy to naormalne u M. rydza (L. deliciosus)?

od sie.2002
#0

7. Mleczaj rydz ?
1.paź.07 21:19
"pimpek"

tak

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji