bio-forum.pl

która to jest tricholoma ?

bez logowania - można przeglądać

od sie.2005

1. która to jest tricholoma ?
9.paź.07 22:39
Anamorf
1
2
3
4

trzon jasno zółtawo-zielonkawy

pod sosnami (plus młode buki)

od gru.2003

2. która to jest tricholoma ?

Gąski niekształtne w całej okazałości.

od sie.2005

3. która to jest tricholoma ?
10.paź.07 23:55
Anamorf

wielkie dzięki. podziwiam Twoja wiedzę o Gąskach. a co sądzisz o tej, którą podejrzewam, że to tygrysowata?

[bf#126785]

od lis.2006

4. która to jest tricholoma ?
01
02
03
04
05
06

Też znalazłem pod osikami prawie identyczne, tyle trzon lekko nabiegły żółtym. Też na 99% jestem pewien, że gąska niekształtna - Tricholoma portentosum. Po raz pierwszy wyrosły mi razem z gąską zielonką, którą mam dobrze opatrzoną od lat. Zapach też, ten sam przyjemny i intensywny. No ale ze względu, że widzę je po raz pierwszy nie zdecydowałem się na konsumpcję.

Oto fotografie:

Czy ktoś mi napisze, że spokojnie mogę ją zjeść następnym razem:-)

od gru.2003

5. która to jest tricholoma ?

Szczególnie na trzecim zdjęciu widać cechy odróżniające ją od innych szarych gąsek. No i trzonek z odcieniem zielonkawym...

Jedne ze smaczniejszych grzybów-lepsze od zielonek:-)

Jak zjesz ziemistą to nic Ci nie będzie:-)))

Gorzej z mydlaną...

Raz spotkałem rodzinkę, która namiętnie zbierała gąski mydlane-bo one takie ładne....

od lis.2006

6. która to jest tricholoma ?

Co ty gadasz? Lepszy od zielonek to dla mnie jest już tylko rydz.

W tygodniu koniecznie lecę po nie. Jak smakuje tak jak piszesz, to mojemu ulubionemu rydzowi grozi smakowa detronizacja:-)))

od gru.2003

7. która to jest tricholoma ?

Ale chyba jakieś iglaste były w pobliżu?

od gru.2003

8. która to jest tricholoma ?

Ten rydz rósł z g. niekształtnymi-bez kitu

od lis.2006

9. która to jest tricholoma ?
siedlisko

Chodzi o to, że nie bardzo. To jest typowy młodnik osikowy (już trochę wyrośnięty) na podłożu gliniastym. Najbliższe sosny rosną 10 metrów dalej.

Fotka z siedliska

Tricholoma equestre var. populinum
Tricholoma equestre var. populinum

W tym miejscu masowo wysypała Tricholoma equestre var. populinum

Mirki, czy rydz był lepszy? W smaku oczywiście:-)

(wypowiedź edytowana przez Grzybiorz 11. października. 2007)

od lip.2007

10. która to jest tricholoma ?

Gąska niekształtna na 100%. Sama w ostatni weekend zbierałam i na początku sie troche głowiłam, bo rosło dużo szarawych gąsek, ale przy niektórych pewne cechy mi sie nie zgadzały. A niekształtną kiedys dobrze poznałam i mam pewność.

od gru.2003

11. która to jest tricholoma ?

No to jednak są sosny...

Ja też zbieram "siwki" w brzezinach a sosny sa 20 m dalej...:-)

od lis.2006

12. która to jest tricholoma ?

No więc tak, dzisiaj po raz pierwszy w życiu zdecydowałem się zjeść po wcześniejszym upewnieniu, trzy średniej wielkości kapelusze. Usmażyłem je zwyczajnie na patelni, posypując lekko solą.

Oczywiście nie uniknąłem w domu pytań:

- Co jesz?

- Daj spróbować, itp.

Odparłem:

- Gąskę niekształtną. Wy za kilka dni!

Mama:

- to są "siwki", jadłam je. Jak byłam mała zbierałam je z dziadkiem w lesie nad rzeką

Odparłem:

- Spoko, ale dopiero jak przeżyję to poczęstuję.

Moja wstępna opinia smaczny grzyb (jadalny?). Mimo wszystko leciutko ustępuje tak samo przyrządzonej gąsce zielonce (odm. topolowa). Usmażona zielonka ma specyficzny i wyraźny smak. Natomiast g. niekształtna przyjemny i delikatny.

Za kilka dni spróbuję większej ilości, więc jak na razie moja opinia jest baaardzo wstępna. Dam jutro tylko znać czy żyję:-)

(wypowiedź edytowana przez Grzybiorz 13. października. 2007)

od lip.2007

13. która to jest tricholoma ?

Z moich ostatnich spostrzeżeń w Puszczy nadnoteckiej, stwierdzam, że gąskę niekształtną najpeniej mozna było spotkać tam, gdzie jakaś brzoza w sośninie się zaplątała. A i w takich pasach brzozowych piękne siwki znajdowałam.

od lis.2006

14. która to jest tricholoma ?

Żyję:-)

No to kolejny (czterdziesty któryś tam) smaczny grzybek, który wskakuje do mojego menu.

Dziękuję wszystkim za oznaczenie.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji