bio-forum.pl

Kwitnie na fioletowo na polu uprawnym.

bez logowania - można przeglądać

od kwi.2007

1. Kwitnie na fioletowo na polu uprawnym.
17.paź.07 19:11
Tomasz Piecuch "tryl"
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12

Znalezienie takiej ładnej rośliny w połowie pażdziernika (17. 10) naprawdę cieszy. Cieszy też zapewne pszczółki które dwoją się i troją przy kwiatkach :) Sporo tych roślin znalazłem na polu uprawnym w Godurowie (za Piaskami Wlkp.). Proszę o pomoc w oznaczeniu. Daję sporo fotek aby nacieszyć oko ostatnimi takimi widokami w tym roku... :)

od sty.2007

2. Kwitnie na fioletowo na polu uprawnym.

Facelia Phacelia tanacetifolia Benth.

Chyba to przysmaczek dla pszczółek.

od maj.2007

3. Kwitnie na fioletowo na polu uprawnym.

Tę roślinę uprawną spotkałem kiedyś na polu uprawnym w pobliżu wsi Siodło i nie miałem pojęcia co zacz. Teraz już wiem. Facelia błękitna.

od kwi.2007

4. Kwitnie na fioletowo na polu uprawnym.
17.paź.07 21:10
Tomasz Piecuch "tryl"

Jak dowiadujemy się z wikipedii:

pl.wikipedia.org

Facelia błękitna należy do najlepszych roślin miododajnych. Pszczoły odwiedzają facelię błękitną przez cały dzień. Na 1 m2 uprawy może pracować 30 pszczół (wydajność 300-400 kg miodu/ha).

No nieźle...

od sty.2007

5. Kwitnie na fioletowo na polu uprawnym.

To jeszcze dziś miały używanie!!! W taką pogodę! Szkoda, że od jutra ma się ochłodzić.

od kwi.2025

6. Kwitnie na fioletowo na polu uprawnym.
17.paź.07 23:44
"Ponczekus"

To ja zapodam parę swoich zdjęć facelii :)

od mar.2007

7. Kwitnie na fioletowo na polu uprawnym.
19.paź.07 01:25
Kacper "kacper_PZqo"

Panczo swietne zdjęcia!

od sty.2007

8. Kwitnie na fioletowo na polu uprawnym.

Wszystkie Wasze faceliowe fotki to istny miodas dla naszych oczu...,

nie tylko dla tych pszczelich pracusiów, które tak lubią facelię.

od gru.2006

9. Kwitnie na fioletowo na polu uprawnym.

W związku z tym, że najczęściej fotografuję owady-mała informacja. Poświęcając godzinkę czasy przy kwiatkach Facelii błękitnej można uzyskać większy efekt niż tygodniowe poszukiwania przy innych roślinach. Jeśli ktoś z Was zamierza zająć się fotografowaniem sześcionogów nie zapomnijcie o takich znaleziskach...

od kwi.2007

10. Kwitnie na fioletowo na polu uprawnym.
22.paź.07 16:50
Tomasz Piecuch "tryl"

Jakże miła dla mnie informacja :) Tylko szkoda że już tak zimno... Z pewnością z tego skorzystam... w następnym roku!

od sty.2007

11. Kwitnie na fioletowo na polu uprawnym.

Obecnie facelię błękitną spotykam poza polami - rosnącą w naturze i nawet w mieście na tzw. "nieużytkach" na glebie mineralnej średniozwięzłej.

A może to inny gatunek?

Zamieszczam zdjęcie tej rośliny rosnącej w mieście w trawie przy trawniku nad głębokim rowem z niewielką ilością wody wodą.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji