Znalezienie takiej ładnej rośliny w połowie pażdziernika (17. 10) naprawdę cieszy. Cieszy też zapewne pszczółki które dwoją się i troją przy kwiatkach :) Sporo tych roślin znalazłem na polu uprawnym w Godurowie (za Piaskami Wlkp.). Proszę o pomoc w oznaczeniu. Daję sporo fotek aby nacieszyć oko ostatnimi takimi widokami w tym roku... :)
Facelia Phacelia tanacetifolia Benth.
Chyba to przysmaczek dla pszczółek.
Tę roślinę uprawną spotkałem kiedyś na polu uprawnym w pobliżu wsi Siodło i nie miałem pojęcia co zacz. Teraz już wiem. Facelia błękitna.
Jak dowiadujemy się z wikipedii:
Facelia błękitna należy do najlepszych roślin miododajnych. Pszczoły odwiedzają facelię błękitną przez cały dzień. Na 1 m2 uprawy może pracować 30 pszczół (wydajność 300-400 kg miodu/ha).
No nieźle...
To jeszcze dziś miały używanie!!! W taką pogodę! Szkoda, że od jutra ma się ochłodzić.
Panczo swietne zdjęcia!
Wszystkie Wasze faceliowe fotki to istny miodas dla naszych oczu...,
nie tylko dla tych pszczelich pracusiów, które tak lubią facelię.
W związku z tym, że najczęściej fotografuję owady-mała informacja. Poświęcając godzinkę czasy przy kwiatkach Facelii błękitnej można uzyskać większy efekt niż tygodniowe poszukiwania przy innych roślinach. Jeśli ktoś z Was zamierza zająć się fotografowaniem sześcionogów nie zapomnijcie o takich znaleziskach...
Jakże miła dla mnie informacja :) Tylko szkoda że już tak zimno... Z pewnością z tego skorzystam... w następnym roku!